veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntovelalliset pitävät edelleen kiinni säästämisestä

Asuntovelalliset pitävät edelleen kiinni säästämisestä
16.11.2023

Suomalaisista asuntovelallisista 75 prosenttia säästää lainan lyhentämisen ohessa. Tyypillisimmin säästetään säästötilille, rahastoihin ja osakkeisiin, ja säästöön laitettava summa on keskimäärin 150 euroa.

Talouden haastavista ajoista ja korkojen noususta huolimatta suomalaiset asuntovelalliset pitävät edelleen kiinni säästämisestä. Nordean kyselytutkimuksen mukaan kolme neljästä asuntolaina-asiakkaasta kertoo säästävänsä ja heistä noin puolet säästää säännöllisesti. Vuoden takaiseen vastaavaan kyselyyn verrattuna kaikkien säästävien osuus on laskenut vain viisi prosenttiyksikköä.

Tyypillisimmin säästetään säästötilille, rahastoihin ja osakkeisiin, ja säästöön laitettava summa on keskimäärin 150 euroa.

Säästötilille (55 prosenttia), rahastoihin (53 prosenttia) ja osakkeisiin (29 prosenttia) säästävien osuus on säilynyt samana verrattuna vuosiin 2022 ja 2021. Sen sijaan sijoitusasuntoihin säästävien osuus on laskusuunnassa.

Säännöllisesti säästetään eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa

Asuntolainan ohella säästämisessä näkyy hieman alueellisia eroja. Säännöllisesti säästävien osuus verrattuna toisinaan säästäviin korostuu hieman Helsinki-Uusimaa alueella ja Länsi-Suomessa.

Säästökohteissa Pohjois- ja Itä-Suomessa korostuu tilisäästäminen muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Sijoitusasuntoihin säästetään selvästi enemmän Helsingissä ja Uudellamaalla kuin muualla Suomessa.

Kyselytutkimuksesta selvisi myös, että suurimmat säästettävät summat, yli 400 euroa kuukaudessa, ovat muita alueita useammin Helsingissä ja Uudenmaalla asuvilla.

Nordean kyselytytkimuksen toteutti internetpaneelina Kantar TNS 1.–10.9.2023, ja siihen vastasi 2078 18–79-vuotiasta suomalaista.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti