veronmaksajat.fi

RAHAT

Piensijoittajan suosikit hyvässä vedossa

Piensijoittajan suosikit hyvässä vedossa
26.5.2015

Omistukseltaan laajimmat pörssiyhtiöt ovat pärjänneet viime vuosina keskimäärin jopa erinomaisesti. Jatkuuko kansanosakkeiden vauhti myös tulevaisuudessa?

Elisa Lompakko -tarra on kännykässä.

Jos piensijoittajien helmasynti onkin se, että he ovat pörssin ylä- ja alamäissä aina myöhässä, osakepoiminnasta heitä on turha parjata. Mikäli kaivosyhtiö Talvivaara jätetään pois laskuista, kotimaisista pörssiyhtiöistä ne, joilla on vähintään 50 000 osakkeenomistajaa, ovat tahkonneet rahaa omistajilleen viime vuosina keskimäärin selvästi paremmin kuin kotimaiset pörssiyhtiöt yleensä.

”Itse asiassa nämä yhtiöt ovat tuottaneet kymmenen viime vuotta käsittämättömän hyvin. Kun painorajoitettu cap-indeksi on tuottanut 55 prosenttia, nämä ’kansanosakkeet’ ovat salkkuna tuottaneet 160 prosenttia”, Sijoittaja.fin toimitusjohtaja Hannu Huuskonen kuvaa.

Yli 50 000 osakkeenomistajan rajan ylittää 13 kotimaista pörssiyhtiötä. Laajojen piirien suosimia osakkeita ovat Elisan ja Nokian lisäksi Fortum, UPM-Kymmene, Sampo, Neste Oil, Outokumpu, Stockmann, Metso, Orion, Kone ja Talvivaara.

Suositukset pakkasella

Sijoittamisen ammattilaiset eivät kansan suosikeille lämpene. Omistetuimmista yhtiöistä vain Outokumpua voi pitää jossain määrin analyytikoiden lempilapsena. Keskimäärin analyytikoiden antamat suositukset kansanosakkeille ovat hiukan alle pidä-tason.

”Toisaalta suosituksia pitää osata tulkita. Jos kaikki analyytikot kehottavat ostamaan jotain osaketta, yleensä siinä vaiheessa on jo liian myöhäistä. Houkuttelevin paikka ostaa osakkeita on yleensä silloin, kun pidä-suosituksista on tultu pikkaisen ylöspäin ja trendi on paranemaan päin”, Huuskonen neuvoo.

Finlandian rahastonhoitajan Kenneth Axin mielestä kansanosakkeiden omistamisessa kyse on muustakin kuin tuottojen maksimoinnista.

”Monet näiden yhtiöiden omistajista ovat samalla myös niiden asiakkaita. Mikä olisi sen parempaa kuin omistaa esimerkiksi Elisaa, jos itsellä on Elisan liittymä. Tai jos tankkaa aina Nesteellä, miksi ei omistaisi Nesteen osaketta. Kun yhtiö onnistuu, osakkeenomistaja voi kuitata osingoilla tulevia laskujaan.”

Axin mielestä kansanosakkeet sopivat erinomaisesti aloittelevalle osakesäästäjälle, ja niiden avulla salkkuunsa saa myös hyvän hajautuksen. Myöhemmin voi jatkaa pienempiin yhtiöihin.

”Pienemmissä yhtiöissä on vähintään yhtä hyviä osakkeita, mutta myös paljon enemmän vaihtelua ja siten riskiä. Mitä pienempiin yhtiöihin mennään, sitä enemmän sijoittajan pitäisi kaivaa niistä informaatiota”, Ax sanoo.

Hyvä muistutus riskeistä on Talvivaara, jonka konkurssipesässä saatavia on yli 80 000 sijoittajalla. 

Puhkeaako kupla?

Osakekurssit kipuavat, vaikka pörssiyhtiöiden tulokset junnaavat paikoillaan. Muhiiko pörssissä siis kupla? Huuskosen mielestä Suomen osakemarkkinoilta voi edelleen löytää houkuttelevia sijoituskohteita, mutta lähinnä pienten ja keskikokoisten yhtiöiden joukosta. Sen sijaan kansanosakkeissa on hänen mielestään monia yhtiöitä, joiden arvostukset ovat nousseet jo ”todella vaativiksi”.

”Fortum on näistä oikeastaan ainoa, joka nousee meillä top-kymppiin. UPM ja Metso ovat edelleen ihan ok, ja Outokumpu sopii riskinottajalle, joka uskoo Euroopan elpymiseen. Näkisin Fortumin samantyylisenä tapauksena kuin Orionin muutama vuosi sitten. Analyytikot tuomitsivat Orionin kalliina, mutta niin vain yhtiö on saanut aika hyvin kaivettua uutta liiketoimintaa menetetyn tilalle.”

Huuskosen mielestä edessä voi olla hyvinkin korjausliike, joskin Euroopan keskuspankin toimien ansiosta on mahdollista, että ”hyviä osakevuosia” on vielä jäljellä.

”Syklikäänteitä on aina vaikea ennustaa, mutta sanotaanko nyt vaikka niin, että markkinaympäristö näyttää pitkälle sellaiselta, ettei hurraahuutoihin ole aihetta. Iso teema on nyt valuuttakurssin mukanaan tuoma hyöty, mikä voi näkyä eurooppalaisissa osakkeissa”, Huuskonen sanoo.

Euroclearin tilastojen perusteella sijoittajat ovat alkaneet myydä salkuistaan kansanosakkeita.

”Myynneissä on varmasti paljon kyse myös siitä, onko osakkeenomistajalla pääoman tarvetta muihin kohteisiin. Myyntipäätös voi yhtä hyvin syntyä, jos tarvitsee rahaa esimerkiksi asunnon tai kesämökin ostoon. Myy kalliilla ja osta halvalla -periaate sopii hyvin tähän tilanteeseen, kun osakkeiden hinnat ovat nousseet ja asuntojen hinnat laskeneet”, Ax sanoo.

Viiden vuoden salkkuun?

”Matala korkotaso hyödyttää energiasektoria” 

  • Fortum
  • UPM-Kymmene/Metso
  • Outokumpu

 Toimitusjohtaja Hannu Huuskonen, Sijoittaja.fi

 ”Asiakas voi olla myös omistaja”

  • Elisa
  • Sampo
  • Fortum 

Rahastonhoitaja Kenneth Ax, Finlandia Group

Pitkä ja lyhyt tuotto

Kuviossa ylhäällä on osakkeita, joiden kurssikehitys on edellisen puolen vuoden aikana ylittänyt yleisen kurssikehityksen. Vaaka-akselilla kurssikehitystä tarkastellaan viiden viime vuoden ajalta: vasemmalle jäävät ovat olleet heikkoja sijoituksia, kun taas oikealla olevien yhtiöiden kurssit ovat nousseet viiden vuoden aikana keskimääräistä enemmän.

Tällä kertaa tarkastelussa on joukko ”kansanosakkeita” eli yhtiöitä, joilla on paljon osakkeenomistajia. Kuviosta näkee, että esimerkiksi Outokummun kurssi on noussut puolessa vuodessa 36 %, mutta laskenut viidessä vuodessa 83 %.

Keskipiste on Helsingin pörssin OMX Helsinki Cap -hintaindeksi. Se on yleisindeksin painorajoitettu versio, jossa yhden osakkeen maksimipaino on 10 prosenttia indeksin kokonaismarkkina-arvosta. Osinkoja ei ole huomioitu.

Nelikentässä on joukko ”kansanosakkeita” eli yhtiöitä, joilla on paljon osakkeenomistajia. Kuviosta näkee, että esimerkiksi Outokummun kurssi on noussut puolessa vuodessa 36 %, mutta laskenut viidessä vuodessa 83 %.

Taulukko perustuu yhtiöiden päätöskursseihin 6.5.2015.

Lähde: Interactive Data

Halpa vai kallis?

P/e (osakekurssi/osakekohtainen nettotulos) kertoo, kuinka moninkertainen osakkeen nykyinen markkinahinta on verrattuna yrityksen osakekohtaiseen tulokseen. Luku ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, ja se vaihtelee myös toimialoittain voimakkaasti.

Nämä p/e-luvut (2015 ennuste) on laskettu käyttämällä 6.5. päätöskurssia. Outokummulle ja Stockmannille ei ollut p/e-lukua Factsetin/FIMin keräämässä konsensusennusteessa.

Yhtiö  P/e-luku
Elisa    19
Fortum 18
Metso 16
Nokia  20
Outokumpu  -
Sampo 15
Stockmann -
UPM-Kymmene 13

Lähde: Factset, Bloomberg ja FIM Pankki

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti