veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoitusasunto vuokralla – miten pidät kiinni hyvästä vuokralaisesta?

Sijoitusasunto vuokralla – miten pidät kiinni hyvästä vuokralaisesta?
2.8.2018

Kestävän vuokrasuhteen luomiseen ja ylläpitämiseen voi vaikuttaa monin tavoin. Pienet toimet ja viisas ennakointi saattavat tuottaa myös ylimääräistä hedelmää.

Hyvän vuokrasuhteen luomisessa on pohjimmiltaan kyse toisen ihmisen kohtaamisesta. ”Ihminen ihmiselle on yhteydenpidon lähtökohta”, kiteyttää Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Kun toimivan vuokrasuhteen rakentamiseen panostaa heti alkumetreillä, kaikissa mahdollisissa tilanteissa on myöhemmin helpompi olla yhteydessä – puolin ja toisin. Esimerkiksi yhteiset toimintaperiaatteet ja vastuiden jakautuminen on hyödyllistä käydä läpi vuokrasuhdetta solmiessa.

Mutkaton viestintä synnyttää luottamusta. Vuokralaista voi reippaasti rohkaista olemaan yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vaikkapa silloin kun asunnossa reistaa jokin tai vuokranmaksussa häämöttää vaikeuksia. Näin kaikille osapuolille tulee pelivaraa ja mahdolliset isommat haitat ehkäistään jo kättelyssä. Ripeä toimiminen puolin ja toisin on kaikkien etu.

Asuminen ulottuu myös kodin seinien ulkopuolelle. Niinpä on huomaavaista kaikkia kohtaan kertoa vuokralaiselle taloyhtiössä vakiintuneista tavoista ja käytännöistä.

Joustaminen saattaa kääntyä lisäeuroiksi

Joustot suuntaan ja toiseen helpottavat kaikkien elämää. ”Omalla toimintatavalla ja yhteydenpidolla pystyy myös synnyttämään euroja”, Koro-Kanerva muistuttaa.

Kun luottamus ja viestintä toimivat, vuokralaisen on helppo ilmoittaa esimerkiksi irtisanomisesta ajoissa. Näin vuokranantajalle raivautuu kunnolla aikaa uuden vuokralaisen etsimiseen.

Pienillä huomioimisilla, kuten tervetuliais- tai joululahjoilla, voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Saatat tarvita vuokralaisen apua myöhemmin, esimerkiksi avainten toimittamisessa tai asunnon näyttämisessä seuraavalle vuokralaisehdokkaalle.

Voi myös koittaa päivä, jolloin vuokralainen on halukas suosittelemaan sinua vuokranantajana tai palaa mielellään itse vuokralaiseksi. Vaikka kaikki ei ole heti mitattavissa euroissa, ystävällisten eleiden merkitystä ei pidä aliarvoida.

Kuinka moni on muuten tullut ajatelleeksi, että vuokralainenkin voi osallistua yhtiökokoukseen? Tästä voi olla etua vaikkapa silloin, jos et vuokranantajana itse pääse paikalle. ”Yhteisellä asiallahan tässä ollaan”, Koro-Kanerva kannustaa. 

Rivakasti kiinni korjaustoimiin

Asunnon kunnosta huolehtiminen palvelee niin vuokralaisen kuin vuokranantajan etua. Hyvä vuokranantaja tarttuu ripeästi korjaamista ja päivittämistä vaativiin asioihin. Asunto säilyy viihtyisänä, ja samalla taataan se, että asunnosta voi pyytää sen arvoa noudattavaa, käypää vuokraa. 

Järjen ja kohtuuden rajat on toki syytä huomioida. ”Vuokralaisen kaikkiin toiveisiin ei tarvitse suostua, ja usein esimerkiksi taloyhtiön remonttisuunnitelmat vaikuttavat korjaustoimenpiteiden järkevyyteen. Usein vuokralaisten toiveet ovat kuitenkin pieniä, kuten turvalukko tai lisäpistorasia.”

Jos vuokralainen tahtoo itse vaikkapa tapetoida seinät, pelisäännöistä on hyvä sopia yhdessä: ennallistetaanko seinät vuokrasuhteen päättyessä vai valitaanko sisustusmateriaalit kenties yhdessä pidempiaikaista ilmettä silmällä pitäen? 

Huoltokierrokselle asuntoon kerran vuodessa

Koro-Kanerva suosittelee kodin kunnon tarkistamisturneeta tehtäväksi noin kerran vuodessa.

Kierros on hyödyllistä tehdä yhdessä, ollaanhan siinä sentään toisen kotona eikä kyse ole kyttäämisestä.

Kun asumispuitteet ovat kunnossa ja kaikilla on ajantasaiset tiedot perushuollosta, koti pysyy viihtyisänä ja mahdolliset pulmakohdat eivät pääse epähuomiossa leviämään lapasesta.

Mia Koro-Kanervan tarkistuslista tyypillisimmistä ja säännöllistä huoltoa kaipaavista asioista, joista vuokralainen on vastuussa:

  1. Kylpyhuoneen lattiakaivon ja lavuaarin hajulukon puhdistus. Vetävätkö vai ovatko tukossa, milloin putsattu viimeksi? Jos tukoksia, jätä ohjeet puhdistamisesta vuokralaiselle.
  2. Suihkuseinien pinttymät. Mitä säännöllisemmin seinien puhdistamisesta huolehtii, sitä vaivattomampaa ne on puhdistaa.
  3. Keittiön lavuaarin hajulukon puhdistus ja tyhjennys.
  4. Keittiön allaskaappi. Onko kaappiin kertynyt niin paljon tavaraa, että muoviset putket ovat vaarassa hajota?
  5. Lieden puhdistus.

 Ja kääntäen: näin karkotat hyvän vuokralaisen

  1. Älä vastaa vuokralaisen sähköposteihin ja puheluihin.
  2. Älä jousta.
  3. Älä neuvottele.
  4. Kun ilmaantuu ongelmia, älä pyri ratkaisemaan niitä, vaan uhkaa heti käräjäoikeudella.
  5. Jos jokin asunnossa hajoaa, vetoa siihen ettei asia ole vastuullasi eikä muutenkaan kuulu sinulle.
  6. Käy vuokrasuhteen päättyessä asunto läpi suurennuslasilla ja maksata asukkaalla edellisten asukkaiden aiheuttamat vahingot.
  7. Jos vuokranmaksu myöhästyy, uhkaa heti häädöllä.
  8. Mene asuntoon ilmoittamatta illalla, pengo kaappeja ja ota valokuvia kaikista vuokralaisen henkilökohtaisista asioista.

Minna Takkunen

Rahat, verot, työ & eläke, koti