veronmaksajat.fi

RAHAT

Pikavoitto pikavipeillä? Syynissä GF Moneyn anti

Pikavoitto pikavipeillä? Syynissä GF Moneyn anti
23.5.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Minulle GF Moneya koskeva sijoituspäätös on poikkeuksellisen helppo. Pidän pikavippifirmojen liiketoimintaa epäeettisenä: kiskurikoroilla kurjistetaan talousvaikeuksissa olevia.

Toki lyhytaikaista lainaa tarjoavat yhtiöt myöntävät sellaista rahoitusta, johon perinteiset pankit eivät taivu, mutta olen käsittänyt, että toimialalle kuuluu aggressiivinen, ”avainasiakkaisiin” kohdistuva markkinointi.

En tiedä, kuinka GF Money asemoituu vertaistensa joukkoon, mutta toivon alalle rajoituksia – siis yritysten toimintaedellytysten heikentämistä –, eikä sijoittaminen omia toiveita vasten olisi perusteltua.

Tämä ei tietenkään poista mahdollisuutta osallistua pikavippifirman antiin flippaus- eli peliasenteella. Pelissä olisi jopa häivähdys synnin viehätystä. 

Tulosta kovalla prosentilla

GF Money kuulostaa todellista kokoaan suuremmalta. Vain yksi pieni viivanpätkä erottaa sen globaalin monialayhtiöjättiläisen General Electricin perustamasta kulutusluottofirmasta GE Moneysta. Nimien samankaltaisuus tuskin on sattumaa. Pikavippibisnes on mielikuvapeliä.

GE Money on, tai paremminkin oli, kansainvälinen suuryhtiö. Suomessa GE Money -liiketoiminnan osti jo vuonna 2009 espanjalaispankki Santander, ja GE Moneyn perintö Pohjoismaissa on nykyisin Santander Consumer Financea.

GF Money paitsi kuulostaa myös näyttää kokoaan suuremmalta. Sen massiiviset liput liehuvat Helsingin keskustassa Mikonkadun kävelykatupätkällä Kämp Galleriaa vastapäätä. Arvokas toimintamiljöö rakentaa mielikuvaa, vaikka kuluttaja-asiakkaiden luottohäiriöitä ja pelivelkoja nuuskivaa algoritmia pyörittävä kone voisi aivan yhtä hyvin sijaita autotallissa Vantaan perukoilla.

Viime vuonna GF Moneyn liikevaihto oli vain 21,7 miljoonaa euroa, mistä liikevoittoa jäi kovalla prosentilla 11,0 miljoonaa euroa. Tuloksesta tosin kolme miljoonaa euroa oli peräisin sijoituskiinteistöjen arvonmuutoksesta ja on siten enemmän tai vähemmän kertaluonteista rahaa. 

Listautumista varten rakennettu

GF Money perustettiin vuonna 2012 lainaamaan toiminnassa mukana olevien vauraiden yksityishenkilöiden varoja pienille ja keskisuurille yrityksille. Näin yhtiö täytti kuilua, joka jäi pankkien halutessa keskittyä suurasiakkaiden palvelemiseen. Vuonna 2015 firma laajeni kiinteistöliiketoimintaan, mikä nykyisessä yhtiörakenteessa näyttää käsittämättömältä rönsyltä.

Nykymuotoinen GF Money alkoi syntyä viime ja toissa vuonna, kun yhtiö osti kahdessa erässä GF Money Consumer Financen. Viime vuonna yhtiö laajeni myös Ruotsin (yritysostolla) ja Tanskan (perustamalla oman yrityksen) kuluttajarahoitusbisnekseen.

Vasta viime vuoden lopulla aloitettiin myös vakuudetonta lyhytaikaista kuluttajaluototusta kiinnostavammat factoringrahoitustoiminta ja leasingrahoitus.

Ei voi välttyä vaikutelmalta, että firma on nikkaroitu vauhdilla kasaan listautumista silmällä pitäen.

Siinä ei ole mitään pahaa, mutta aiheellisia epäilyksiä moinen herättää. Käynnistymisvaiheessa olevilta liiketoiminnoilta puuttuu toimintahistoria, joten sijoittajan kannattaa suhtautua niihin terveen skeptisesti.

Kun kohtuullisen pieni yhtiö on lyhyen ajan sisällä haronut moniaalle, riskinä on, että johto on pian täystyöllistetty, kun se joutuu sammuttelemaan eri puolilla konsernia olevia tulipaloja. Hyvä muistutus moneen suuntaan haroneesta ja käsiin levinneestä yhtiöstä on it-huuman aikaan listautunut Saunalahti eli myöhempi Jippii Group.

