veronmaksajat.fi

RAHAT

Hyvät osinkoyhtiöt houkuttavat sijoittajia – etsinnässä vuoden 2018 kurssiraketit

Hyvät osinkoyhtiöt houkuttavat sijoittajia – etsinnässä vuoden 2018 kurssiraketit
30.1.2018

Viime vuosi oli monelle osakesäästäjälle erinomainen, eikä pörssin nousukiito näyttäisi vieläkään taittuvan. Mihin yhtiöihin kohdistuvat nyt ammattilaisten odotukset?

Osakkeet tuottivat Helsingin pörssissä viime vuonna keskimäärin peräti 11 prosenttia. Myös muualla maailmassa osakemarkkinat olivat hyvässä vedossa. Sijoittajien hermoja hellittiin sillä, että kurssiheilunta oli viime vuonna aiempia vuosia maltillisempaa.

”Tasaisesti kohentunut maailman talous, matalana pysytellyt inflaatio ja kohentunut luottamus keskuspankkien toimiin ovat pitäneet markkinat rauhallisena”, Sijoittaja.fi:n perustajayrittäjä Timo Heikkilä sanoo.

Helsingin pörssin kirkkain tähti oli viime vuonna Finnair, jonka osakekurssi nousi peräti 226 prosenttia. Kovia nousijoita olivat myös DNA (+62 %), Neste (+51 %), Alma Media (+47 %), Pöyry (+46 %), Fiskars (+43 %) ja Outotec (+42 %).

Odotukset ovat edelleen korkealla

Maailmantalous kasvaa tänä vuonna jo yhdeksättä vuotta peräkkäin. Alexandrian päästrategi Tero Wesanko ei usko kuitenkaan äkkijarrutukseen. ”Pörssiyhtiöiltä odotetaan tänä vuonna globaalisti noin kymmenen prosentin tuloskasvua. Jos tulokset rokkaavat, yleensä myös osakkeet tuottavat.”

Wesanko odottaa hyvää tuloskasvua etenkin energia-, perusteollisuus- ja rahoitussektoreilta.

Timo Heikkilä on samoilla linjoilla. ”Ainakin vuoden 2018 ensimmäinen vuosipuolisko vaikuttaa turvalliselta osakemarkkinoilla”, Heikkilä sanoo.

Ihan pelkkää nousukiidon huumaa ei kuitenkaan ole luvassa. Heikkinen listaa suurimmiksi riskeiksi poliittiset tapahtumat, Kiinan talouden odotettua heikomman kehityksen ja liian kireän rahapolitiikan.

”Pienet korjausliikkeet ja kurssiheilahtelut kuuluvat osakemarkkinoiden luonteeseen. Varsinaiseen markkinaromahdukseen en usko. Keskuspankit tulevat lopulta hätiin”, Heikkilä sanoo.

Wesangon mielestä pörssivuoden suurimpia haasteita ovat sijoittajien yltiöoptimistiset odotukset, joiden mukana ennusteet on viritetty korkealle.

”Se ei sinänsä ole ongelma, mutta tällaisissa oloissa on entistä vaikeampaa yllättää positiivisesti. Positiivisesti yllättäminen on usein edellytys nouseville kursseille”, Wesanko sanoo.

Toisena koetinkivenä Wesanko pitää keskuspankkien toimintaa, jossa on jo otettu askelia kohti kireämpää linjaa. ”Rahapolitiikan normalisoiminen hallitusti ilman markkinahäiriöitä on haastava tehtävä, muttei toki mahdoton”, Wesanko kuvaa.

Hyvät osinkoyhtiöt houkuttavat

Vaikka talouden kokonaiskuva näyttää hyvältä, Wesanko arvioi, että pörssivuodesta 2018 tulee edellisvuosia selvästi heiluvaisempi. Hän kehottaa sijoittajia olemaan hereillä, sillä esimerkiksi pitkien korkojen tai inflaation yllättävä nousu voi saada aikaan voimakkaitakin kurssinotkahduksia.

Heilunnan takia Wesanko suosii vakaampia yhtiöitä, joiden arvostukset ovat edelleen kohtuulliset, ja jotka maksavat keskimääräistä paremmin osinkoja.

”Telia on defensiivinen yhtiö, jonka osake on jäänyt jo pitkään jälkeen yleisestä kurssirallista. Mielestäni sen arvostus kotimaisiin verrokkiyhtiöihin Elisaan ja DNA:han nähden on hyvin houkutteleva. Riskejä laskee yhtiön vetäytyminen Euraasiasta. Lisäksi Telian iso kassa luo turvaa ja mahdollistaa myös yritysjärjestelyt”, Wesanko sanoo.

Myös Timo Heikkilä nostaa suosikeikseen hyvät osinkoyhtiöt, Aktian ja Cramon. ”Cramon osakekurssi on kärsinyt Ruotsin rakennusmarkkinoiden kysynnän heikentymisestä, ja nyt osakkeen arvostusluvut ovat houkuttelevat. Aktialla puolestaan on kunnianhimoiset taloudelliset tavoitteet. Niihin pääseminen nostaisi selvästi yhtiön kurssia”, Heikkilä sanoo.

Wesanko poimii toiseksi suosikikseen Nordean, jolta voi odottaa yli kuuden prosentin osinkotuottoa.

”On jossain määrin jopa hämmästyttävää, että Nordean kaltaista laatuyhtiötä saa pörssistä edelleen näin halvalla. Nordean perusliiketoiminta on erinomaisessa kunnossa, ja se on asemoitunut hyvin pankkialan tuleviin rakennemuutoksiin. Nordean kulurakenne on tehokas, ja se on pitkällä digitalisaatiossa”, Wesanko kuvaa.

Wesangon kolmas suosikki on Orion, jonka osake on kurssiluisun jäljiltä houkuttelevasti arvostettu. Heikkilä puolestaan poimii Marimekon, joka hyötyy kuluttajien luottamuksen kohenemisesta. 

Viiden vuoden salkkuun

 ”Pörssin heilunta on voimistumassa” 

  • Telia 
  • Nordea 
  • Orion

Päästrategi Tero Wesanko, Alexandria

”Marimekko palaa osinkoyhtiöksi”

  • Aktia
  • Marimekko
  • Cramo

Perustajayrittäjä Timo Heikkilä, Sijoittaja.fi 

Pitkä ja lyhyt tuotto

Kuviossa ylhäällä on osakkeita, joiden kurssikehitys on edellisen puolen vuoden aikana ylittänyt yleisen kurssikehityksen. Vaaka-akselilla kurssikehitystä tarkastellaan viiden viime vuoden ajalta: vasemmalle jäävät ovat olleet heikkoja sijoituksia, kun taas oikealla olevien yhtiöiden kurssit ovat nousseet viiden vuoden aikana keskimääräistä enemmän.

 Taulukko perustuu yhtiöiden kursseihin 12.1.2018.

Kuviosta näkee, että esimerkiksi Cramon kurssi on laskenut puolen vuoden aikana 24 %, mutta noussut viiden vuoden aikana 108 %.

Keskipiste on Helsingin pörssin OMX Helsinki Cap -hintaindeksi. Se on yleisindeksin painorajoitettu versio, jossa yhden osakkeen maksimipaino on 10 prosenttia indeksin kokonaismarkkina-arvosta. Osinkoja ei ole huomioitu.

Halpa vai kallis?

P/e (osakekurssi/osakekohtainen nettotulos) kertoo, kuinka moninkertainen osakkeen nykyinen markkinahinta on verrattuna yrityksen osakekohtaiseen tulokseen. Luku ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, ja se vaihtelee myös toimialoittain voimakkaasti.

Nämä p/e-luvut (2018 ennuste) on laskettu käyttämällä 12.1.2018 kurssia. 

Yhtiö P/e-luku
Aktia A 12
Cramo 10
Finnair 13
Marimekko 17
Neste 17
Nordea 12
Orion B 18
Telia 14

Lähde: Factset, Bloomberg ja FIM

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti