veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Suomen talouden näkymä kylmää kuluttajaa

Suomen talouden näkymä kylmää kuluttajaa
19.8.2019

Nyt on suomalaisten usko koetteella. Tilastokeskuksen kyselytutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus Suomen talouteen on romahtanut.

Vielä vuosi sitten heinäkuussa luottamuslukemat olivat plussalla: silloin kyselyyn vastanneissa oli enemmän talouden myönteiseen kuin negatiiviseen kehitykseen uskovia. Tänä kesänä heinäkuun luottamuslukemat olivat rankasti pakkasella.

Myös kuluttajien usko oman taloutensa kehitykseen on jonkin verran heikentynyt. Työttömyyden lisääntymisen pelko leijuu ilmassa, vaikka kyselyyn osallistuneista työllisistä vastaajista joka toinen ilmoittaa, että omalla kohdalla työttömyyden uhkaa ei ole.

Oman rahatilanteensa kuluttajat kuitenkin arvioivat heinäkuussa hyväksi. Säästäminenkin kiinnostaa.

Toki arviot vaihtelevat eri kuluttajaryhmissä.

Talousodotusten synkkeneminen ei ihmetytä. Maailmantalous on viime kuukaudet tuottanut uhkaavia uutisia. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota vain kovenee, brexit-meuhke jatkuu Britanniassa ja talouskasvun hidastumista ennustetaan vähän kaikkialle, myös Suomeen.

Kansanosakkeilla mennyt hyvin

Säästäjä ei ole viime vuosina kärsinyt – ainakaan, jos säästöt ovat olleet hyvin hajautetusti Helsingin pörssin osakkeissa. Tosin pörssin pitkän nousutrendin jälkeen kurssikehitys on tänä vuonna ollut vähän levotonta.

Monet suomalaiset ovat kuitenkin osanneet valita osakkeita viisaasti. Useat piensijoittajien suosimat kansanosakkeet ovat olleet viime vuosina hyviä sijoituksia, kuten Taloustaidon jutusta käy ilmi.

Osakesäästäjälle uusi apuväline

Tyypillinen suomalainen osakesäästäjä on pitkäjänteinen sijoittaja. Moni kansanosakkeisiin sijoittanutkin on pitänyt osakkeitaan vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Ensi vuoden alussa osakesäästäjän ulottuville tulee nykyistä helpompi tapa sijoittaa osakkeisiin, kun käyttöön saadaan uusi osakesäästötili.

Osakesäästötilin idea on, että tilille pannaan rahaa, jolla ostetaan osakkeita. Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia. Myös osingot tulevat tilille ilman että niistä pidätetään veroa. Tilin tuotoista maksetaan vero, kun tililtä nostetaan rahaa. Verotus lykkääntyy, ja sen ansiosta sijoittaja voi saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin.

Kenelle osaketili sopii ja miten siitä saa parhaan hyödyn? Kannattaisiko sijoittajan nyt odottaa vai toimia? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Taloustaidon podcastissa.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti