veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssi selvisi koronakeväästä säikähdyksellä – kauanko hyvä vire kestää osakkeissa?

Pörssi selvisi koronakeväästä säikähdyksellä – kauanko hyvä vire kestää osakkeissa?
10.9.2020

Ällistyttävän monet pörssiyhtiöt selvisivät hyvin koronakeväästä, ja sijoittajat ovat kääntäneet katseensa jo ensi vuoteen. Epävarmassa tilanteessa osakesäästäjän kannattaa pitää pää kylmänä.

Koronakriisin tiedettiin tekevän pörssiyhtiöiden huhti-kesäkuun tuloksille rumaa jälkeä, mutta vaatimattomiksi painettujen odotusten jälkeen toisen neljänneksen osavuosikatsaukset tarjosivatkin osakesäästäjälle kosolti iloisia yllätyksiä.

”Pandemian odotettiin iskevän pahasti talouteen, mutta ainakin pörssiyhtiöihin vaikutukset olivat selvästi pienemmät kuin ennustettiin”, analyysiyritys Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen sanoo.

Inderesin seurannan mukaan liikevaihdot kehittyivät pääosin odotusten mukaisesti, mutta 53 prosenttia yhtiöistä ylitti liiketulosennusteensa.

Kinnunen huomauttaa kuitenkin, että pörssiyhtiöiden tulokset jäivät kokonaisuudessaan selvästi edellisvuoden vertailukaudesta. Lisäksi on tärkeää huomata, että liikevaihdon kasvattamisen sijaan moni yhtiö ylsi ennakoitua parempiin tuloksiin leikkaamalla kustannuksia.

”Yritykset reagoivat kriisiin pikaisesti. Kustannusten leikkausta helpotti osaltaan Suomessa käyttöön otettu nopeutettu lomautusmenettely.”

Matkailu- ja ravintolapalveluita tarjoavia yhtiöitä lukuun ottamatta toisella neljänneksellä löytyi menestyjiä kaikilta toimialoilta.

Erityisen hyvin meni niillä yrityksillä, joiden tuotteilla kuluttajat ovat ehostaneet kotejaan ja lisänneet viihtyisyyttä. Tikkurilan maalit, Harvian kiukaat ja Verkkokauppa.comin elektroniikka ovat tästä esimerkkejä.

Myös it-palveluja tarjoavat yritykset menestyivät, kun digitalisaatio otti isoja askelia eteenpäin. Esimerkeiksi Kinnunen poimii Solteqin, Innofactorin, TietoEVRY:n, Digian ja Goforen.

Ensi vuodelta odotetaan paljon

Analyytikkojen pieleen menneitä tulosennusteita voi puolustaa sillä, että koronan iskettyä iso osa yhtiöistä perui tulosohjeistuksensa ja jätti liiketoiminnan tulevan kehityksen arvailujen varaan.

Tulosjulkistusten yhteydessä osa yhtiöistä palautti tulosohjeistuksen, mutta Inderesin keräämien tietojen mukaan se puuttuu edelleen noin 40 prosentilta Helsingin pörssin yhtiöistä.

Kinnusen mukaan sijoittajia kiinnostavat nyt erityisesti ensi vuoden näkymät, jolloin tuloskunnon odotetaan normalisoituvan pandemian jäljiltä.

”Markkinoilla odotetaan, että tämä vuosi on välivuosi, mutta ensi vuonna tehdään taas yhtä hyvät tulokset kuin vuonna 2019.”

Luottamusta tulevaan luovat valtioiden lupaukset jatkaa talouden elvytystä niin pitkään kuin se on yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi välttämätöntä.

Näkymää ja osakemarkkinoita vahvistaa myös keskuspankkien nollakorkopolitiikka. Tästä syystä korkomarkkinoiden tuotot pysyvät edelleen matalina, joten osakkeet voivat tarjota sijoittajille muita omaisuusluokkia parempia tuottoja.

Sijoittajien näkemykset jakautuvat

Kevään syvän sukelluksen jälkeen osakekurssit nousivat kesän aikana takaisin romahdusta edeltäneelle tasolle. Kinnusen mukaan sijoittajat tuntuvat luottavan siihen, että koronavirus saadaan pidettyä aisoissa eikä poikkeustilanne toistu.

”Eivät osakkeet nyt halpoja ole. Toisaalta odotukset korkean arvostustason säilymisestä eivät ole kohtuuttomat. Optimistisen vireen pysyminen edellyttää kuitenkin, että yhtiöiden tulokset paranevat koko ajan suhteessa edelliseen neljännekseen.”

Kinnusen mukaan sijoittajien näkemykset tulevasta vaihtelevat suuresti.

”Toisten sijoittajien mielestä osakkeet ovat nyt kohtuuttoman kalliita suhteessa reaalitalouden tilaan. Toisaalta on kuumia toimialoja ja yhtiöitä, joista ollaan valmiita maksamaan melkein mitä tahansa.”

Koronakriisin pitkäaikaiset vaikutukset ovat kuitenkin edelleen tuntemattomia. Tilanteen pitkittyminen saattaisi heikentää kuluttajien luottamusta ja siirtää painoa kuluttamisestä säästämiseen.

Myös teollisuuden investoinneista riippuvaisten yhtiöiden näkymiä on vaikea arvioida. Vahvan tilauskannan ansiosta esimerkiksi konepajoilla on mennyt kohtalaisen hyvin korona-aikanakin, mutta konepajojen uudet tilaukset vähenivät toisella vuosineljänneksellä keskimäärin 28 prosenttia.

Mitä pitkäjänteisen säästäjän kannattaa tässä tilanteessa tehdä?

”Jos sijoitussalkussa on jo ennestään osakkeita, niistä kannattaa pääosin pitää kiinni, sillä muitakaan vaihtoehtoja ei juuri ole. Laadukkaat yhtiöt selviävät kyllä uusienkin kuoppien yli. Kurssinoususta ei kuitenkaan kannata innostua liikaa.”

Kodin viihtyvyyttä lisänneet yhtiöt menestyivät

Analyysiyritys Inderesin poiminnat toisen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä.

ONNISTUMISIA

Qt Group

Ohjelmistoyhtiön liikevaihdon kasvu jäi odotuksista, mutta tulos ylitti ne selvästi. Yhtiö näyttää saavan kasvupanostuksiin käytetyistä euroista jatkuvasti parempia tehoja irti.

QT Group 

Suominen

Kuitukangasvalmistaja sai alkuvuodesta uutta puhtia pitkän heikon kauden jälkeen, ja tulos ylitti odotukset. Kuitukankaiden kysynnän odotetaan pysyvän hyvällä tasolla siivoukseen ja desinfiointiin käytettävissä tuotteissa.

Suominen 

Verkkokauppa.com

Verkkokauppa on koronakauden selvä voittaja. Elektroniikkaa ja kodinkoneita myyvä yhtiö hyötyi muutenkin tilanteesta, kun koteihin ostettiin uusia laitteita verkkokaupasta.

Verkkokauppa 

Harvia

Ihmiset keskittyivät korona-aikana kodin ja mökkien rakennusprojekteihin. Moni päätti kunnostaa myös saunan ja hankki sinne Harvian kiukaan ulkomaanmatkoista säästyneillä rahoilla.

Harvia 

Tikkurila

Pandemian aikana koteihinsa eristäytyneet ihmiset innostuivat kunnostamaan paikkoja ja ostamaan Tikkurilan maaleja. Yhtiön kannattavuus on parantunut selvästi heikomman jakson jälkeen.

Tikkurila 

PETTYMYKSIÄ

Outokumpu

Teräsyhtiön tulos jäi odotuksista, eivätkä näkymät meneillään olevalla vuosineljännekselläkään ole kaksiset. Koronatilanne on vähentänyt teräksen kysyntää. Hintapaineita lisää Aasiasta Eurooppaan suuntaava tuontiteräs.

Outokumpu 

Aspocomp

Piirilevyvalmistajan tulos romahti. Pandemian vuoksi osa asiakkaista on siirtänyt tilauksiaan eteenpäin tai perunut niitä. Kilpailua kiristivät entisestään markkinoille rantautuneet aasialaiset piirilevyjen massatoimittajat.

Aspocomp 

Oriola

Lääketukkurin alkuvuosi alkoi lupaavasti, mutta tuloskäänne lässähti toisella neljänneksellä.

Sekä tulos että liikevaihdon kehitys jäivät odotusten alapuolelle.

Oriola 

SSH

Kyberturvayhtiön osakekurssi on noussut tänä vuonna voimakkaasti, mutta liikevaihdon lähtemisestä kasvuun ei ole toistaiseksi merkkejä. Tulos oli odotuksia parempi, mutta liikevaihdon kehitys petti. Yhtiön arvostus näyttää jopa kovaa kasvua odottavien ennusteiden valossa korkealta.

SSH 

Ponsse

Vieremäläistä metsäkonevalmistajaa ei ole totuttu näkemään pettymysten tuottaneiden yhtiöiden joukossa, mutta nyt pandemia hyydytti alan markkinat. Tulos jäi odotuksista, ja uudet tilaukset putosivat 34 prosenttia.

Ponsse 

Matti Remes

Kuvioiden lähde: Factset Digital Solutions

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti