veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästäjä, varaudu huonoihin uutisiin

Osakesäästäjä, varaudu huonoihin uutisiin
12.6.2020

Pörssiyhtiöiden hyvä vauhti tyssäsi koronakriisiin, jonka vaikutukset alkavat näkyä kunnolla toisella vuosineljänneksellä. Mihin asioihin osakesäästäjän kannattaa kiinnittää huomiota?

Vuoden ensimmäisen neljänneksen eli tammi–maaliskuun tulosjulkistukset kertovat, että ennen koronakriisin puhkeamista isolla osalla Helsingin pörssin yrityksiä oli kova vauhti päällä.

”Alkuvuosi oli selvästi erittäin hyvä monelle pörssiyhtiölle. Maailmantalous oli hyvässä vireessä, ja moni yhtiö kertoi olleensa matkalla erinomaiseen tulokseen. Kaikki muuttui, kun koronavirus alkoi levitä myös Euroopassa maaliskuussa”, analyysiyritys Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen sanoo.

Koronarajoitukset iskivät ensimmäisinä matkailu- ja ravintolapalveluja tarjoaviin pörssiyhtiöihin. Ne näkyivät jo selvästi lentoyhtiö Finnairin sekä laivayhtiöiden Tallinkin ja Viking Linen liikevaihdossa. Myös ravintoloita omistava Noho Partners on vaikeuksissa.

Tulosromahdus toisella neljänneksellä

Kinnunen arvioi, että toisella vuosineljänneksellä eli huhti–kesäkuussa koronan vaikutukset yrityksiin ovat jo huomattavasti suuremmat. Poikkeusolot ovat myös vaikeuttaneet entistä useamman toimialan liiketoimintaa.

”Alkuvuoden tulokset olivat vielä tyyntä myrskyn edellä. Yhtiöiden tulosten kannalta suurin turbulenssi on vielä edessä.”

Inderes ennustaa, että toisella vuosineljänneksellä Helsingin pörssin yhtiöiden tulokset putoavat keskimäärin noin 28 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta. Luku on mediaani eli tuloskehityksen perusteella järjestykseen laitettujen yhtiöiden keskimmäinen tulos.

”Nyt näyttää siltä, että toisella vuosineljänneksellä käydään pohjilla. Sen jälkeen tulosten putoamisprosentit pienenevät. Viime vuoden vertailutasolle tuskin kuitenkaan päästään edes loppuvuonna.”

Kinnunen korostaa, että tuloskehityksessä yhtiö- ja toimialakohtaiset erot ovat suuret. Joidenkin yhtiöiden tuloskunto on romahtanut, kun taas jotkin yhtiöt ovat saattaneet jopa hyötyä tilanteesta.

Esimerkiksi verkkokauppa on vetänyt hyvin. Teleoperaattoreiden liiketoimintaan kriisillä ei ole ollut juuri vaikutuksia.

Uusia tilauksia pitää saada sisään

Kinnunen sanoo, että seuraavaksi koronaviruksen vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi it- ja suunnittelupalveluissa.

Vanhoissa tilauksissa riittää töitä vielä joksikin aikaa, mutta syksyä varten tulisi solmia uusia kauppoja. Niistä neuvotteleminen on vaikeutunut poikkeustilan aikana.

”Jos uusia hankkeita ei saada, monien yhtiöiden tulokset ovat kolmannella neljänneksellä paineessa.”

Konepajayhtiöillä tilauskanta ulottuu tyypillisesti hieman pidemmälle. Vanhoissa tilauksissa riittää tekemistä tänä vuonna. Ensi vuodesta voi tulla kuitenkin jo vaikea, jos asiakkaat laittavat laiteinvestoinnit jäihin.

”Isoja investointipäätöksiä ei mielellään tehdä Teams-videoneuvotteluissa, vaan konepajojen asiakasyritykset voivat odottaa koronakriisin ohimenoa. Silloin alkaa myös varmistua, onko tuotteille riittävästi kysyntää ja saadaanko uudet laitteet asennettua ilman turvallisuusongelmia.”

Vahva kassa auttaa kriisin yli

Kinnusen mielestä pitkäjänteisen osakesäästäjän kannattaa nyt arvioida oman osakesalkkunsa sisältöä ennen muuta siitä näkökulmasta, kuinka hyvät mahdollisuudet yhtiöillä on selvitä kriisistä mahdollisimman vähin vaurioin.

”Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tehty hyvä tulos ei varmista, että yhtiö olisi turvallisilla vesillä. Suuri velkavipu ja epävarmat näkymät ovat vaarallinen yhdistelmä.”

Kinnusen mukaan yhtiön vahvan taseen merkitys korostuu entisestään. Entistä tärkeämpää on myös defensiivisyys eli yhtiön kyky tehdä tasaista tulosta suhdanteista riippumatta.

”Niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä tasaista tulosta tekevä liiketoiminta on arvokasta näinä päivinä. Tämä näkyy myös defensiivisten yhtiöiden osakkeiden suhteellisen korkeassa arvostuksessa.”

Moni kansanosake jäi odotuksista

Analyysiyritys Inderesin poiminnat ensimmäisen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä.

ONNISTUJAT

Aktia Pankki

Pankkikonsernin ensimmäinen vuosineljännes oli tuloksellisesti heikko, mutta syynä olivat sijoitustuotot. Sen sijaan operatiivisesti kehitys oli vahvaa. Yhtiön lainakanta jatkoi kasvuaan ja varainhoito kehittyi myönteisesti.

Aktian kurssi 

Qt Group

Ohjelmistoyhtiö on tehnyt viime vuosina paljon investointeja, jotka alkavat nyt tuottaa tulosta. Ensimmäisen neljänneksen liikevaihto nousi 44 prosenttia. Raskaiden tappioiden jälkeen myös liikevoitto kääntyi selvästi voitolliseksi.

OT Groupin kurssi 

Sampo

Finanssikonsernin tulos jäi odotuksista, mutta se johtui heikoista sijoitustuotoista. Operatiivinen tulos oli sen sijaan hyvä. Konsernin kruununjalokiven eli vakuutusyhtiö Ifin vakuutustekninen suoritus oli alkuvuonna historiansa paras.

Sammon kurssi 

Suominen

Kuitukankaita valmistava yhtiö selviytyi mallikkaasti ensimmäisestä vuosineljänneksestä. Vahvan tuloksen ohella se nosti myös kuluvan vuoden tulosohjaustaan. Tämä on lupaava merkki käänteestä, sillä yhtiöllä on takanaan heikko jakso.

Suomisen kurssi 

Verkkokauppa.com

Pääasiassa elektroniikkaa myyvä yhtiö menestyi hyvin. Alkuvuonna liikevaihto kasvoi, ja liikevoitto parani peräti 47 prosenttia. Yhtiö on hyvissä asemissa, kun kuluttajat suosivat koronan takia entistä enemmän verkossa ostamista.

 

Pettymykset

Finnair

Koronapandemia iski voimalla lentoyhtiöön, mutta tappioluvut olivat odotuksiakin suurempia. Vaikeuksiin ajautunut yhtiö ilmoitti keräävänsä 500 miljoonaa euroa uutta pääomaa osakeannilla, johon valtio osallistuu. Lentoyhtiöiden näkymät jatkuvat hyvin sumeina.

Finnairin kurssi 

Fiskars

Käyttötavaroita valmistavalla yhtiöllä oli ongelmia jo ennestään, mutta koronakriisin myötä arvokkaiden designtuotteiden myynti kärsi merkittävästi. Moni Fiskarsin tuotteita myyvä kauppa on ollut kiinni. Asiakasmäärät laskevat muutenkin, kun harkinnanvarainen kulutus vähenee.

 Fiskarsin kurssi

Nokian Renkaat

Rengasvalmistajan suoritus oli kokonaisuudessaan erittäin heikko. Odotukset yhtiön tuloksesta olivat vähäiset, mutta niistäkin jäätiin. Koronapandemia lisää vaikeuksia, kun uusien autojen tuotanto on vähentynyt merkittävästi ja kuluttajien ostovoima heikkenee.

Nokian Renkaiden kurssi 

Raute

Vaneri- ja viiluteollisuutta palvelevan yhtiön tulos rojahti raskaasti tappiolle heikoksi jääneen liikevaihdon takia. Yhtiön tilauskanta on vielä kohtalainen, mutta laiteinvestointien kysyntä on epävarmaa.

Rauten kurssi 

Wärtsilä

Laivamoottoreita ja voimaloita valmistavalta yhtiöltä osattiin odottaa heikkoja lukuja – ja niitä saatiin. Kannattavuusongelmat ulottuivat jaksolla myös huoltotoimintoihin. Perinteinen teollisuuskonserni on nyt suvantovaiheessa.

 

Kuvioiden lähde: Factset Digital Solutions

Matti Remes 

Rahat, verot, työ & eläke, koti