Jippiimäisiä ovat myös GF Moneyn tavoitteet. Yhtiö visioi olevansa ”johtava eurooppalainen edistyksellisen teknologian finanssipalveluyhtiö”. Se aikoo laajentua kansainvälisesti, ja keinona ovat ilmeisesti ensisijaisesti yritysostot.

Keskipitkän aikavälin kasvutavoitteeksi GF Money on asettanut 25 prosenttia. Oman pääoman tuoton pitäisi olla keskimäärin yli 15 prosenttia ja omavaraisuusasteen vähintään 15 prosenttia.

Tavoitteisiin on hyvä suhtautua tavoitteina ja muistaa, että kasvua haetaan epäorgaanisesti.

Ei kai Brangilla puliveivata?

GF Moneyn erikoisuuksiin kuuluu sopimus laskusta ja perintää tekevän Brang Oy:n kanssa. Nyt First Northiin pyrkivä GF Money osti viime heinäkuussa 40 prosenttia turkulaisesta Brang Oy:stä, joka silloin oli vielä nimeltään Tulosperintä Oy. Solmitun osakassopimuksen nojalla GF Money on sitoutunut rahoittamaan Brangia enintään 130 000 eurolla 10 prosentin vuotuisella korolla Brangin hallituksen niin vaatiessa.

Side on muutenkin läheinen: GF Money on sitoutunut hankkimaan tietyt palvelut Brangilta.

Viime vuonna GF Money osti lähipiiriltään palveluita lähes miljoonalla eurolla. Tämän vuoden alusta viime viikkoon eli listalleottoesitteen julkaisupäivään mennessä Brangilta oli tehty ostoja vajaalla puolella miljoonalla eurolla. Kyse on siis merkittävästä menoerästä.

En löytänyt Brangin vuoden 2017 tilinpäätöstietoja Asiakastiedon tietokannasta, mutta vuoden 2016 lukujen perusteella GF Money vaikuttaisi olevan Brangille varsin merkittävä asiakas. Brangin toiminta on myös varsin kannattavaa: vuonna 2016 Brang teki karvan alle 600 000 euron liikevaihdolla 110 000 euron liiketoiminnan tuloksen.

Tällaiset sopimukset osin omistetun yhtiön kanssa sisältävät aina vaaran: entä jos konsernin rahat pumpataan ylilaskutuksella osakkuusyhtiöön osakkuusyhtiön muiden omistajien hyödyksi? Brangin muut omistajat ovat Brangin nettisivujen mukaan St1 Finance, Tilipalvelu Rantalainen, Tilitoimisto Kärnä sekä Brangin avainhenkilöt. Sikäli näyttäisi siltä, ettei tällaiseen puliveivaukseen olisi intressiä.

Omistajat eivät myy

GF Moneyyn liittyvien varauksien vastapainoksi yhtiön First North -IPO:ssa on monia hyviä puolia. Merkittävin niistä on se, että nykyiset omistajat eivät myy omistuksiaan annin yhteydessä. Päinvastoin nykyiset osakkeenomistajat ovat sitoutuneet luovutusrajoituksiin: he eivät saa ilman pääjärjestäjän Alexander Corporate Financen suostumusta myydä osakkeitaan 180 päivään. Silloin lock upista vapautuu puolet omistuksista. Toisen puolen osalta lock up ulottuu vuoden päähän.

Tämä on varsin olennaista. Nykyisillä osakkeenomistajilla on intressi siihen, että yhtiön arvo kehittyy suotuisasti. Heidän omistuksensa voi muuttua leikkirahasta oikeaksi rahaksi aikaisintaan ensilumien sataessa maahan.

Annissa on tarjolla alustavasti enintään 6,9 miljoonaa uutta osaketta ja mahdollisesti myös vielä lisäosake-erä. Jos kaikki osakkeet merkitään, GF Money saa antiin liittyvien palkkioiden jälkeen noin 37,6 miljoonan euron nettovarat.

Merkittävä osa rahoista kuluu B- ja C-sarjan osakkeiden lunastamiseen. Apporttiannissa liikkeelle lasketaan alustavasti enintään 1,15 miljoonaa osaketta. Apporttianti tarkoittaa kutakuinkin sitä, että nykyiset B- ja C-osakkeiden omistajat vaihtavat osakkeensa osakkeiksi, joita aletaan noteerata First North -listalla.

Listalleottoesitteen mukaan sitovia merkintäsitoumuksia on tehty jo 1,4 miljoonasta osakkeesta eli 4,35 euron merkintähinnalla 6,2 miljoonan euron arvosta. Merkintäsitoumuksista osa on apporttiantia, osa saamisten kuittaamista osakkeilla. Eniten riihikuivaa rahaa yhtiöön on sitoutunut laittamaan Laakkosen Arvopaperi Oy, kaksi miljoonaa euroa. Sijoitusrahastoista merkintäsitoumuksen on antanut Säästöpankki Pienyhtiöt (500 000 euroa).

Rahalle on tarvetta. GF Money on raskaasti velkavivutettu.

Minulle liian sekava keitos

Jos kaikki tarjolla olevat GF Moneyn osakkeet käyvät kaupaksi, GF Moneyn osakemäärä kasvaa 9,2 miljoonalla kappaleella. Tällä hetkellä yhtiöllä on hieman alle 18,5 miljoonaa osaketta. Kokonaisosakemäärä nousisi näin enintään 27,7 miljoonaan osakkeeseen. Sillä ja 4,35 euron merkintähinnalla laskettuna GF Moneyn markkina-arvoksi tulisi 120 miljoonaa euroa.

Viime vuoden liiketulos ilman sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutoksia oli kahdeksan miljoonaa euroa. Rahoituskulut haukkasivat tuloksesta 3,4 miljoonaa, mutta antiraha pienentänee rahoituskuluja merkittävästi. Kahdeksan miljoonan euron liikevoitosta nollarahoituserillä jäisi verojen jälkeen 6,4 miljoonan euron nettotulos, jolla laskettu p/e-luku olisi 19. Tämä on hyvin karkea laskelma.

GF Moneyn taseessa painavat luonnollisesti lainasaamiset, joita oli viime vuodenvaihteessa reilun 56 miljoonan euron edestä. Sijoituskiinteistöjä taseessa on vajaalla 24 miljoonalla eurolla: kaksi asunto-osakeyhtiötä Lahdesta ja yksi Jyväskylästä, puoliksi vuokrattu liikekiinteistö Urjalasta…

Niin lainasaamisiin kuin sijoituskiinteistöihinkin liittyy alaskirjausriski, joka heiluttaisi yhtiötä pahimmillaan paljonkin. Viime vuodenvaihteessa oma pääoma (ilman B- ja C-osakkeita) oli vain vajaat yhdeksän miljoonaa euroa. Annin myötä oma pääoma tukevoituu ja riski saamisten ja sijoituskiinteistöjen arvonmuutoksille pienenee.

GF Moneya ei ole hinnoiteltu mitenkään poskettomasti, jos ja kun iduillaan olevat liiketoiminnot alkavat tuottaa rahaa eikä taseessa ole pahoja kupruja. Silti pysyn erossa GF Moneystä myös lyhyellä aikavälillä enkä merkitse osakkeita annissa. GF Money on minulle liian monimutkainen soppa, johon kuuluu pikavippiä, kiinteistövälitystä ja opportunistista kiinteistökehitystä.

Se maistuu liiaksi firmalta, jossa pojat (ikään ja sukupuoleen katsomatta) puuhastelevat. 

Viikon trio: GF Moneyn valtiaat

GF Moneyn suurimmat osakkeenomistajat ennen listautumisantia ovat sen toimitusjohtajan Kari Keskitalon ja hallituksen puheenjohtajan Antti Kempin määräysvaltayhteisöt. Kolmanneksi suurin omistaja, MIL Holding, on puolestaan hallitukseen kuuluvan Johanna Vallan puolison Mika Laineen firma.

Tässä ei ole mitään outoa. Päinvastoin on luontevaa, että nuoren yhtiön pääomistajat ovat tiukasti kiinni operatiivisessa ja hallitusvallassa.

Kärkikolmikon takana omistajaluettelossa ovat kuluttajarahoitusliiketoiminnan yhtiölle myyneet Mika Pihlava, Erkki Pihlava ja Juha Ketola. Merkittäviin omistajiin kuuluvat myös muiden muassa Petri Tuutin Tuutti Invest Oy ja Tuutin hoitama Visio Allocator -sijoitusrahasto sekä Vincitin sielu, GF Moneyn hallitukseen kuuluva Mikko Kuitunen.

Omistaja Osakkeita Arvo
GF & Sons (Kari Keskitalo)       3,33 milj. osaketta

14,5 milj. euroa

Kempinvest (Antti Kemppi) 2,80 milj. osaketta 12,2 milj. euroa
MIL Holding (Mika Laine) 2,56 milj. osaketta 11,1 milj. euroa

Lähde: Listalleottoesite. Omistuksen arvo laskettu antihinnalla 4,35 euroa.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti