veronmaksajat.fi

RAHAT

Metsäteollisuus taas suosiossa

Metsäteollisuus taas suosiossa
13.10.2016

Metsäyhtiöt ovat läpikäyneet rajun muodonmuutoksen ja onnistuneet uudistumaan. Toimialalla tahkotaan jälleen kovaa tulosta, vaikka paperin kysyntä hiipuu yhä.

Vielä kymmenen vuotta sitten peräti 70-80 prosenttia Stora Enson ja UPM Kymmenen liikevaihdosta tuli paperin tuotannosta. Nykyään paperin osuus yhtiöiden liikevaihdosta on alle puolet ja tuloksesta vieläkin vähemmän.

Yhtiöt valmistavat edelleen sellua, mutta sen rinnalle UPM Kymmene on löytänyt energiantuotantoa ja Stora Enso pakkausmateriaaleja.

Metsä Boardissa muodonmuutos on ollut tätäkin suurempi.

”Metsä Board on oikeastaan nykyisin puhtaasti kuluttajapakkausyhtiö, jolla on jonkin verran sellua. Viimeinenkin osa yhtiön paperintuotannosta päättyy tämän vuoden aikana”, osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen OP-Pohjolasta sanoo.

Kaikilla kotimaisilla metsäyhtiöillä on takanaan vuosia kestänyt rakennemuutos, jonka aikana ne ovat sulkeneet tehtaita, ostaneet yrityksiä sekä saneeranneet ja tehostaneet toimintojaan. Jälkikäteen arvioiden ne ovat onnistuneet strategian muutoksessa hyvin.

Vaikka Stora Enso on menettänyt kymmenen vuoden aikana neljä miljardia liikevaihdostaan, nyt tunnelmat metsäteollisuudessa ovat kääntyneet positiivisiksi.

”Yhtiöillä oli pitkään puolustusmoodi päällä. Nyt tuntuu, että ne ovat taas voimiensa tunnossa. Nyt investoidaan, tulos kasvaa ja luvut näyttävät kaiken kaikkiaan hyviltä”, Sijoittaja.fin Timo Heikkilä sanoo.

”Toimialalla menee kokonaisuudessaan hyvin, jos sitä vertaa vaikkapa metalliteollisuuteen. Metsäyhtiöt tekivät isoja muutoksia jo ennen finanssikriisiä. Esimerkiksi metalliteollisuuden yhtiöt ratsastivat silloin vain Kiinan kovassa imussa ja korkeilla hinnoilla, eikä yhtiöiden tarvinnut tehdä isompia strategiamuutoksia. Metallipuolella rakennemuutos on kesken, mikä on näkynyt selviytymistaisteluna.”

Kannattavuus on kohentunut huimasti

Metsäyhtiöt ovat sekä Henri Parkkisen että Timo Heikkilän mielestä jälleen houkuttelevia sijoituskohteita.

”Yhtiöt maksavat hyvistä kassavirroistaan ja vahvoista taseistaan korkeaa osinkoa. Ja vaikka paperibisnes kuihtuu, sellumarkkinalle on ennustettu kasvua, ja sama pätee pakkauksiin”, Parkkinen sanoo.

”Alalla on vakaat näkymät ja ala on parantanut koko vuoden ajan. Yhtiöiden liiketulokset ovat kasvaneet nyt kolme vuotta putkeen, ja kannattavuus alkaa olla lähellä kymmentä prosenttia, UPM:llä jopa yli. Metsäyhtiöt ovat kaikilla mittareilla nyt hyviä yhtiöitä”, Heikkilä sanoo.

Vaikka Parkkisen mielestä ”pidempään salkkuun voi suositella kaikkia metsäyhtiöitä”, hän nostaa suosikikseen Stora Enson, jonka arvostuskertoimet ovat tällä hetkellä alhaisimmat.

”Stora Enso saa kasvua käynnissä olevista investoinneistaan ja kuluttajapakkausmarkkinan kasvusta”, Parkkinen sanoo.

Pakkausteollisuuden ennustetaan kasvavan maailmassa lähivuosina keskimäärin jopa kaksi kertaa muuta taloutta nopeammin. Kasvua selittää verkkokaupan yleistymisen lisäksi väestön keskiluokkaistuminen, minkä ansiosta yhä useammalla on varaa ostaa ruokansa kaupasta.

Investointeja biotekniikkaan

Metsäyhtiöt ovat investoineet jo pitkään Kiinaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, mutta myös Suomessa tehtaiden sulkemisen sijaan on alettu vihdoin investoida.

Metsäteollisuus ry:n mukaan viime vuonna käynnissä olevien tai jo toteutettujen investointien kokonaissumma oli lähes kaksi miljardia euroa. Suurin hankkeista on Metsä Groupin Äänekoskelle nouseva yli miljardin euron biotuotetehdas.

”Menee varmaan useampi vuosi ennen kuin biotalouden uusista tuotteista syntyy merkittävää liiketoimintaa. Kyse on pitkän aika välin liiketoimintafokuksesta ja portfolion muokkaamisesta, kun maailma ja yhteiskunta ympärillä muuttuvat. Sijoittajien ja analyytikoiden pitää olla kärsivällisiä. Arviolta vuosikymmenen jälkeen nähdään, onko onnistuttu vai ei”, Parkkinen sanoo. 

Ponsse ja Huhtamäki porskuttavat

Toimialan hyvä vire heijastuu myös muutamiin muihin yhtiöihin. Metsäalalle koneita valmistavien Valmetin ja Ponssen tilauskirjat ovat kehittyneet viime vuosina suotuisasti.

”Ponssella tilauskanta on paukkunut ennätystasolla. Yhtiön liikevaihto on kasvanut, ja se on tehnyt erinomaista tulosta. Noin 80 prosenttia yhtiön metsäkoneista menee vientiin. Metsäalan positiivinen vire ja sellun hinta ovat ruokkineet koneiden kysyntää”, Heikkilä sanoo.

Heikkilä pitää isojen yhtiöiden ohella myös Ponssea sekä Valmetia ja Huhtamäkeä pitkällä aikavälillä kelpo sijoituskohteina. Kohonneiden arvostuskertoimien takia myös hän päätyy nostamaan suosikeikseen kuitenkin Stora Enson sekä UPM Kymmenen.

”Ponssessa ja Huhtamäessä ei ole mitään vikaa. Korkeintaan voi miettiä, onko niiden nykyinen kurssitaso liian korkea. Laatuyhtiöt vain tuppaavat maksamaan enemmän. Myös Valmetia olisi saanut joku aika sitten useita kymmeniä prosentteja edullisemmalla. Sijoittajan kannattaa ylipäänsä miettiä ostojen ajoitusta”, Heikkilä sanoo. 

Viiden vuoden salkkuun?

”Metsäyhtiöt ovat yllättäneet positiivisesti” 

  • Stora Enso
  • UPM Kymmene

Perustajayrittäjä Timo Heikkilä, Sijoittaja.fi

”Pakkausteollisuuden ennustetaan kasvavan” 

  • Stora Enso 

Osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen, OP Ryhmä

Pitkä ja lyhyt tuotto?

 

Kuviossa ylhäällä on osakkeita, joiden kurssikehitys on edellisen puolen vuoden aikana ylittänyt yleisen kurssikehityksen. Vaaka-akselilla kurssikehitystä tarkastellaan viiden viime vuoden ajalta: vasemmalle jäävät ovat olleet heikkoja sijoituksia, kun taas oikealla olevien yhtiöiden kurssit ovat nousseet viiden vuoden aikana keskimääräistä enemmän.

Tarkastelussa on nyt metsäyhtiöitä ja metsäteollisuuteen kytkeytyviä yhtiöitä. Kuviosta näkee, että esimerkiksi UPM:n kurssi on puolen vuoden aikana noussut 15 %, mutta viiden vuoden aikana 112 %.

Keskipiste on Helsingin pörssin OMX Helsinki Cap -hintaindeksi. Se on yleisindeksin painorajoitettu versio, jossa yhden osakkeen maksimipaino on 10 prosenttia indeksin kokonaismarkkina-arvosta. Osinkoja ei ole huomioitu.

Taulukko perustuu yhtiöiden kursseihin 29.9.2016.

Lähde: Interactive Data

Halpa vai kallis?

P/e (osakekurssi/osakekohtainen nettotulos) kertoo, kuinka moninkertainen osakkeen nykyinen markkinahinta on verrattuna yrityksen osakekohtaiseen tulokseen. Luku ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, ja se vaihtelee myös toimialoittain voimakkaasti.

Nämä p/e-luvut (2016 ennuste) on laskettu käyttämällä 29.9.2016 kurssia.

Yhtiö P/e-luku
Huhtamäki 22
MetsäBoard 18
Munksjö 13
Ponsse 15
Raute 12
Stora Enso 12
UPM Kymmene 13
Valmet 13

Lähde: Factset, Bloomberg ja FIM Pankki

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti