veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Eläkeläisen verokortti 2020 – eläkkeen maksaja saa veroprosenttisi Verohallinnolta

Eläkeläisen verokortti 2020 – eläkkeen maksaja saa veroprosenttisi Verohallinnolta
18.12.2019

Jos saat jo eläkettä, sinun ei tarvitse itse toimittaa verokorttiasi eläkkeen maksajalle vaan eläkelaitokset saavat eläketulon veroprosentit lähes aina suoraan Verohallinnolta. 

Käytännössä eläketulon verokortti pitää hakea vain silloin, kun jää eläkkeelle tai alkaa saada uutta eläkettä. ”Muissa tapauksissa eläkkeen maksaja saa meiltä tiedon veroprosentista, ja eläkkeensaaja saa kotiinsa päätöksen, jossa kerrotaan, että ennakonpidätysprosentti on toimitettu maksajalle”, Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo kertoo tiedotteessa.

Jos teet eläketulolle muutosverokortin, myös tieto uudesta veroprosentista menee maksajalle suoraan Verohallinnolta.   

Vuoden 2020 verokortissa eri eläkelajeilla on vain yksi veroprosentti. 

Viime vuonna eläketulon verokortissa oli eritelty eläkelajit ja määritelty niille omat prosentit. Kokonaisveron määrä pysyi samana, mutta menettely aiheutti paljon hämmennystä.

”Asiakaspalautteen perusteella päätimme, että palaamme ensi vuonna aiempaan käytäntöön, jossa jokaisella eläkelajilla on sama veroprosentti. Tämä on asiakkaille kaikkein yksinkertaisinta”, Ylitalo sanoo. 

Monet eläkeläiset ovat ihmetelleet, miksi verokortin perusteena olevan eläkkeen määrä näyttäisi olevan liian suuri. Ylitalo kertoo, että verokortille on merkitty Kelan arvio eläkkeestä. Arviossa on huomioitu eläkkeisiin vuodelle 2020 suunnitellut tasokorotukset. 

Kela lähettää tammikuussa 2020 eläkkeensaajille tiedon eläkkeen todellisesta määrästä. Jos Kelan ilmoittama eläke poikkeaa huomattavasti verokortille merkitystä määrästä, voit halutessasi tehdä muutosverokortin joko Omaverossa, asiakaspalvelussa tai soittamalla numeroon 029 497 000.

Ensi vuoden verokortit ovat saatavissa Omaverossa.

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti