veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Listojen lista: Citycon on ykkönen

Listojen lista: Citycon on ykkönen
24.5.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kauppakeskuksiin erikoistunut kiinteistösijoitusyhtiö Citycon on Helsingin pörssin ykköskohde, jos valintansa tekee neljän pörssin osakkeita paremmuusjärjestykseen laittavan listan perusteella.

Citycon ei ole aivan kovimmassa kärjessä yhdessäkään rankingissa, mutta jos listat olisivat yleisurheilutuloksia, kolmessa kamppailussa kauppakeskusfirma yltää loppukilpailuun. Vain Taloustaidon listalla sijoitus on muita huonompi, kahdeskymmenes.

Kakkossuosikki Helsingin pörssilistalta on vaneri- ja LVL-koneita ja -tehtaita valmistava Raute. Raute on Viisaan Rahan listaykkönen ja kuudennella sijalla Taloustaidon listalla, kun taas Balancen ja Sijoittaja.fi:n listoilla sen sijoitus on kahdenkymmenen tuntumassa.

Cityconin rinnalla listojen listan palkintopallille yltää toimistokiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoitusyhtiö Technopolis. Se on Sijoittaja.fi:n kakkosvalinta ja muilla kolmella listalla noin sijalla kaksikymmentä. 

Metalista tasaa virheitä

Useat sijoittajia palvelevat julkaisut laativat eri kriteerein listoja Helsingin pörssin parhaista osakkeista.

Kokosin yhteen Taloustaidon pörssilistan 26.4.2017 tilanteen mukaan, viimeksi huhtikuun kuudentena päivänä päivitetyt Balance Consultingin laatiman, Kauppalehdessä julkaistavan Balancen listan, Sijoittaja.fi-palvelun Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun tulokset 15.5.2017 mukaan ja viime viikolla ilmestyneen Viisas Raha -lehden sijoituslistan, joka perustuu 8.5.2017 vallinneisiin tietoihin.

Koostin niiden perusteella metalistan, listojen listan. Metodi oli yksinkertainen: jokaisen listan ensimmäinen yhtiö sai yhden pisteen, toinen kaksi pistettä, kolmas kolme ja niin edelleen. Laskin yhtiön kullakin listalla saamat sijoitukset eli pisteet yhteen ja jaoin summan neljällä.

Jos yhtiö olisi ollut kaikkien neljän listan ykkönen, se olisi saanut summakseen neljä, joka olisi jakolaskun myötä muuttunut ykköseksi.

Eri listoja laaditaan eri periaatteiden mukaisesti ja niillä painottuvat eri asiat. Siksi yhtiöiden järjestys listoilla poikkeaa merkittävästikin. Listojen listaa voi pitää jonkinlaisena arviovirheiden tasaajana. Toisaalta metalista on omiaan karsimaan myös parhaita ideoita.

Kaikilla listoilla edes ole mukana kaikkia yhtiöitä. Vaikkapa Taloustaidon listaykkönen Privanet on Viisaan Rahan listalla sijalla 23, mutta Sijoittaja.fi:n Suomalaisten osakkeiden valintatyökalusta tai Balancen listalta First Northilla -kaupankäynnin kohteena olevaa finanssiyhtiötä ei löydy.

Mahdollisesti eniten yhtiövalikoiman koostumuksesta kärsiin Ruotsissa toistaiseksi pääkonttoriaan pitävä Nordea, jota ei löydy lainkaan Inderesin laatimilta Taloustaidon ja Viisaan Rahan listoilta. Sijoittaja.fi:n pisteissä Nordea on kakkonen, Balancen listalla kolmonen. 

"Huonoin pois" -listan kunkku on Affecto

Koska yksi heikko sijoitus saattaa romahduttaa yhtiön sijoituksen, jatkokehitin listojen listaa niin, että laadin varsinaisen listan kolmen parhaan sijoituksen perusteella.

Tästä hyötyi varsinkin Affecto, joka on Sijoittaja.fi:n ykkönen ja sijalla neljä niin Taloustaidon kuin Viisaan Rahan listoilla. Balancen listalla Affecton sija on vasta 71. Kun Balancen sijoituksen pudottaa pois, yhtiön pisteet painuvat yhdeksään eli keskimääräinen listasijoitus kolmeen.

Citycon putoaa kakkoseksi, kun siltä lähtee pois Taloustaidon sijoitus, ja Raute kolmanneksi. "Huonoin pois" -listan neljänneksi nousee Consti, jolle Sijoittaja.fi ei laske pisteitä lainkaan.

"Huonoin pois" -listan kärkikymmenikkö näyttää tältä.

Yhtiö Sijoituskeskiarvo
Affecto 3,0
Citycon 5,7
Raute 9,0
Consti 11,7
Technopolis 13,0
Kesko 13,3
Sampo 13,7
Martela 15,0
Kemira 15,3
UPM 16,0

Vain kaksi vaihtui

Tein viime syksynä vastaavan listojen lista -tarkastelun. Silloin muodostin metalistan kaikkien neljän listan perusteella enkä armahtanut huonointa sijoitusta pois.

Silti listat näyttävät hämmentävän samanlaisista: kärkikymmenikössä on vain kaksi yhtiötä – Consti ja Kemira –, joita ei ollut viimesyksyisellä listalla. Niille tilaa ovat tehneet Stora Enso ja Teleste, jotka olivat syksyllä sijoilla 7 ja 9.

Tuolloin ykkönen oli Raute, joka on edelleen kärkikolmikossa. Syyskuun lopulta Rauten kurssi on noussut yli 30 prosenttia euron suuruisen osingon irtoamisesta huolimatta. Helsingin pörssi-indeksit jäävät kauas taakse.

Viikon trio: 3+1 listaykköstä

Taloustaidon, Viisaan Rahan, Balancen ja Sijoittaja.fi:n rankingien ykkösenä on kullakin eri yhtiö. Balancen listaa hallitsevaa UPM:ää lukuun ottamatta yhtiöt ovat pieniä. Privanetia ei tarkkaan ottaen edes noteerata Helsingin pörssissä vaan se on kaupankäynnin kohteena pörssin ylläpitämällä First North -markkinalla.

Privanetin markkina-arvo on noin 39 miljoonaa, Affecton 80 miljoonaa ja Rauten 92 miljoonaa euroa. Yli 13 miljardin markkina-arvollaan UPM on niiden rinnalla jätti.

Listaaja  Kärkiosake
Taloustaito   Privanet
Viisas Raha Raute
Balancen lista  UPM
Sijoittaja.fi Affecto

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti