veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Vero2020 Sijoituspaneeli: sijoittaja, nyt jäitä hattuun!

Vero2020 Sijoituspaneeli: sijoittaja, nyt jäitä hattuun!
18.3.2020

Osakkeet ovat ropisseet kehittyneiden maiden pörsseissä koronan takia noin 30 prosenttia. Tarjoaako se säästäjälle ja sijoittajalle houkuttelevia ostopaikkoja? Vai onko vielä matkaa pohjille? Vero2020 Sijoituspaneeli pureutui koronan talousvaikutuksiin.

Vero 2020 Sijoituspaneelissa päähuomio oli koronassa: Kun näkymät markkinoilla ovat muuttuneet dramaattisesti muutamassa viikossa, millaisia vaikutuksia sillä on säästäjän ja sijoittajan kannalta?

Taloustaidon päätoimittajan Antti Oksasen vetämässä paneelissa Finlandia-talolla olivat mukana hallitusammattilainen Eeva Ahdekivi, pääekonomisti Henna Mikkonen Säästöpankkien liitosta sekä osakas ja perustaja Aki Pyysing Sijoitustiedosta.

Panelistien mukaan markkinoita vaivaa nyt näkyvyyden puute.

”Mieleen muistuvat tunnelmat 90-luvun alusta tai finanssikriisin vuosista. Kuten silloinkin, myös nyt vaivaa näkyvyyden puute. Mutta kuten aiemmissakin kriiseissä ylös sieltä tultiin ja markkina tarjosi huikeat tuotot niille, jotka pystyivät vain istumaan käsiensä päälle ja odottamaan”, Eeva Ahdekivi sanoi. 

Ennustettavuus heikko

Henna Mikkosen mukaan ennustettavuus on nyt todella heikko. Siitä kertoo muun muassa se, etteivät ennustuslaitokset pysty antamaan kovin tarkkoja ennusteita nyt tulevasta talouskehityksestä.

”Jos epidempia osoittaa laantumisen merkkejä, voidaan siitä toipua nopeasti. Pysyviä vaurioita jää, mutta voidaan nähdä myös patoutunutta kysyntää, joka sitten purkautuu”, Mikkonen sanoo.

Aki Pysingin mukaan kriisin kestoa on hyvin vaikea arvioida.

”Jos taudista parannutaan, jäävät kestävyysvajeet, kauppasodat, nollakorot ja ongelmat jäljelle. Toivoisin että valmistauduttaisiin rakenteellisiin muutoksiin. En ole optimisti, että kehitys menisi tähän suuntaan. Rakenteelliset ongelmat olivat olemassa jo ennen kriisiä”, Pysing kuvaa.

Hänen mukaansa kriisistä löytyy kuitenkin myös voittajia, vaikka enimmäkseen kyse onkin siitä, kuka häviää vähiten. Hän kehottaa sijoittajaa kiinnittämään huomiota yhtiön tuloksentekokykyyn siinä vaiheessa, kun olot enemmin tai myöhemmin normalisoituvat. 

Onko nyt oikea hetki suunnata pörssiin ostoksille?

Mutta ollaanko jo pohjilla? Vaikka osakkeet ovat romahtaneet noin 30 prosenttia, pohjaa ei ole välttämättä saavutettu. Miten osakesäästäjän tulisi nyt menetellä?

”Tällaisena aikana osakepoiminta on haastavaa, mutta sitä pitää tehdä. Kun tästä kriisistä selvitään, osa yhtiöistä on pystyssä, osa ei. Sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota yritysten taseisiin ja likviditeettiin. Mutta on vaikea sanoa, milloin ollaan pohjakosketuksessa. Minä ainakin aloitin ostot liian aikaisin”, Aki Pyysing sanoi.

Henna Mikkonen muistuttaa, että osakemarkkinat ylireagoivat niin ylös- kuin alaspäin, sillä markkinoilla vaikuttavat psykologiset tekijät, kuten pelko ja ahneus.

Eeva Ahdekivi olisi vielä odottavalla kannalla.

”Veren pitää virrata kaduilla ennen kuin kannattaa ruveta ostamaan. Odotan vielä sitä. Finanssikriisissä tuli osakeanteja, joista sai aika halvalla osakkeita. Silloin tulee yhtiöruumiita maailmalta. Se voisi olla tunnelma, että ollaan pohjaa lähellä. Sellaista ei ole vielä nähty”, Eeva Ahdekivi sanoo 

Piensijoittaja, pidä pää kylmänä

Sijoituspanelistit ovat yksimielisiä siitä, että tässä tilanteessa piensijoittajan kannattaa miettiä ennen kaikkea omaa talouttaan ja omaa likviditeettiään ja sen jälkeen pitää pää kylmänä. Kaikkein ikävintä olisi joutua omistusten pakkomyynteihin tai joutua ottamaan korkeakorkoista lainaa.

”Ennen kuin ryhtyy säästämään tai sijoittamaan, omassa taloudessa pitää olla puskuri. Nyt on tapahtunut yllättävä tapahtuma. Talouden puskurit ovat arvossaan, jos alkaa tulla lomautuksia”, Mikkonen sanoo.

Kun oma talous on turvattu, voi lähteä poimimaan yhtiöitä, jotka pärjäävät koronaepidemian jälkeen.

”Ensin kannattaa miettiä oma likviditeetti ja sen jälkeen olla ihan rauhassa. Ei kannata rynnätä myymään. Jos ei osaa analysoida yhtiöiden eroja, selkein neuvo on: istu käsien päälle ja odota. Edellisissä kriiseissä mistä tahansa omaisuuslajeista sai ihan hyvät tuotot”, Ahdekivi sanoo.

Panelistit suosittelevat pysymään nyt omassa säästö- ja sijoitussuunnitelmassa.

Mutta löytyykö mistään omaisuuslajista nyt turvasatamaa? Panelistien mukaan sijoitusasunto voi olla melko hyvä vaihtoehto alhaisten korkojen aikana.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti