veronmaksajat.fi

RAHAT

Paljonko menetät rahaa, jos osakekurssit romahtavat?

Paljonko menetät rahaa, jos osakekurssit romahtavat?
16.4.2018

Omistatko pörssiosakkeita suoraan tai rahastojen kautta? Osaatko sanoa, kuinka suuri osuus säästöistäsi on kaiken kaikkiaan sijoitettu osakemarkkinoille? Jos et osaa, nyt on hyvä hetki tarkistaa tilanne. Pitkä kurssinousu on saattanut puskea osakkeiden osuuden turhan korkeaksi. Jos niin on, tilanne kannattaa korjata hyvän pörssisään aikana.

Se, kuinka paljon osakkeita on liikaa, riippuu sijoittajasta itsestään, mutta inhorealismi on hyvä keino testata omaa kipukynnystä.

Kaksi rankkaa laskujaksoa

Katsotaan ensin, kuinka suuria syöksyjä maailman osakemarkkinoilla on pahimmillaan tapahtunut. Tälle vuosituhannelle on osunut kaksi poikkeuksellisen kurjaa kautta.

Niistä ensimmäistä vietettiin teknokuplan jälkimainingeissa vuosina 2000-2002. Silloin osakkeiden reaalituotto painui 44 prosenttia miinukselle.

Toinen karu jakso maailman osakemarkkinoilla osui finanssikriisin vuoteen 2008, jolloin vastaava luku oli miinus 41 prosenttia.

Sveitsiläisen finanssijätin Credit Suissen vuosikirjan tilastojen mukaan kumpikin kuuluu maailman kaikkien aikojen kuuden heikoimman osakejakson joukkoon.

Kestäisivätkö hermosi romahduksen?

Käytetään tässä selvyyden vuoksi pyöreitä lukuja.  Oletetaan, että omistat 100 000 euron arvoisen osakesalkun, jonka arvo laskee kurssiromahduksessa 40 prosenttia 60 000 euroon. Kysymys kuuluu, miten elämäsi ja olosi muuttuisi? Miten reagoisit?

Jos olisit varma, että tarvitset säästöjäsi vasta joskus hamassa tulevaisuudessa, ja jos hermosi ovat terästä, et ehkä tekisi mitään. Etenkin, jos omistaisit kelpo yritysten osakkeita ja uskaltaisit kenties luottaa siihen, ettei osakemarkkinoiden syöksy ei hetkauta niitä pitkän päälle suutaan tai toiseen.

Mikäli sinulla olisi ylimääräistä käteistä, saattaisit jopa ostaa lisää osakkeita.

Markkinat saattaisivat palkita rohkeutesi hyvinkin pian. Esimerkiksi finanssikriisin jälkeen nousu alkoi jo seuraavana vuonna.

Takeita nopeasta elpymisestä ei kuitenkaan ole. Käännettä parempaan on osakemarkkinoilla toisinaan saatu odottaa useita vuosia, joskus vuosikymmeniä. Sen vuoksi käteistä olisi hyvä olla salkussa vähintään sen verran, että se kattaa muutaman vuoden tarpeet.

Jos siis uskot tarvitsevasi säästöistäsi omaan käyttöösi 5 000 euroa vuodessa seuraavien viiden vuoden aikana, käteistä olisi salkussa hyvä olla 25 000 euroa. Nyrkkisääntö on karkea, eikä se ota huomioon esimerkiksi säästäjän kykyä hankkia lisätuloja muista lähteistä.

Ajatuksena kuitenkin on pitää huolta siitä, että rahat riittävät ainakin muutaman vuoden siihen, mihin pitikin, eikä osakkeita joudu pakon edessä myymään alehintaan.

Käteisellä ja vähäriskisillä korkosijoituksilla on kolmaskin tärkeä tehtävä. Ne pitävät omalta osaltaan huolta siitä, että sijoittajan pää kestää osakemarkkinoiden myrskyt eikä myyntipaniikki sumenna harkintaa. Säästöjen kutistuminen 80 000 euroon on jo helpompi kestää kuin sukellus 60 000 euroon. Siihen päädytään, jos säästöt on jaettu puoliksi osakkeisiin ja käteiseen.

Pienempi riski, pienempi tuotto-odotus

Riskinhallinnalla on tietysti hintansa. Jos valitset pienemmän riskin, valitset myös matalamman tuotto-odotuksen. Käteinen ei tuota juuri mitään. Joukkolainojenkin tuotto-odotus selvästi osakesijoituksia matalampi. Juuri nyt se on poikkeuksellisen matala.

Mikäli ryhdyt salkkuasi tasapainottamaan, tee se mahdollisimman pienin kuluin ja vähin veroseuraamuksin.

Yksi vaihtoehto on uusien sijoitusten, esimerkiksi osinkotulojen, ohjaaminen osakkeiden sijasta osakemarkkinoiden ulkopuolelle. Vältyt sekä ylimääräisiltä kuluilta että myyntivoittoveroilta. Parhaiten keino toimii, jos sitä käyttää säännöllisesti salkun tasapainottamiseen. Radikaaliin kertakorjaukseen se voi olla liian hidas.

Mikäli käytät säästöjäsi paraikaa elämiseen, voit käteisen nostamisen sijasta alkaa myydä osakkeita. Maksettavaksi tulee veroja myyntivoitoista, mutta myyntihinta on nykytilanteessa todennäköisesti hyvä – ainakin parempi kuin se olisi kurssikorjauksen jälkeen.

 Jos viilaus tuntuu liian hitaalta tavalta edetä, suunnittele, miten ja missä tahdissa etenet. Jos myyt osakkeita vaikkapa kerran kuukaudessa, pienennät yksittäisten kauppojen ajoitukseen liittyvää riskiä. Lisäksi varasi ovat pidempään tienaamassa tuottoja osakemarkkinoilta. Vastapainoksi otat riskin, että kurssit romahtavat ennen kuin osakeriski on haluamallasi tasolla.

Käteinen pehmentää pudotusta

Oletus: 100 000 euron salkku, jossa osakesijoitusten arvo putoaa 40 %

Osakkeita  Käteistä Osakkeet (-40 %)

Säästöt yht. e

100 000 - 60 000

60 000

50 000 50 000 30 000

80 000

20 000 80 000 12 000 92 000

Helena Ranta-aho

Säästätkö autoon, asuntoon tai eläkevuosiisi? Miten säästöt kannattaisi hajauttaa, jotta niille saisi tuottoa, mutta myös sijoittamisen riskit pysyisivät hallinnassa? Lue hajautusneuvot 18.4.2018 ilmestyvästä Taloustaidosta.

Rahat, verot, työ & eläke, koti