veronmaksajat.fi

RAHAT

Koneen osinkotuotto: yli 20 prosenttia?

Koneen osinkotuotto: yli 20 prosenttia?
8.4.2015

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Alle kolmen prosentin osinkotuotollaan hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone jää OMXH25-indeksin yhtiöistä kehnomman tuoton puoliskoon. Mutta Koneen osinkotuotto onkin yli 20 prosenttia! Kyllä, jos osaketta osti kymmenen vuotta sitten.

Silloin Koneen osake maksoi nykyiseen tapaansa yli 40 euroa, mutta sen jälkeen osake on jaettu kahteen osaan kolme kertaa. Yksi kymmenen vuotta sitten omistettu Kone on nykyisin kahdeksan osaketta ja siten yhdellä silloisella osakkeella saa nykyisin kahdeksan kertaa 1,20 euron osingon, siis yhteensä 9,60 euroa.

Kun sijoittajat laskevat osinkotuottoprosentteja, asiaa katsotaan sen hetken ostajan näkökulmasta. Niin tietenkin pitää menetellä, sillä nykyhetkessä ei voi tehdä kauppoja menneisyyteen. Osakkeiden luonteen ymmärtämisen kannalta on kuitenkin avartavaa leikitellä ajatuksella, mikä onkaan osinkotuotto, jos osaketta osti viisi tai kymmenen vuotta sitten.

Näin tarkasteltuna osinkotuottoprosentit paisuvat parhaimmillaan todella muhkeiksi. Kymmenen vuoden tarkastelussa ykkönen on Kone, jonka osinkotuotto kipuaa peräti yli 21 prosenttiin. Kaksinumeroinen osinkotuotto irtoaa myös Sammosta, Elisasta, Fortumista ja Nokian Renkaista.

Viisi vuotta sitten ostetuista osakkeista kovimman osinkotuoton antaa Sampo, lähes kymmenen prosenttia tasan viisi vuotta sitten vallinneelle osakekurssille. Viiden vuoden tarkastelun muut kärkiyhtiöt ovat tuttuja hyviä osinkoyhtiöitä kuten Orion ja Elisa sekä Sammon hallitsema Nordea.

Kymmenen vuotta sitten ostettujen OMXH25-indeksin yhtiöiden nykyinen osinkotuotto on 6,6 prosenttia, viisi vuotta sitten ostettujen 5,5 prosenttia. Luvut on laskettu keskiarvona nykyosingoista saatavista tuotoista. Nykyhinnoilla OMXH25-indeksin osinkotuotto on kolmen neljän prosentin välillä.

Flegmaattisen sijoittajat tuotot

Kymmenen vuoden aikana Helsingin pörssissä on ennättänyt tapahtua paljon. OMXH25-indeksiin nykyisin kuuluvissa yhtiöissä on nähty maksuttomia osakeanteja tai splittejä, ja muutama yhtiö on jakautunutkin. Lisäksi osakeanteja on tehty lukuisia.

Osinkotuottoprosentit on laskettu sillä ajatuksella, että sijoittaja on flegmaattisena istunut osakkeidensa päällä eikä ole merkinnyt osakkeita lisää osakeannissa eikä edes myynyt merkintäoikeuksiaan. Jos sijoittaja on hiemankin hoitanut salkkuaan ja käyttänyt merkintäoikeutensa hyväksi edes jollakin tapaa, osinkotuottoprosentit nousisivat. Taulukossa ei myöskään ole otettu huomioon pääomanpalautuksia, jotka juridisestikin laskevat osakkeen hankintahintaa.

Huomata sopii sekin, että monet yhtiöt ovat maksaneet tarkasteluajanjaksolla ylimääräisiä ja poikkeuksellisen suuria osinkoja. Näistä osingoista on huomioitu vain Kemiran ja Tikkurilan jakautuminen, joka toteutettiin niin, että Kemira jakoi Tikkurilan osakkeet osinkoina omistajilleen: neljällä Kemiralla sai yhden Tikkurilan osakkeen.                          

Kymmenen vuoden tarkastelu on päiväntarkan hetken sijaan tehty tarkastelun helpottamiseksi 1.6.2005 vallinneilla kursseilla, sillä kevään aikana Kone jakautui Koneeksi ja Cargoteciksi, Fortum Fortumiksi ja Neste Oiliksi ja Nokian Renkaat splittasi osakkeensa. Viiden vuoden takaiset kurssit ovat päiväntarkkaan 8.4.2010 vallinneet noteeraukset.

Yhtiöiden jakautumiset on huomioitu taulukossa niin, että esimerkiksi YIT:n tämän kevään osinkoon on lisätty Caverionin osinko, sillä jakautumisessa YIT:n osakkeenomistajat saivat ilmaiseksi yhden Cargotecin osakkeen yhtä YIT:n osaketta kohden. Samoin meneteltiin Metson jakautuessa Metsoksi ja Valmetiksi ja Orionin jakautuessa Orioniksi ja Oriola-KD:ksi. Oriola-KD tosin ei tänä keväänä jaa osinkoa.

Kymmenen vuoden osinkoyhtiöt

Osake Osinko-%, 10 v. Osinko-%, 5 v.
Kone 21,2 % 7,6 %
Sampo 17,0 % 9,8 %
Elisa 10,8 % 8,6 %
Fortum 10,4 % 7,1 %
Nokia Renkaat 10,0 % 7,9 %
Nordea  8,3 % 8,4 %
Orion B  8,2 % 8,9 %
TeliaSonera 8,0 % 6,2 %
Metso 7,9 % 5,1 %
Kesko B 7,7 % 5,0 %
Kemira 6,8 % 8,9 %
Tieto  5,1 % 7,6 %
Huhtamäki 4,7 % 7,4 %
Wärtsilä 4,7 % 3,0 %
UPM-Kymmene 4,4 % 7,0 %
Neste Oil  3,5 % 4,9 %
Konecranes 3,2, % 4,6 %
Amer Sports 3,1 % 5,2 %
YIT 3,0 % 2,3 %
Stora Enso R 2,7 % 5,4 %
Cargotec 2,2 % 2,5 %
Nokia  1,0 % 1,2 %
Outokumpu 0,0 % 0,0 %
Outotec   0,4 %

OMXH25-indeksin yhtiöiden osinkotuotot, jos osakkeet olisi ostettu 1.6.2005 ja 8.4.2010. Osinkotietojen lähde: Kauppalehden osinko taulukko. Osinkotietoja ja lähtökursseja vertailukelpoistettu.

Ei silkkaa voittokulkua

Kärkiyhtiöiden kuten Koneen ja Sammon historiasta lasketut osinkotuotot ovat komeaa katsottavaa. Kokonaisuutena historialliset osinkotuotot eivät kuitenkaan ole niin suuria kuin olisin odottanut.

Alle viiden prosentin osinkotuotto kymmenen vuotta sitten ostetulle osakkeelle kielii joko yhtiön nykyisistä akuuteista vaikeuksista, joiden vuoksi osinko on hälyttävän pieni tai olematon kuten Outokummulla ja Outotecillä, tai siitä, että yhtiö ei ole kyennyt kymmenessä vuodessa parantamaan menoaan. Jälkimmäinen näkyy usein myös kehnona osakekurssikehityksenä.

Yksittäisten yhtiöiden kohdalla lopputulokseen vaikuttaa mahdollisesti paljonkin se, että tarkastelussa osakeannit on otettu huomioon mahdollisimman epäedullisesti. Tämä painaa esimerkiksi Nordean, Kemiran ja Amer Sportsin tuottoja.

Elisan kaltainen "jaamme tuloksen osinkoina" -yhtiö on luonteeltaan tyystin toisenlainen kuin kasvua hakeva Kone. Elisan osinkotuotto on ollut kauttaaltaan hyvää, Koneen kauttaaltaan sillä hetkellä huonoa. Tämä pari osoittaa taulukossa tyylipuhtaimmin arvo- ja kasvuyhtiön eron sijoituskohteena. Kumpikin on ollut kymmenen tai viiden vuoden aikana hyvä sijoitus mutta eri syistä.

Surkimuksena listalla näyttäytyy Nokia, jonka kymmenen vuoden takaiselle kurssille laskettu osinkotuotto on vain yksi prosentti. Mahtinsa huipullakaan Nokia ei kunnostautunut hyvänä osingonmaksajana. Kymmenen vuotta sitten keväällä 2005 Nokia maksoi 33 sentin osakekohtaisen osingon, kun viime keväänä, jolloin jaettiin ylimääräistä luurirahaa, osakkeenomistajalle kilahti ennen veroja 37 senttiä. Tänä keväänä on tyytyminen 14 senttiin.

Viikon trio: Sijoittaja.fi:n suosikit suurista

Sijoittaja.fi-palvelun pistetyksissä pienet yhtiöt pärjäävät hyvin: koko pörssiä koskeva listauksen kakkonen on lilliputti QPR ja kolmonen Affecto. Kymmenestä yli 60 pistettä saaneesta yhtiöstä pieniä on viisi, keskisuuria kolme.

Suurista yhtiöistä kolme eniten pisteitä saanutta ovat Sponda, Fortum ja Nordea joista Sponda on saanut rankingin kaikkein parhaat pisteet.

 

Yhtiö Sijoittaja.fi-pisteet
Sponda  70
Fortum 63
Nordea 58

Lähde: Sijoittaja.fi. Tilanne 31.3.2015, haettu 3.4.2015.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti