veronmaksajat.fi

RAHAT

Tuloskausi lupaa rapsakkaa osinkokevättä

Tuloskausi lupaa rapsakkaa osinkokevättä
18.11.2015

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.

KARON PÖRSSI Syksyn vastatuuli tuntuu kääntyneen suotuisaksi pörssisääksi. Osakekurssit ovat nousseet, ja listautumista valmistelevat yhtiöt huokaisevat helpotuksesta: annin ennättää järjestää ennen joulua. Pörssiin rymistelevät parhaillaan finanssialan yhtiöt Elite Varainhoito ja Evli.

Evli laskee annissa liikkeelle arviolta 2,1 miljoonaa uutta B-osaketta 6,75 euron merkintähintaan. Evlillä on entuudestaan vajaat 17 miljoonaa 20-kertaisen äänivallan antavaa A-osaketta ja reilut neljämiljoonaa B-osaketta.

Annissa Evli arvostetaan vajaan 160 miljoonan euron arvoiseksi. Onhan se paljon, kun viime tilikauden nettotulos oli 7,5 miljoonaa euroa ja oma pääoma syyskuun lopussa 51 miljoonaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että Evlin osaketta ei kannattaisi merkitä. Syksyllä 30-vuotisjuhliaan viettänyt Evli on kiinnostava tapaus, ja kiinnostavuudella tapaa olla arvoa. Käsittelin Evliä tällä palstalla pari kuukautta sitten. (LINKKI: http://www.taloustaito.fi/Sijoitukset/Karon-porssiviikko/Tallainen-on-porssiin-kiikaroiva-Evli/)

Itse taidan jättää Evlinkin annin väliin niin kuin olen jättänyt kaikki kuluneen vuoden annit. 

"Raaka-aineiden hinnanlasku auttaa vientiyhtiöitä"

Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi ei muuttanut markkinoiden suurta kuvaa, vaikka yksittäisten yhtiöiden kohdalla yllätyksiä nähtiinkin. Pyysin Head of Equitiesia Teemu Mäkelää Nordean omaisuudenhoitoyksiköstä paketoimaan tuloskauden tärkeimmät kohdat.

"Vuoden kolmannella neljänneksellä enemmistö yrityksistä ylti odotuksiin Edellisistä neljänneksistä tutut teemat jatkuivat: liikevaihdon kasvu on edelleen tahmeaa, mutta tulokset olivat hieman odotuksia paremmat", Teemu Mäkelä sanoo.

"Kotimaassa on edelleen haasteita: sekä talous että kuluttaja ovat heikkoina. Vientivetoiset yhtiöt puolestaan ovat hyötyneet laskeneista raaka-aineiden hinnoista ja heikentyneestä eurosta", hän erittelee.

"Kolmannen neljänneksen tulosten perusteella kevään osinkopotista on rakentumassa houkutteleva." 

Kesko ja Outokumpu pettivät

Mitkä yhtiöt tarjosivat mielestäsi iloisimmat yllätykset tuloksen tai ohjeistuksen suhteen, Teemu Mäkelä?

"Nokia: Verkkoliiketoiminnan kannattavuus yllätti myönteisesti, ja samalla yhtiö nosti koko vuoden ohjeistusta liikevoittomarginaalin osalta 8–11 %:n haarukan ylälaitaan."

"Finnair: Odotuksia suuremman tulosparannuksen takana olivat sekä kasvanut liikevaihto että onnistuneet kustannussäästöt. Yhtiön kattavan Aasian-verkoston tuloksentekokyvyn ennustetaan paranevan entisestään käyttöönotettavan Airbus A350 -laivaston myötä."

"Nokian Renkaat: Yhtiö yllätti markkinat vahvalla kannattavuudellaan. Liikevoitto kasvoi niukasti viime vuodesta 72,4 miljoonaan euroon, kun konsensusennusteissa oli 67 miljoonan euron liikevoitto. Liikevoittomarginaali nousi tuotemixin ja raaka‐ainekustannussäästöjen ansiosta."

"Neste: Neste julkaisi odotetusti ennätystuloksen. Liikevoitto ylsi 281 miljoonaan euroon, kun analyytikot olivat odottaneet 273 miljoonan euron tulosta. Uusiutuvien tuotteiden sekä vahvoista jalostusmarginaaleista hyötynyt öljytuotteet‐segmentin liikevoitot olivat vahvalla tasolla."

Entä mitkä olivat pahimmat pettymykset?

"Kesko: Keskon kolmannes vuosineljännes sujui selvästi odotettua heikommin. Yhtiön liikevaihto ylsi 2,2 miljardiin euroon, eli oli täysin odotusten mukainen. Liikevoitto ilman kertaeriä oli 82,5 miljoonaa euroa, mikä oli selvästi odotettua 89 miljoonaa heikompi. Päivittäistavarapuolella kilpailuja jatkuu kireänä ja kuluttajien heikko ostovoima painaa näkymiä."

"Outokumpu: Outokummun kolmas neljännes oli täynnä vaikeuksia, ja operatiivinen liiketulos jäi selvästi odotuksista. Tämä siitäkin huolimatta, että yhtiö varoitti jo syyskuussa vaikeasta neljänneksestä. Operatiivinen liiketappio oli kolmannella vuosineljänneksellä lopulta 67 miljoonaa euroa, kun analyytikot olivat ennakoineet 43 miljoonan euron liiketappiota. Outokumpu odottaa myös vuoden viimeisen neljänneksen olevan tappiollinen, sillä tukkurien odotetaan yhä pienentävän varastojaan matalan nikkelin hinnan johdosta ja tuontiteräksen odotetaan yhä aiheuttavan painetta Euroopassa ja Yhdysvalloissa."

"Heiluen maltillisesti ylöspäin"

Saivatko uudet yhtiöt Nordealta osta-suosituksia tuloskauden myötä?

"Tuloskauden positiivisista yllättäjistä oltiin positiivisia jo ennen tuloskautta. Tuloskausi ei tuonut yhtiötasolla positiivisia käänteentekeviä uutisia eikä uusia osta-suosituksia."

Mikä on näkemyksesi osakemarkkinoista: hallitseeko talvea nousu, lasku vai sahaus?

"Osakemarkkinoiden tuotto-odotukset on syytä kalibroida viimeisen viiden vuoden kaksinumeroisia tuottoja alhaisemmalle tasolle. Odotamme osakemarkkinoiden nousevan maltillisesti, mutta heilunta markkinoilla tulee jatkumaan."

Viikon trio: Evlin kuninkaat

Kaveriporukan vuonna 1985 perustama Evli on säilynyt yksityisomistuksessa kolme vuosikymmentä. Perustajaosakkaista Henrik Andersin ja Thomas Thesleff ovat tiukasti kiinni vallankahvassa, sillä heidän kummankin määräysvaltayhtiönsä omistavat tasapuolisesti 3,8 miljoonaa A-osaketta ja reilut 950 000 B-osaketta. Ennen parhaillaan käynnissä olevaa osakeantia Andersinin ja Thesleffin sormien alla on 45 prosenttia äänivallasta. Äänivaltaosuus vähenee uusien B-osakkeiden painamisen myötä vain marginaalisesti.

Evlin kolmanneksi suurin omistaja Fincorp on Evlin perustajiin niin ikään kuuluneen Roger Kempen yhtiö. Kempe ei enää työskentele yhtiössä eikä kuulu sen hallitukseen.

Yli kymmenen prosentin ääniosuus on myös Ingman-suvun sijoitusyhtiöllä. Evlin toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki omistaa Evliä 3,7 miljoonalla eurolla.

Alla olevassa taulukossa A- ja B-osakkeet on arvostettu listautumishinnan mukaisesti 6,75 euron arvoiseksi, vaikka A-osakkeilla on 20-kertainen äänioikeus B-osakkeisiin verrattuna.

Omistaja   Osuus
äänistä
Omistuksen
arvo
Oy Scribo Ab (Henrik Andersin)  22,4 % 32,1 milj. euroa
Oy Prandium Ab (Thomas Thesleff) 22,4 % 32,1 milj. euroa
Oy Fincorp Ab (Roger Kempe) 13,7 %  19,6 milj. euroa

 Lähde: Evlin listalleottoesite

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti