veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Listojen lista – tässä ovat Helsingin pörssin houkuttelevimmat osakkeet

Listojen lista – tässä ovat Helsingin pörssin houkuttelevimmat osakkeet
4.9.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Capman on osakesijoittajan ykkösvalinta Helsingin pörssistä. Tähän johtopäätökseen tulee vertaamalle neljää Helsingin pörssin yhtiöitä paremmuusjärjestykseen laittavaa listaa.

Pääomasijoitusyhtiö on sekä Osakesäästäjien Viisas Raha -lehden listan että Sijoittaja.fi-sivuston suomalaisten osakkeiden valintatyökalun ykkönen. Pörssisäätiön Liisan listalla Capman on toisena. Kauppalehden listalla Capman painuu selvästi puolivälin heikommalle puolelle: sijoitus 97:s.

Neljän listan avulla muodostetun listojen listan kakkoskorokkeelle kipuaa vaneri- ja LVL-teollisuuden konevalmistaja Raute. Raute on Kauppalehden listan ykkönen ja Pörssisäätiön listalla sijalle kolme. Myös Sijoittaja.fi:n rankingissa osake nousee kahdenkymmenen parhaan joukkoon. 

Sijoitukset vaihtelevat rajusti

Neljän eri tarjoajan laatimat osakerankingit poikkeavat toisistaan melkoisesti.

Viisaan Rahan Sijoittajan lista perustuu Inderesin osaketutkimuksen suosituksiin (osta, lisää, vähennä ja myy). Saman suosituksen sisällä yhtiöt on järjestetty analyysin julkaisupäivän perusteella. Käyttäjän kannalta perustellumpaa voisi olla yhtiöiden järjestäminen vaikkapa sen mukaan, kuinka paljon osakekurssissa on laadintapäivänä nousu- tai laskuvaraa suhteessa tavoitehintaan, mutta Osakesäästäjät on valinnut analyysiaikaan perustuvan järjestyksen, joten listojen listaa laatiessani olen noudattanut sitä.

Lista ilmestyy Viisas Raha -lehdessä ja sen tuottaa Inderes-analyysiyhtiö. Listojen listaa muodostaessani käytössä ovat olleet lehden 6/2019 tiedot, jotka on ajettu 12. elokuuta.

Kauppalehden lista on aiemmin tunnettu Balancen listana. Lista perustuu osakkeiden tunnuslukujen ja päivän päätöskurssien data-analyysiin. Se päivitetään päivittäin. Käytin 29. elokuuta päivitettyä listaa.

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalu antaa suomalaisille pörssiyhtiöille kuudessa ulottuvuudessa pisteitä 1–10. Kokonaispisteitä varten ulottuvuuksia painotetaan, ja niinpä rankingin ykkösen Capmanin kokonaispisteet ovat 80, vaikka kuuden ulottuvuuden yhteenlasketut pisteet ovat vain 48. Täysi kymppi Capmanille on irronnut vain osinko-ulottuvuudesta.

Listoista kummallisin on Pörssisäätiön Liisan lista , jonka historia juontaa Seppo Saarion legendaariseen Sepon listaan. Viime vuonna Liisan lista alkoi käyttää Evlin dataa. Listalla on tällä hetkellä vain 32 yhtiötä, ja yhtiöjoukko on kauniisti muotoiltuna kirjava.

Pörssin suurista ja laajasti omistetuista yhtiöistä saa turhaan etsiä Nordeaa, Konetta tai Wärtsilää. Niiden sijaan listalla ovat vaikkapa Detection Technology, Innofactor, Fellow Finance ja Next Games

Pisteitä nollasta sataan

Löin neljä listaa excel-taulukkoon sijoitusten mukaan niin, että kunkin listan ykkönen sai vertailuluvukseen ykkösen, toinen kakkosen ja niin edelleen. Koska listoilla on varsin eri määrä yhtiöitä, muutin sijoitukset pisteiksi, jotka skaalasin asteikolle 0–100 niin, että kunkin listan ykkönen sai pisteikseen sata ja viimeinen nolla.

Pisteet laskin yhteen ja jaoin neljällä. Jos jokin yhtiö olisi ollut kaikkien neljän listan kärjessä, se olisi saanut Listojen listalla sata pistettä. Parhaimmat eli Capman ja Raute ylsivät reiluun 80 pisteeseen.

Kolmannesta sijasta käytiin tasainen kamppailu, jolla on selvä voittaja.

Incap kuuluu siihen yhtiöiden suureen enemmistöön, jolla ei ole sijaa Pörssisäätiön Liisan listalla. Pelkästään kolmen muun listan pisteidensä turvin se kuitenkin päihittää niukasti Marimekon, jolla on pisteitä kaikilta neljältä listalta. Incapin pistekeskiarvo kolmelta listalta on 93, millä se nousisi koko vertailun kärkipaikalle.

Toisaalta jos Capmanille laskisi vain sen kolmen parhaan sijoituksen antamat pisteet, kohoaisi sen pistekeskiarvo hurjaan 99:ään.

Incapin ja Marimekon perässä taulukossa tulevat Valmet ja Nokian Renkaat, joista jälkimmäisellä on pisteitä vain kolmelta listalta. 

Incap sittenkin ykkönen?

Evlin seurantalistan värikkyyden ja niukkuuden vuoksi Pörssisäätiön Liisan lista on käytännössä käyttökelvoton. Siksi laadin toisen Listojen listan, jossa pisteet on muuten laskettu samalla tavalla mutta Pörssisäätiön Liisan lista on suljettu pois. Se perustuu siis Viisaan Rahan, Kauppalehden ja Sijoittaja.fi:n osakerankingeihin.

Näin muodostetun Listojen listan ykkönen on InCap 93 pisteellään ja toinen Nokian Renkaat 91 pisteellään. Kolmanneksi yltää Fortum, joka on pärjännyt hyvin Kauppalehden ja Sijoittaja.fi:n listoilla.

Neljän listan perusteella muodostetun rankingin pistekunkut Capman ja Raute painuvat näin muodostetulla metalistalla sijoille 8 ja 9. 

Listojen lista

Yhtiö Pisteet
InCap 93
Nokian Renkaat 91
Fortum 84
Alma Media 84
Sampo 84
Digia 81
Tieto 80
Capman 79
Raute 78
EQ 77

Viikon trio: Vältä Neo Industrialia

Helsingin pörssin kehnoin sijoituskohde Listojen listan perusteella on Neo Industrial. Se on Viisaan Rahan listan hännänhuippu ja Sijoittaja.fi:n listalla toiseksi viimeinen ennen HKScania.

Toiseksi huonoimmat pisteet Viisaan Rahan, Kauppalehden ja Sijoittaja.fi:n listoilla mainituista yhtiöistä saa Suominen, kolmanneksi huonoimmat SRV.

Yhtiö Pisteet
SRV  17,5
Suominen 18,5
Neo Industrial  5,1

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa CapMania, Rautea, Nordeaa, Marimekkoa, Fortumia, Alma Mediaa, Sampoa ja Tietoa. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti