veronmaksajat.fi

RAHAT

Uponorin osakkeet lunastettiin – voinko jaksottaa osake­kauppojani useammalle vuodelle?

Uponorin osakkeet lunastettiin – voinko jaksottaa osake­kauppojani useammalle vuodelle?
14.5.2024

Olen myynyt tänä vuonna osakkeita alle tuhannella eurolla, ja ajattelin hyötyväni ns. pienten luovutusten verovapaudesta. Nyt omistamani Uponorin osakkeet lunastettiin, ja tämä tuhannen euron raja rikkoutui. Voinko jaksottaa tämän useammalle vuodelle? En olisi myynyt kyseisiä osakkeita, vaan minun oli luovuttava niistä lunastusmenettelyssä.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Osakkeiden myyntejä ei voi jaksottaa useammalle vuodelle.

Vuonna 2024 myymäsi osakkeiden mahdolliset luovutusvoitot ovat normaaliin tapaan veronalaisia. Luovutusvoitto on sen verovuoden tuloa, jonka aikana sitova kauppa tai muu luovutussopimus on tehty. Kauppahinnan maksuajankohta ei lähtökohtaisesti vaikuta verotusajankohtaan. Vastaavasti luovutustappio syntyy sinä vuonna, jonka aikana sitova kauppa tai muu luovutussopimus on tehty.

Verotuksessa ei ole mitään tällaista tilannetta koskevaa erityistulkintaa tai poikkeavaa menettelyä. Kyse on osakeyhtiölain mukaisen lunastusoikeuden aiheuttamasta osakkeiden luovutuksesta. Tällaista tilannetta kohdellaan verotuksessa tavanomaisena vastikkeellisena luovutuksena eli myyntinä, vaikka luovutusta koskeva päätös ei ole ollutkaan osakkeenomistajan itsensä tekemä.  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti