veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Lahjavinkki vanhemmille: asuntosäästäjän tuki tuottaa

Lahjavinkki vanhemmille: asuntosäästäjän tuki tuottaa
19.1.2015

Säästäminen kannattaa aina ja aivan erityisesti, jos tähtäimessä on ensiasunnon hankinta. Omasta kodista haaveilevat ovat tämän havainneet ja kaivaneet naftaliinista vanhan kunnon ASP-järjestelmän. Se on noussut uuteen suosioon.

ASP istuu hyvin nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen. Tosin juuri nyt matalien lainakorkojen aikaan ASP-lainan korkotuesta ei ole hyötyä, mutta tukiajan kuluessa korkotaso todennäköisesti muuttuu. Tukiaika kestää kymmenen ensimmäistä lainavuotta. Korkotuki tarjoaa silloin maksutonta suojaa koronnousua vastaan.

Toisaalta matalan korkotason aikaan ASP-säästäjän säästöilleen saama korko on ruhtinaallinen, lisäkorkoineen usein jopa 5 prosenttia, vieläpä verottomana. Lisäkorkoa saa ASP-talletuksen avausvuodelta ja enintään viideltä seuraavalta vuodelta. Lisäkorko lasketaan erikseen jokaiselle talletuserälle siitä lähtien, kun erä on ASP-tilille pantu.

Tällä hetkellä näin tuottoisaa ja samalla turvallista sijoituskohdetta saa hakea, sillä ASP-talletusta koskee sama talletussuoja kuin tavallisia pankkitalletuksia.

Lisäkoron ansiosta ASP-säästäjä saa sitä suuremman hyödyn, mitä enemmän hän pystyy säästämään ASP-tilille heti alkuvuosina. Vinkki vanhemmille tai isovanhemmille: jos nuorelle haluaa lahjoittaa rahaa, tuossa vaiheessa voisi olla hyvä aika lahjoituksille.

ASP-säästäjäksi voi ryhtyä, kun on täyttänyt 18 vuotta. ASP-tilille voi tallettaa enintään 3 000 euroa neljä kertaa vuodessa.

Verovapaasti voi lahjoittaa samalle henkilölle enintään 3 999 euroa joka kolmas vuosi. Raja on lahjoittajakohtainen, joten esimerkiksi äiti, isä ja isovanhemmat voivat kukin antaa nuorelle enintään 3 999 euron lahjan, eikä nuori joudu lahjoista verolle.

Lahjoittajan ja lahjansaajan ei tarvitse olla sukulaisia.

ASP-järjestelmää on vastikään uudistettu. Muun muassa ikärajaa nostettiin siten, että ASP-säästäjäksi voi ryhtyä vielä 39-vuotiaana. Sen sijaan 18 vuoden alaikäraja pidettiin entisellään.

Ulla Simola

ASP-järjestelmästä ja ensiasunnon ostamisesta enemmän Taloustaidon numerossa 1/2015, joka ilmestyy 28.1.

Rahat, verot, työ & eläke, koti