veronmaksajat.fi

RAHAT

Näitä osakkeita sijoittajalegenda Erkki Sinkko ostaa

Näitä osakkeita sijoittajalegenda Erkki Sinkko ostaa
21.12.2016

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Fazerin joulutortut näyttävät houkuttelevilta, mutta sijoittajalegenda Erkki Sinkko valitsee vaaleapaahtoisen Presidentin oheen voisarven ja kaapaisee sen seuraksi hilloa. On perinteisten joulukahviemme aika.

Melkoista hillonkeruuta on ollut Sinkon pörssivuosikin. Hän laskeskelee perheensä sijoitussalkun arvon nousseen yli seitsemäntoista prosenttia. Ilman pääoman lisäämistä. Tuotto peittoaa OMX Helsinki Benchmark Cap -tuottoindeksin vajaan kuudentoista prosentin nousun (tilanne kahvittelupäivänämme 13. joulukuuta).

Hyvässä vedossa kuluneena vuotena ovat olleet esimerkiksi mediayhtiöt, joiden puolesta Sinkko on jaksanut puhua ja joiden ostamista hän on suositellut. Näin esimerkiksi toissa vuonna  ja näin viime vuonna.

Erkki Sinkko on noin 48 000 osakkeellaan Sanoman 123. suurin rekisteröity osakkeenomistaja. Ilkan omistajaluettelossa sijoitus on viideskymmenes (molempia sarjoja yhteensä vajaat 54 000 kappaletta).

"Vieläkään ei ole liian myöhäistä ostaa mediayhtiöiden osakkeita", Erkki Sinkko uskoo.

"Sanoma ja Alma Media ovat kääntäneet digimurroksen edukseen. Kuinka Ilkka ja muut maakuntalehdet menestyvät?" 

Vuoden ostot 

Kuluneen vuoden aikana Sinkon salkkuun on päätynyt useiden suomalaisyhtiöiden osakkeita. Kaikkia osinkorahoja kun ei sentään saa kulumaan kahvitteluun, teatterireissuihin ja Tukholman-matkoihin.

Erkki Sinkko kaivaa esiin Kauppalehden pörssilistan ja muistelee, mitä kaikkea onkaan tullut hankituksi.

"Cityconissa luotan juutalaisten kauppiastaitoihin. Omistamme 34 000 osaketta."

"Finnairissa syy ostoilleni on vähän naiivi", hän häpeilee. "Finnair on tehnyt edullisia konekauppoja: ostanut koneita halvalla, myy ne ja liisaa käyttöönsä. Välistä syntyy suuret voitot."

"Munksjö oli hyvä ostos!" Sinkko iloitsee.

"Outoteciä ostin, kun hinta oli niin halpa."

"Saga Fursia olen ostanut, sillä haluan tukea suomalaista turkistarhatuotantoa. Se tuo Suomeen vientituloja ja parantaa Suomen imagoa maailmalla, sillä eläimiä hoidetaan erittäin hyvin ja turkikset ovat korkealaatuisia. Samalla paheksun Stockmannin ja Sokoksen päätöstä olla myymättä turkiksia."

Sormi pysähtyy myös Tikkurilan kohdalle.

"Tikkurila on säilyttänyt tulostasonsa hyvin Venäjän vaikeasta taloustilanteesta huolimatta."

"Kävin Valmetin informaatiotilaisuudessa, jossa huomasin, että kaikki toimialat ovat kannattavia. Tunnin päästä menin koneelle ja ostin Valmetia lisää. Yhtiö on ollut luottamuksen arvoinen: kurssi on noussut 50 prosenttia ostohinnasta."

Muita kuluneen vuoden ostoksia ovat muiden muassa Kemira, Neo Industrial, Metsä Board ja Ilkka. 

Laatu maksaa

Kurssinousun myötä monen osakkeen arvostus on noussut niin korkealle, että niitä ei uskalla ostaa, vaikka mieli tekisi.

"Kone, Wärtsilä, Cargotec, Elisa, Neste, Orion...", Erkki Sinkko luettelee.

Ne ovat tietenkin hänen salkkunsa peruspapereita eikä hän niitä ole myymässä, mutta uusia sijoituksia hän ei ole tehnyt.

"Monet yhtiöt ovat peijakkaan kalliita!" hän harmittelee.

"Silti kalliiden osakkeiden ostaminen voi olla hyvä sijoitus, sillä yhtiöt ovat osoittaneet kykynsä tehdä tulosta."

Ostoja on rajannut paitsi kallis hinta myös liialliseksi päässyt osakepaino. UPM-Kymmeneä on kertynyt vuosikymmenten varrella salkkuun kosolti, kun yhtiöön on yhdistynyt monia firmoja, joiden osakkeenomistaja Sinkko on ollut. Se on yksi syistä siihen, että metsätoimialalta hän on hankkinut Metsä Boardia, ei UPM:ää.

Myyntiin menivät Finnlines ja Pöyry

Erkki Sinkko tunnetaan osta ja pidä -sijoittajana. Toissa vuonna hän harvensi salkkuaan nykyiseen noin 70 yhtiöön, mutta tänä vuonna on ollut rauhallisempaa.

Finnlinesin osakkeista piti luopua, kun pääomistajana pitkään ja riitaisesti ollut Grimaldi lunasti vähemmistöosakkaat ulos.

"Niistä tuli kovat voitot", Erkki Sinkko kauhistelee.

Jotta kovista voitoista ei olisi seurannut kovia veroja, oli pakko käyttää tappioreserviä. Sitä löytyi vaikeuksista toiseen tarponeesta konsulttiyhtiö Pöyrystä.

Viikon trio: Erkki Sinkon vinkit pukinkonttiin

Pyysin Erkki Sinkkoa poimimaan Helsingin pörssissä noteerattavista yhtiöistä kolme tärppiä, jotka sopisivat vaikkapa joululahjasäkkiä täyttämään.

1. Nordea

"Nordeaa ei ole omassa salkussani, koska se on ruotsalainen firma. Sitä kannattaa ostaa Nallen takia. Björn Wahlroos nauttii suurta luottamusta ja arvonantoa Pohjoismaissa. Se, että Nalle on hallituksen puheenjohtaja, pitäisi merkitä taseeseen goodwilliksi!" 

2. Kemira

"Kemiran hinta on edelleen edullinen. Yhtiö on hyvin johdettu ja sen tuloskehitys on vakaa. Maantieteellinen hajautus on hyvä. Vaikka Yhdysvaltain öljyhiekalla menisi huonosti, muu maailma paikkaa." 

3. Teleste

"Kurssi on notkahtanut." 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Taloustaidon lukijana saat Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun kirjahitin Sijoita kuin guru etuhintaan 19,90 euroa (norm. 29,90 euroa)! Hinta sisältää postituksen Suomeen. Tilaaminen tapahtuu lähettämällä osoitetiedot sähköpostitse osoitteeseen jukka.oksaharju@nordnet.fi. Otsikkoon merkintä "Sijoita kuin guru / Taloustaito". Lasku ja kirja tulevat postitse muutaman päivän kuluttua tilauksesta. Mikäli haluat laskun eri osoitteeseen kuin kirjan, mainitse viestissä erikseen toimitus- ja laskutusosoitteet.

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti