veronmaksajat.fi

RAHAT

Tiesitkö? Pienistä voitoista ei joudu verolle

Tiesitkö? Pienistä voitoista ei joudu verolle
16.4.2023

Myitkö pienen määrän rahasto-osuuksia tai muuta omaisuutta? Tiesitkö, että pienistä myynneistä ei veroteta? 

Luovutusvoitot ovat verovapaita, jos olet verovuoden aikana myynyt omaisuutta yhteensä enintään 1 000 eurolla.

Summaan lasketaan sekä arvopaperien, esimerkiksi osakkeiden ja sijoitusrahasto-osuuksien, että muun omaisuuden, vaikkapa kesämökin, veronalainen myynti.

Myyntihintoihin ei kuitenkaan lasketa mukaan verovapaita myyntejä, kuten esim. oman vakituisen asunnon myyntiä. Myöskään tavanomaisen koti-irtaimiston tai muun siihen rinnastettavan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden (auto, vene) myyntejä ei lasketa mukaan.

Muilta osin lasketaan siis kaikki vuoden myynnit yhteen, ja myyntihintojen on jäätävä yhteensä enintään tuhanteen euroon. 

Et voi vähentää tappioita

Jos myyntivoitto on verovapaa, et voi vähentää siitä mitään tappioita.

Toisaalta pienistä myynneistä syntyviä tappioita et saa vähentää verotuksessa muutenkaan. Pienistä myynneistä syntyvät tappiot ovat vähennyskelvottomia, jos verovuoden aikana olet myynyt omaisuutta yhteensä enintään 1 000 eurolla JA jos myymäsi omaisuuden hankintamenot ovat yhteensä enintään 1 000 euroa.

Kun kysymys on esim. ostetuista osakkeista tai rahasto-osuuksista, hankintameno tarkoittaa ostohintaa + oston yhteydessä maksettuja kuluja (esim. välityspalkkiota). 

ESIMERKKI: Sinulla on Firma Oy:n osakkeita, joista aikoinaan maksoit (kuluineen) 590 euroa, sekä Yritys Oy:n osakkeita, jotka hankit 300 eurolla.

Sijoituksesi kävi huonosti: myit Firman osakkeet satasella (tappiota 490 euroa) ja Yrityksen osakkeet kahdella sadalla (tappiota 100 euroa). Muuta omaisuutta et vuoden aikana myynyt.

Firman ja Yrityksen osakkeilla tekemiäsi tappioita et saa vähentää mistään, koska myymäsi omaisuuden hankintamenot jäävät yhteensä 890 euroon (590 e+300 e), ja vuoden aikana olet myynyt omaisuutta yhteensä alle 1 000 eurolla. 

Ulla Simola

Verotiedon lähde: Veronmaksajain Keskusliitto

RAHASTO-OSUUKSIA MYYVÄN VEROVALINNAT | Oletko aikeissa myydä rahastosijoituksesi? Voit valita verotettavan voiton laskemistavan. Jos myyt osan jonkin rahastosi osuuksista, voit yleensä myös itse valita, mitkä osuudet myyt. Lue lisää >>

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti