veronmaksajat.fi

RAHAT

Kiina-ilmiö vaihtoi suuntaa - Mitkä pörssiyhtiöt hyötyvät?

Kiina-ilmiö vaihtoi suuntaa - Mitkä pörssiyhtiöt hyötyvät?
18.5.2017

Kun aiemmin yritykset lähtivät Kiinaan edullisten tuotantokustannusten perässä, nyt houkutuslintuna on kiinalainen kuluttaja. Mitkä pörssiyhtiöt hyötyvät eniten Kiinan kasvusta? 

Kun vuosi sitten maailman osakemarkkinoilla rytisi, kyse ei ollut brexitistä tai Trump-peloista. Taalerin salkunhoitajan Mika Heikkilän mukaan markkinoita vavisutti silloin pelko Kiinan taloudesta. ”Sijoittajat kuuntelevat Kiinan taloudesta kantautuvia mittareita erittäin herkällä korvalla. Siellä on valtava ihmismassa ja potentiaalia huimasti”, Heikkilä kuvaa.

Kuluttajien ostovoima on 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa kasvanut vuosi vuodelta. Toisaalta maan palkkakustannukset ovat nousseet.

”Kiina on kustannusmielessä edelleen kilpailukykyinen, mutta nyt Kiinaan mennään pääosin siksi, että yritykset haluavat olla lähempänä markkinoita ja palvella loppuasiasta”, FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik sanoo.

Jatkossa Kiinan kasvu nojaa aikaisempaa enemmän kulutuskysyntään. Gorschelnikin mukaan länsimaisilla yhtiöillä on hyvät saumat päästä osalliseksi kasvusta, sillä kiinalaiset arvostavat länsimaisia tuotteita ja brändejä. Esimerkiksi maaliyhtiö Tikkurilalle näyttäisi olevan kannattavaa kuskata Suomessa valmistamiaan maaleja Kiinaan.

Kulutustavarayhtiöistä Kiinaan ovat suunnanneet myös esimerkiksi urheiluvälinevalmistaja Amer sekä kuluttajapakkauksia valmistava Huhtamäki. Lihayhtiö Atriakin aloittelee vientiä Kiinaan. 

Vauhdin hidastuminen todennäköistä

Kiinan kasvuksi tänä vuonna ennustetaan yli kuusi prosenttia. Heikkilän mukaan Kiinan virallisiin kasvuennusteisiin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. Toisaalta viime vuoden notkahduksen jälkeen Kiina on onnistunut ponnistamaan takaisin kasvu-uralle julkisen elvytyksen avulla.

Selvää kuitenkin on, ettei Kiinan kasvu voi jatkua vuodesta toiseen yhtä vauhdikkaana. Sijoittajalle keskeistä on, tapahtuuko hidastuminen pikkuhiljaa vai äkkirysähdyksellä. ”Yleiseksi näkemykseksi on muodostunut, että Kiinassa todennäköisin vaihtoehto tulevina vuosina on talouskasvun hallittu hidastuminen”, Gorshelnik sanoo.

”Sijoittajien suurin huoli on Kiinan velkaantuminen. Kun maan julkinen ja yksityinen velka lasketaan yhteen, Kiinalla on velkaa jo yli 200 prosenttia suhteessa maan bkt:hen”, Heikkilä sanoo. 

Vakaata kasvua huoltobisneksestä

Kenties helpoin ja riskittöminkin tapa sijoittaa Kiinan kasvuun on poimia sijoitussalkkuun kotimaisia osakkeita. Hyvä valinta on esimerkiksi hissiyhtiö Kone, jonka liikevaihdosta jo noin kolmannes tulee Kiinasta. Tosin Kone ei ole enää pystynyt kasvattamaan siellä laitemyyntiään.

”Koneelle on avautumassa Kiinassa valtava huoltomarkkina, jolloin sen liikevaihdon laatu pikkuhiljaa paranee. Huoltotoiminta ei heilu investointien tahdissa”, Gorschelnik sanoo.

Heikkilän mielestä Koneen vahvuus on nimenomaan palveluiden myyntimalli. Pitkien huoltosopimusten ansiosta yhtiön toiminnasta tulee koko ajan myös entistä pääomatehokkaampi.

”Kone ostaa Kiinasta pieniä huoltoyhtiöitä. Sen kilpailijat Kiinassa ovat pieniä, ehkä vain muutaman ihmisen huoltoyhtiöitä, kun taas Kone pystyy tarjoamaan 24/7-palvelua”, Heikkilä sanoo.

Vuosikymmenien ajan jalansijaa Kiinassa on rakentanut myös Nokia. ”Nokia on pärjännyt todella hyvin verkkomarkkinan vaikean vaiheen yli. Operaattorit ovat vielä varovaisia investoimaan, mutta nyt vaikuttaisi, että investoinnit ovat taas lähdössä liikkeelle. Kysynnän piristymisen pitäisi alkaa näkyä Nokian viimeisellä rivillä”, Gorschelnik sanoo.

Hänen mielestään myös Nokian rakennejärjestelyt – viimeisimpänä Alcatel-Lucentin osto – ovat osoittautumassa oikeiksi ratkaisuiksi.

Kiina-yhtiöistä Gorschelnik poimii myös komponentteja röntgenlaitteisiin valmistavan Detection Technologyn, jonka tuotteita käytetään terveydenhuollossa sekä esimerkiksi lentokenttien läpivalaisulaitteissa. Yhtiön henkilökunnasta nykyisin peräti 86 prosenttia on Kiinassa, ja sen liikevaihdosta 72 prosenttia tulee Aasiasta.

”Detection Technology on pärjännyt aivan loistavasti viime aikoina. Toisaalta se on vielä aika tuore listautuja. Yhtiölle myönteistä on viranomaisten halu panostaa turvapuoleen. Sekä terveysteknologia että turvallisuuspuoli ovat vahvoja trendejä, ja niissä yhtiöllä on hyvä asema”, Gorschelnik sanoo.

Heikkilä valitsee kolmanneksi suosikikseen metsäyhtiö Stora Enson, joka rakentaa parhaillaan Kiinaan uutta nestepakkauskartonkitehdasta. ”Se on iso investointi, joka kuvaa hyvin yhtiön painopistettä Kiinassa. Stora Enso panostaa pakkauksiin, kuten maitopurkkeihin, jotka on tarkoitettu nimenomaan yksityiseen kulutukseen”, Heikkilä sanoo. 

Viiden vuoden salkkuun

 ”Koneelle avautuu valtava huoltomarkkina”

  • Kone
  • Nokia
  • Detection Technology (First North -yhtiö)

 Pääanalyytikko Kim Gorschelnik, FIM

 ”Stora Enso investoi isosti Kiinaan”

  • Kone
  • Nokia
  • Stora Enso

 Salkunhoitaja Mika Heikkilä, Taaleri

Outi Airaksinen

Pitkä ja lyhyt tuotto

Kuviossa ylhäällä on osakkeita, joiden kurssikehitys on edellisen puolen vuoden aikana ylittänyt yleisen kurssikehityksen. Vaaka-akselilla kurssikehitystä tarkastellaan viiden viime vuoden ajalta: vasemmalle jäävät ovat olleet heikkoja sijoituksia, kun taas oikealla olevien yhtiöiden kurssit ovat nousseet viiden vuoden aikana keskimääräistä enemmän.

Kuviossa tarkastellaan yhtiöitä, jioden liikevoihdosta iso osa tulee Kiinasta.

Lähde: Interactive Data

Tarkastelussa on nyt joukko yhtiöitä, joiden liikevaihdosta iso osa tulee Kiinasta. Kuviosta näkee, että esimerkiksi Koneen kurssi on puolen vuoden aikana noussut 5 %, mutta viiden vuoden aikana 83 %.

Keskipiste on Helsingin pörssin OMX Helsinki Cap -hintaindeksi. Se on yleisindeksin painorajoitettu versio, jossa yhden osakkeen maksimipaino on 10 prosenttia indeksin kokonaismarkkina-arvosta. Osinkoja ei ole huomioitu. 

Halpa vai kallis?

P/e (osakekurssi/osakekohtainen nettotulos) kertoo, kuinka moninkertainen osakkeen nykyinen markkinahinta on verrattuna yrityksen osakekohtaiseen tulokseen. Luku ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, ja se vaihtelee myös toimialoittain voimakkaasti.

Nämä p/e-luvut (2017 ennuste) on laskettu käyttämällä 8.5.2017 kurssia.

Yhtiö P/e-luku
Cargotec        18
Glaston 30
Kone 22
Metsä Board (B)  17
Nokia 26
Stora Enso (R) 15
Wärtsilä 23

Lähde: Factset, Bloomberg ja FIM

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti