veronmaksajat.fi

VEROT

Mistä hoitoa? Valitse itse, ole hyvä!

4.4.2016

Vapaa hoitopaikan valinta on ollut mahdollista julkisessa terveydenhuollossa vuoden 2014 alusta.  Voit itse valita, mitä terveysasemaa käytät tai mihin sairaalaan haluat hoitoon julkisessa terveydenhuollossa.

Valinnanvapaus hyödyttää sekä perusterveydenhuollon asiakkaita että niitä, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoitoa.

Perusterveydenhuolto tarkoittaa terveyskeskuspalveluja. Valinnanvapauden ansiosta voit itse päättää, mitä terveysasemaa haluat käyttää.

Erikoissairaanhoito on erikoislääkärien sairaaloissa antamaa hoitoa. Sitä annetaan esimerkiksi aluesairaaloissa, keskussairaaloissa ja yliopistosairaaloissa. Yhdessä lääkärisi kanssa voit valita sairaalan, johon menet hoitoon.

Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus on tärkeä myös niille, jotka saavat muut palvelunsa esimerkiksi työterveyshuollosta.

Vapaa hoitopaikan valinta

Näin toimit:

TERVEYSASEMAN VALINTA

Kun tarvitset kiireetöntä hoitoa, voit valita, mitä terveysasemaa haluat käyttää. Se voi olla kotikunnassasi tai missä tahansa muussa Manner-Suomen kunnassa.

Voit vaihtaa terveysasemaa enintään vuoden välein. Tosin jotkin kunnat voivat tarjota laajemmat vaihtomahdollisuudet.

Vaihdosta pitää tehdä kirjallinen ilmoitus sekä nykyiselle että tulevalle terveysasemallesi.

Kun valitset oman terveysasemasi, valitset samalla koko perusterveydenhuollon ”palvelupaketin”: et voi poimia esimerkiksi neuvolapalveluja yhdestä paikasta ja hammashoitoa toisesta, vaan saat palvelut sieltä, missä ne oman terveysasemasi asiakkaille tarjotaan.

Sinulla voi kuitenkin olla vakiterveysasemasi lisäksi käytössäsi ”kakkosterveysasema” esimerkiksi työ- tai mökkikunnassasi tai muussa kunnassa, jossa oleskelet paljon. Silloin tarvitset omalla terveysasemallasi tehdyn hoitosuunnitelman. Kakkosterveysasemalla voit saada palveluja, jotka sisältyvät hoitosuunnitelmaasi.

Kakkosterveysaseman valinnasta pitää tehdä kirjallinen ilmoitus sekä omalle terveysasemalle että kakkosasemalle.

SAIRAALAN VALINTA

Jos tarvitset erikoissairaanhoitoa, vaikkapa leikkauksen tai muun toimenpiteen sairaalassa, valitset hoitopaikan yhdessä hoitavan lääkärisi kanssa. Valinta kannattaa tehdä jo perusterveydenhuollossa, jotta hoitoonpääsy sujuu sulavasti.

Sairaalan ei tarvitse olla lähisairaalasi, vaan se voi olla missä päin Suomea tahansa.

Lääkäri arvioi, minkätasoista hoitoa tarvitset. Vaikka voit valita sairaalan, et voi esimerkiksi hakeutua yliopistosairaalatasoiseen hoitoon, jos tarvitsemasi hoito on keskussairaalatasoista. Sairaalan nimi ei kuitenkaan ratkaise, sillä sairaaloissa on tarjolla monentasoista hoitoa. Jos sinun tarvitsemaasi hoitoa on tarjolla yliopistosairaalassa, se saattaa olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Lopullisen päätöksen hoitopaikastasi tekee hoitava lääkärisi, joka kirjoittaa sinulle lähetteen hoitoon.

Erikoissairaanhoidossa hoitopaikan valinta on lähetekohtainen. Jos saat uuden lähetteen uuteen toimenpiteeseen tai hoitoon, voit valita hoitopaikkasikin uudelleen.

HOITAVAN HENKILÖN VALINTA

Sekä terveysasemalla että sairaalassa voit valita sinua hoitavan lääkärin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai muun hoitavan ammattihenkilön.

Valintaa rajoittaa se, miten palvelut on järjestetty. Jos esimerkiksi hoidon tarpeen arviointi on järjestetty terveysasemalla niin, että sen tekee  sairaanhoitaja, et voi vaatia itsellesi arvioijaksi lääkäriä.

MITÄ RAJOITUKSIA?

On paljon julkisia terveyspalveluja, joihin terveydenhuoltolaki ei vaadi valinnanvapautta. Niissä kunnat ja sairaanhoitopiirit päättävät itse, millaista valinnanvapautta ne asiakkaille tarjoavat. Tällaisia palveluja ovat muun muassa laboratorio- ja kuvantamispalvelut, fysioterapia, apuväline- ja kuntoutuspalvelut, kotisairaanhoito, kouluterveydenhuolto ja pitkäaikainen laitoshoito.

Terveydenhuoltolakiin kirjattu valinnanvapaus koskee vain julkisia palveluja. Kunnan tarjoama palvelu on julkinen, vaikka kunta olisi ulkoistanut terveysasemansa pyörittämisen yritykselle.

Jos käytät yksityisiä terveyspalveluja, maksat kulut itse ja saat niihin jälkikäteen Kela-korvauksen. Suurimman osan kustannuksista maksat itse.

Jos kotikunnassasi on käytössä palveluseteli terveydenhuollon palveluissa, voit käyttää sitä maksuvälineenä yksityisessä palvelussa. Palvelu on silloin valittava kunnan hyväksymistä palveluntuottajista.

Terveydenhuollon palvelusetelin saat kotikuntasi terveysasemalta sen jälkeen, kun palvelutarpeesi on arvioitu.

MITÄ MAKSAA?

Julkisessa terveydenhuollossa maksat itse sen, mitä kuka tahansa kuntalainen valitsemassasi hoitopaikassa maksaisi hoidosta. Jos valitset terveysasemasi vaikkapa Mikkelistä, maksat samat asiakasmaksut kuin mikkeliläinen.

Jos esimerkiksi valitset lähisairaalasi sijasta jollain muulla alueella sijaitsevan sairaalan, et tarvitse kotikunnastasi erillistä maksusitoumusta, vaan lääkärin lähete riittää. Maksettavaksesi tulevat silloin samat hoitopäivämaksut, jotka muiltakin sen sairaalan potilailta peritään. Kotikuntasi ei vaikuta maksun suuruuteen.

Käytännössä julkisen terveydenhuollon valinnanvapautta rajoittavat matkakorvaukset. Kela korvaa matkakustannuksiasi vain lähimpään tutkimus- tai hoitopaikkaan. Jos lähdet vaikkapa leikkaukseen toiselle puolelle Suomea, mutta leikkaus olisi voitu tehdä myös lähisairaalassasi, matkakorvauksesi määräytyy yleensä lähisairaalamatkan mukaan.

Kunnan palveluseteli ei ole kovin yleinen terveyspalveluissa, mutta osa kunnista tarjoaa sitä joissakin palveluissa. Jos käytät palveluseteliä, selvitä etukäteen setelin arvo ja se, mitä joudut itse maksamaan palvelusta. Omavastuuosuudesta ei saa Kela-korvausta (vain matkakuluista voit saada korvausta).

Selvitä myös vastaavan kunnallisen palvelun hinta asiakkaalle. Jos kunnallinen palvelu on maksuton, palvelusetelin pitää kattaa kustannukset kokonaan.

Ulla Simola

Tietopaketti vapaasta hoitopaikan valinnasta:

www.hoitopaikanvalinta.fi

www.vardenhetsval.fi

Tästä verkkopalvelusta löydät tiedot terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja myös ulkomailla. Verkkopalvelua ylläpitävät rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti