veronmaksajat.fi

RAHAT

Käteistä kukkaroon, mutta mitä sen nostaminen maksaa?

Käteistä kukkaroon, mutta mitä sen nostaminen maksaa?
1.3.2024

Suomalaiset suosivat korttimaksuja, mutta käteistä nostetaan yhä automaateilta. Nostot kauppojen kassoilta yleistyvät, konttoriasiointi vähenee.

Pankkiautomaatista saa kätevimmin käteistä. Katsauksen pankeista viisi tarjoaa asiakkaalleen neljä nostoa kuukaudessa maksutta, yhdessä on tarjolla kaksi ilmaista nostoa, kahdessa maksuttomia nostoja ei ole tarjolla lainkaan.

Käteisnosto automaatista luottokortilla on maksullista kaikissa vertailun pankeista. Jos nostat satasen luottokortilla, kuluja tulee pankista riippuen 4–11,45 euroa.

 
Automaatista nosto ilman kuluja 0–4 kpl/kk  
Pankki Ilmaiset nostot (kpl/kk) Seuraavien käteisnostojen hinta (€/kpl) Käteisnoston hinta  luottokortilta 
Aktia 2 1,75 € 2 € + 3 %
Danske Bank 4 0,9 € & kaupan 
kassa 0,4 €
2 € + 3 %*
tai 0 €**
Nooa Säästöpankki 4 1 € 2 € + 3 %
Nordea 4 1 € 11,45 %***
Oma Säästöpankki 0 1,50 € 2 € + 2 %
Osuuspankki 4 0,70 € 2 € + 2,75 %
POP Pankki 0 1 € 2 € + 2 %
S-pankki 4 1,50 € 2,5 € + 3 %
*Ennen 9/2019 hankitut kortit & **9/2019 jälkeen hankitut kortit.
***Euribor 3 kk 3,946 % (21.2.2024), + 7,5 %
 

Automaateista tehdyt nostohinnat pätevät kaikkien EU-maiden automaateissa, jotka hyväksyvät Suomen pankkien kortit. Ulkomailla muiden valuuttojen nostohinnat ovat kalliimpia.

  • Nostaa ei voi, jos pankkikorttiin liitetyllä tilillä ei ole tarpeeksi rahaa tai  ei muista kortin pin-koodia eli tunnuslukua.
  • Nosto ei voi ylittää päivittäistä nostorajaa.

Suomen automaatit kuuluvat kahdelle firmalle. Näistä isompi on ruotsalais–amerikkalainen Loomis Automatia Oy, joka vastaa Otto-, Otto Plus- ja Talletus Otto-käteisautomaateista, norjalainen Nokas-konserni taas vastaa Nosto-käteisautomaateista.

Osto ja nosto kaupasta 

Suomen kauppojen kassoilta voi nostaa käteistä, kun samalla tekee ostoksia, ja kauppaväki arvioi, että vaihtokassa riittää nostoon. 

Katsauksen pankkien korteilla voi nostaa käteistä K-ruokakaupoista, kun samalla ostaa jotakin. S-pankin asiakas voi nostaa käteistä myös S-ryhmän kaupoissa. 

Kauppiaat päättävät noston ylärajan, mutta pankkien mukaan se on jokseenkin aina 200 euroa kerralta. Kaupoissa ei yleensä nostoista veloiteta, mutta kauppias ratkaisee.

Lisäksi katsauksen kuudella pankilla on sopimus Nesteen kanssa, S-pankin kumppani on ABC. Aktialla ei ole huoltoasemakumppania. 

Aktiaa lukuun ottamatta pankeilla on käteisnostosopimus myös Tokmannin kanssa.

Muilla paitsi S-pankilla ja Nooa Säästöpankilla on sopimus käteisnostoista myös R-kioskin kanssa. Ärrältä voi tällöin nostaa R-ostoksen ohessa tyypillisesti 5–50 euroa käteistä.

Katsauksen pankkien asiakkaat voivat yleensä nostaa käteistä kaupoissa ja huoltoasemilla myös luottokortilta. Tosin esimerkiksi Nordean luottokorttia ei voi hyödyntää käteisnostoihin kyseisissä paikoissa. 

Kaupassakaan ei voi nostaa käteistä, jos pankkikorttiin liitetyllä tilillä ei ole tarpeeksi rahaa tai ei muista kortin pin-koodia eli tunnuslukua.

Konttorilta perusnostot kuluitta, muut ehdoilla

Oman pankin konttorista tai toimipisteestä voi nostaa käteistä ilman veloitusta ja ilman pankkikorttia.

Pankkivirkailija tarkistaa nostajan henkilöllisyyden joko henkilökortista tai passista, useissa pankeissa myös ajokortti kelpaa dokumentiksi. 

Toimipisteiden aukioloajat ja niiden kassapalveluiden saatavuus kannattaa selvittää etukäteen.

S-pankin toimipisteitä on lähinnä Prismoissa, ja niistä saa käteistä arkiaamupäivisin, joko kello 9 tai klo 10 alkaen ja klo 12:een asti. Esimerkiksi Danske Bankin kaikista konttoreista ei voi nostaa käteistä.

Rajoituksia on myös nostomäärissä, eivätkä ne ole selkeitä. Dansken asiakas voi nostaa konttorissa ilman etukäteistilausta 4 000 euroa kerralla, mutta automaatista korkeintaan 3 500 euroa kerralla tai 30:n viime vuorokauden aikana. 

Esimerkiksi Osuuspankki ja Nordea kehottavat tilaamaan yli 5 000 euron käteisnostot ennalta soittamalla asiakaspalveluun tai käymällä konttorissa.

S-pankki kehottaa tilaamaan isot eli 2 000–10 000 euron nostot käymällä kyseisessä toimipaikassa kaksi viikkoa ennen haluttua nostopäivää. Isosta nostosta S-pankki veloittaa puoli prosenttia noston määrästä.

Varminta on kaikissa pankeissa tilata iso summa ennalta konttoriin.

Ison summan nostajalta todennäköisesti kysytään rahan käyttötarkoitus, sillä pankin on noudatettava rahanpesunestopykäliä.

Johtava asiantuntija Kirsi Klepp Finanssialalta taustoittaa, että pankeissa on vähän käteistä ja riskit minimoidaan.

"Vaikka asiakas voi ihmetellä, isoissa käteisnostoissa konttoreista saatava pankkipalvelu saattaa entisestään hidastua, kun käteisen määrä yhä laskee ja käteistä myös kysytään vähemmän”, Klepp ennakoi.

Etukäteen pitää tilata myös määrätyn kokoisten setelien ja kolikoiden erät. Danske Bank veloittaa lajitellun rahan tilauksesta viisi euroa plus puoli prosenttia setelien arvosta ja viisi euroa plus viisi prosenttia kolikoiden arvosta. Esimerkiksi Nordealta ei voi tilata kolikoita.

Jos tarvitset käteistä, mutta et omista pankkikorttia, eikä lähettyvillä ole pankkikonttoria, moni pankki toimittaa käteistä Postiin. Palvelu maksaa tyypillisesti kympin. 

Suomalaiset ovat korttikansa

Euroopan keskuspankin mukaan suomalaiset käyttivät 2022 euroalueella vähiten ja harvimmin käteistä. Niinpä Suomi oli korttimaksuosuuksissa euroalueen ykkönen.

  • Finanssialan 2022 kyselyn mukaan käteistä hankittiin pääosin automaateista (82 %). 
  • Kaupan kassalta käteistä nosti ainakin joskus joka neljäs, mutta konttorista vain yhdeksän prosenttia vastaajista.
  • Kun vuonna 2015 käteistä ei nostanut juuri koskaan viisi prosenttia vastanneista, 2022 heidän osuutensa oli noussut 17 prosenttiin.
  • Finanssialan ja Suomen Pankin kyselyissä sekä pankkikonttorien että käteisautomaattien määrät vähenivät 2019–2022 enää vain pari prosenttia.
  • Suomen Pankin viime vuonna julkaisemassa kyselyssä 90 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä käteisen saatavuuteen, pankkiautomaattien määrää piti sopivana kolme neljästä.

    Lähteet: Finanssiala ja Suomen Pankki

Hannu Kaskinen

Juttuun korjattu 1.3. oikeat Danske Bankin käteisnostojen euromäärät.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti