veronmaksajat.fi

RAHAT

Tukholman pörssi peittoaa Helsingin terveysalalla

Tukholman pörssi peittoaa Helsingin terveysalalla
24.4.2018

Terveysalasta kiinnostunut sijoittaja löytää Tukholman pörssistä moninkertaisen määrän vaihtoehtoja verrattuna Helsinkiin.

Terveydenhoitoon tarvittavien lääkkeiden, laitteiden ja palvelujen tarve kasvaa kaikkialla maailmassa, kun väestö ikääntyy ja diabeteksen kaltaiset elintasosairaudet yleistyvät. Markkinoita kasvattaa myös ihmisten lisääntyvä kiinnostus huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Helsingin pörssissä terveysalan yritykset ovat kuitenkin vähissä. Päälistalta löytyvät lääkeyhtiö Orion, lääkejakelija Oriola, silmänpaineen mittauslaitteita valmistava Revenio, bioteknologiayhtiö Biohit ja optikkoliikeketju Silmäasema. Siellä ovat myös terveyspalveluja tuottavat Pihlajalinna ja Terveystalo.

Ruotsissa terveysalasta kiinnostuneille sijoittajille löytyy moninkertainen määrä vaihtoehtoja. Tukholman pörssiin on listattu 50 yritystä, jotka muun muassa kehittävät ja valmistavat lääkkeitä sekä terveydenhoidon laitteita.

Länsinaapurin pörssissä on myös kourallinen terveys- ja hoivapalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Suomessakin toimiva Attendo.

”Esimerkiksi lääkevalmistuksessa on Ruotsissa pitkät perinteet, kun taas Suomessa on keskitytty enemmän insinöörivetoiseen teollisuuteen. Terveysalalle on syntynyt klusteri, jossa isot yhtiöt ovat antaneet vauhtia myös pienemmille yrityksille”, Danske Bankin salkunhoitaja Juha Laakso huomauttaa.

RUOTSISSA PALJON PIENIÄ YRITYKSIÄ

FIMin salkunhoitaja Tapani Koskenkari sanoo, ero Ruotsiin syntyy ennen muuta pienistä yrityksistä.

”Tukholman pörssissä on nykyisin suhteellisen vähän suuria terveysalan yhtiöitä, mutta sitäkin enemmän pieniä yhtiöitä. Ne kehittävät esimerkiksi lääkkeitä tai valmistavat terveydenhoidon laitteita ja tarvikkeita”, Koskenkari toteaa.

Hänen mukaansa Ruotsissa terveysalan yritykset ovat saaneet Suomea helpommin rahoitusta kasvuun. Tämän seurauksena ruotsalaiset yritykset ovat olleet valmiimpia jatkamaan itsenäisesti eteenpäin ja listautumaan aikanaan pörssiin.

”Suomalaisella terveysalan yrityksellä on suurempi todennäköisyys päätyä ulkomaiseen omistukseen”, Koskenkari sanoo.

LUPAAVIA UUSIA LÄÄKKEITÄ JA TEKNOLOGIAA

Koskenkarin mielestä Tukholman pörssin kiinnostavin terveysalan yhtiö on nyt Elekta, joka kuuluu johtaviin syövän sädehoitolaitteistojen valmistajiin maailmassa. Yhtiö on tuomassa markkinoille teknologian, jonka avulla sädehoidon oikeaa kohdentamista voidaan seurata magneettikuvantamisella reaaliajassa.

”Alku voi olla vaikeaa, mutta pitkällä aikavälillä kilpailijoita edistyneempi teknologia saattaa vakiinnuttaa asemansa sairaaloissa. Elektan osakekurssissa on ollut kuitenkin isoja heilahteluja. Taannoisen kurssipompun takia en sijoittaisi yhtiöön ihan heti”, Koskenkari sanoo.

Suomalaisista terveysalan yhtiöistä Koskenkari seuraa erityisellä mielenkiinnolla Orionia. Yhtiöltä on tulossa seuraavan vuoden kuluessa lukuisia tutkimustuloksia kehitteillä olevista uusista lääkkeistä muun muassa eturauhassyövän hoitoon ja Parkinsonin tautiin.

”Orionin arvostuskertoimet ovat kohtuullisella tasolla, ja osinkokin on hyvä. Jos yhtiö löytää tiensä takaisin kasvu-uralle, tämä voi olla hyvä hetki sijoittaa. Varmuutta menestyksestä ei toki voi olla.”

KASVUALALLA RIITTÄÄ MYÖS RISKEJÄ

Hyvien kasvunäkymien vastapainoksi terveysalan yrityksiin liittyy myös huomattavia riskejä. Lääkeyhtiössä vuosien kehitystyö voi valua hukkaan, jos uusi lääke ei tehoakaan potilaisiin toivotulla tavalla tai se ei saa viranomaisten hyväksyntää.

Laitteiden ja tarvikkeiden valmistajat joutuvat puolestaan tekemään kovasti töitä, jotta uusi tuote saa jalansijan kovasti kilpailluilla kansainvälisillä markkinoilla.

Terveys- ja hoivapalveluja tarjoavien yhtiöiden liiketoimintaan taas vaikuttavat oleellisesti poliittiset päätökset. Suomalainen sote-uudistus on tästä erinomainen esimerkki.

Onko Helsingin pörssiin odotettavissa uusia terveysalan yhtiöitä?

”Sellainen saattaisi olla terveydenhoitopalveluja tuottava Mehiläinen. Pääomasijoittajien omistama yhtiö ei ole kuitenkaan kertonut toistaiseksi mahdollisista listautumissuunnitelmistaan”, Laakso toteaa.

Pidemmällä aikavälillä uusia pörssiyhtiöitä voi löytyä myös suomalaisista terveysalan startup-yrityksistä, jotka kehittävät esimerkiksi uusia hoitomuotoja syöpään tai hyödyntävät digitalisaatiota sairauksien syiden selvittämiseen.

PITKÄJÄNTEINEN SIJOITTAJA, HUOMAA!

Salkunhoitaja Tapani Koskenkari, FIM

”Ruotsin tavoin myös Tanskassa on vahva terveysalan klusteri. Siellä kannattaa seurata muun muassa Bavarian Nordicia, jolla on hallussaan erittäin mielenkiintoinen rokoteteknologia.”

Salkunhoitaja Juha Laakso, Danske Bank

”Sijoittajan on ymmärrettävä terveysalan yritysten kasvua edistävät tekijät. Lisäksi on tärkeää pohtia mahdollisen sääntelyn vapauttamisen avaamia mahdollisuuksia ja riskejä.”

Sijoittajien suosimia terveysalan yhtiöitä Helsingin ja Tukholman pörsseissä

Helsingin ja Tukholman pörsseissä vaihdetuimpien terveysalan osakkeiden joukossa on lääkeyhtiöitä, uutta teknologiaa ja hoitomuotoja kehittäviä yrityksiä sekä terveys- ja hoivapalveluja tarjoavia yrityksiä.

  Toimiala Markkina-arvo, milj. euroa
TUKHOLMA    
Arjo B Terveydenhuollon laitteet 598
Bio Gaia B Maitohappobakteerivalmisteet 680
Elekta B Sädehoitolaitteet 3 130
Getinge Terveydenhoidon teknologia 2 284
Hansa Medical  Biolääkkeiden kehittäjä 830
Ray Search Laboratories Sädehoidon ohjelmistot 306
Swedish Orphan Biovitrum  Uudet hoitomuodot  4 004
Vitrolife Hedelmällisyyshoidot 1 271
HELSINKI    
Orion B Lääkkeiden valmistus 2 664
Oriola B Lääkkeiden jakelu 313
Pihlajalinna  Terveys-, sosiaali- ja hoivapalvelut 280
Terveystalo Terveyspalvelut 1 232

Lähde: OMX, yhtiöiden internetsivut, tiedot kerätty 4.4.2018

Matti Remes 

Rahat, verot, työ & eläke, koti