veronmaksajat.fi

RAHAT

Helsingin pörssissä hurja trafiikki

Helsingin pörssissä hurja trafiikki
16.4.2020

Koronakriisin puhkeamisen jälkeen Helsingin pörssissä on käyty kauppaa erittäin ahkerasti. Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman sanoo, että osakekauppojen määrällä mitattuna maaliskuun toinen viikko oli Pohjoismaiden pörsseissä vilkkain kautta aikojen.

Henrik Husman, olet työskennellyt pörssissä runsaat 20 vuotta. Miten tilanne eroaa aiemmista kriiseistä?

”Tuoreimpana mielessä ovat vuosituhannen vaihteen it-kuplan puhkeaminen ja vuoden 2008 finanssikriisi. Niihin verrattuna viruskriisi on ollut tosi nopea. Lisäksi epävarmuus on suurempi, sillä kriisin kestoa ja vaikutuksia on mahdoton arvioida.

Tosin kauempaa katsottuna kurssipudotus kymmenen vuoden nousun jälkeen ei ole mikään yllätys. Nousut ja laskut kuuluvat pörssin kaupankäyntiin.”

Miten olette varmistaneet, että pörssikauppa jatkuu myllerryksestä huolimatta?

”Aloitimme jo varhaisessa vaiheessa jatkuvuussuunnitelman mukaiset toimenpiteet. Tiimit jaettiin ryhmiin, joista toinen puoli ryhtyi tekemään töitä kotona tai varatiloissa.

Nyt lähes kaikki pörssin työntekijät ympäri maailmaa tekevät töitä kotona. On ollut hieman hämmästyttävääkin todeta, että nykytekniikalla pörssejä pystyy operoimaan ja pitämään auki käytännössä täysin etänä.

Kurssiheilahtelujen lisääntyminen on kasvattanut osakkeista tehtyjen tarjousten määrää ja kaupankäyntiä. Tästä huolimatta olemme pystyneet pitämään markkinat normaalisti auki, mutta paljon ponnisteluja ja teknisen kapasiteetin lisäystä se on vaatinut.”

Millaisia pidempiaikaisia vaikutuksia kriisillä voi olla?

”Osa sijoittajista ei ole koskaan kokenut näin rajua markkinoiden laskua. Se saattaa lisätä joidenkin sijoittajien varovaisuutta.

Sijoituksia suojaavien johdannaistuotteiden käyttö voi kasvaa pidemmälläkin aikavälillä. Se on eräänlainen vakuutus, joka on hyvinä aikoina saattanut unohtua.”

Mikä on viestisi osakesäästäjälle?

”Sijoitussuunnitelma on hyvä olla ja siinä on myös hyvä pysyä. Hätiköinti tai panikointi ei kannata. Jos ajatuksena on ollut vaikkapa ostaa kvartaaleittain osakkeita, niin sellaisesta suunnitelmasta ei ole mitään syytä luopua.

Ajallinen hajautus on jatkossakin tärkeää. Ja edelleen pätee vanha viisaus, jonka mukaan osakkeissa ei kannata pitää rahoja, joita saattaa seuraavan viiden vuoden aikana tarvita.”

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke, koti