veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Ehdollinen kauppahinta – milloin maksan varainsiirtoveron?

Ehdollinen kauppahinta – milloin maksan varainsiirtoveron?
4.7.2019

Tein kiinteistökaupan, jonka kauppahinta jäi ehdolliseksi. Kauppakirjan ehdoissa määritellään perusteet, joiden mukaan kauppahinta saattaa muuttua. Sovittu kauppahinta 250 000 euroa voi joko nousta tai laskea myöhemmin.

Milloin maksan varainsiirtoveron tästä kaupasta?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Maksat varainsiirtoveron ensivaiheessa laissa säädetyssä määräajassa eli kuudessa kuukaudessa sen mukaan, mikä on todennäköisin lopullinen kauppahinta.

Verohallinnon ohjeen mukaan ostajan on esitettävä arvio lopullisesta kauppahinnasta  ja selvitys sen määräytymisen perusteista. Mielestäni hyvä lähtökohta varainsiirtoveron perusteelle on sovittu kauppahinta 250 000 euroa, jos kuudessa kuukaudessa ei ole tullut tietoon muitakaan seikkoja, jotka alentaisivat tai nostaisivat kauppahintaa.

Jos myöhemmin ilmenee, että lopullinen kauppahinta on arvioitua kauppahintaa suurempi, on lisäkauppahinnan perusteella suoritettava vero kahden kuukauden kuluessa lisäkauppahinnan lopullisen määräytymisperusteen selviämisestä.

Jos taas kauppahinta alenee, voit täyttää varainsiirtoveron palautushakemuksen. Hakemus on tehtävä 10 vuoden kuluessa sen vuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta, jolloin kiinteistökauppa on tehty. Jos teit kiinteistökaupan vuonna 2018, on varainsiirtoveron palautushakemus tehtävä viimeistään vuonna 2029.

Rahat, verot, työ & eläke, koti