veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Ota huomioon nämä 6 vinkkiä, kun sijoitat listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin

Ota huomioon nämä 6 vinkkiä, kun sijoitat listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin
26.4.2019

Sijoittajaa houkutellaan pörssin ulkopuolella keveästi verotetuilla osingoilla ja odotuksilla kasvusta. Jos harkitsee sijoituksia listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin, kannattaa ottaa haltuun muutama perusasia.

1. Erittäin pitkä sijoitusaika...

...on sijoituksen tuottojen kannalta välttämätön, koska listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin sijoitettaessa kulut ovat korkeat. Kaupoista peritään yleensä osto- ja myyntipalkkiot, osakkeiden siirto- ja säilytysmaksut sekä myös 1,6 % varainsiirtoveroa.


2. Perehdy kohdeyhtiöön
.

Kiinnitä huomiota liiketoiminnan lisäksi etenkin arvostustasoon. Vaadi perusteluja, jos yrityksen markkina-arvo on korkeampi kuin liikevaihto.


3. Muista riski... 

...etenkin, jos sijoitat alkuvaiheen yritykseen. Kymmenestä startupista ehkä vain yksi menestyy. 


4. Ei pikkurahalla.

Korkeiden kulujen takia listaamattomiin yrityksiin ei kannata sijoittaa kovin pieniä summia. Jos sijoitat kasvuyhtiöihin, mutta rahasi eivät riitä hajautukseen, tiedosta, että sijoittaminen on vähän kuin lottoamista. 


5. Valmistaudu pitkään myyntiaikaan.

Osakkeiden myynti voi viedä aikaa ainakin, jos et ole valmis myymään alihintaan.


6. Ole aktiivinen
.

Voit saada sijoituksen kannalta oleellista tietoa esimerkiksi soittamalla yrityksen toimitusjohtajalle, sillä listaamattomia yrityksiä eivät velvoita sisäpiirisäädökset.

Millaisia mahdollisuuksia listaamattomat yhtiöt sijoittajalle tarjoavat? Kuinka paljon kulut leikkaavat sijoituksen tuottoa? Lue koko juttu "Listaamattomia mahdollisuuksia" huhtikuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti