veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Vuokramökki Virosta – mitä maksaa?

Vuokramökki Virosta – mitä maksaa?
17.4.2018

Suomalaiset vuokralaiset ovat haluttuja kesävieraita Virossa, mutta kesämökkejä on vähän. Mitä maksaa mökin vuokraaminen? Miten löytää sopiva mökki?

Kannattaa olla nopea, jos aikoo vuokrata lomamökin Virosta. Alan virolaisen markkinajohtajan EstRent Cottagesin toimitusjohtaja Urho Tanila kertoo, että parhaat viedään aina päältä jo edellisenä kesänä tai viimeistään vuodenvaihteessa.

”Virossa käsite kesämökki tai lomamökki on vielä aika tuntematon. Valtaosa vuokrattavista lomarakennuksista on taloja tai maataloja, mutta varta vasten mökeiksi tehtyjä rakennuksiakin on alkanut ilmaantua markkinoille”, kertoo Tanila Tallinnassa.

 

Virosta ei ole helppo löytää vuokrattavaa loma-asuntoa, mutta tarjonta on lisääntymään päin. Myös vuokrakohteiden laatu on parantunut.

EstRent Cottages on suomalaisen Tanilan ja hänen virolasien liikekumppaninsa Pille Soodlan kymmenen vuotta sitten perustama yritys. Yrityksellä oli viime vuonna reilut 1 200 vuokrauskertaa ja yhteensä yli 5 000 asiakasta. Alan muut yrittäjät Virossa ovat huomattavasti pienempiä.

EstRent Cottages toimii välittäjänä kohteen omistajan ja vuokralaisen välillä. Se huolehtii sopimuksenteosta, rahaliikenteestä ja markkinoinnista.  

Rantamökkejä vähän

Tanilan mukaan suomalaiset ovat Virossa erittäin haluttuja asiakkaita lomahuoneistoihin. Virolaisen käsityksen mukaan suomalainen on siisti ja rehellinen ja lisäksi usein vielä erittäin kiinnostunut virolaisesta elämästä ja kulttuurista.

”Suomalaisten kanssa ei yleensä synny ongelmia. Suomalainen on tottunut pitämään kiinni sopimuksista ja kunnioittamaan vuokranantajan omaisuutta.”

Sekään ei suomalaisille tule yllätyksenä, että Virossa varsinaisia mökkejä todellakin on saatavana vain vähän. Mökkien puute johtuu osin kulttuurista ja historiallisista syistä, mutta myös taloudellisista mahdollisuuksista. Virolaiset itse mieltävät ”mökeiksi” vanhat maatalot, jotka ovat olleet suvun omistuksessa jo pitkään tai jotka palautettiin suvulle Neuvostoliiton romahdettua.

”Meillä on omilla listoillamme viitisenkymmentä todellista mökkiä, ja niitä tulee pikkuhiljaa lisää. Osa niistä on moderneja ja täysin varusteltuja. Järvenrantatontteja mökeille sen sijaan löytyy vain harvoin eli suomalaisen kesäunelmaa mökistä järven rannalla ei Virossa ehkä voida vielä toteuttaa”, naurahtaa Tanila.

Lomamökkejä Virossa on myös vanhoissa lomakylissä, joiden asiakkaat olivat aiemmin lähinnä koululapsia tai urheilijoita. Valtaosa tällaisista lomakylistä on rakennettu Neuvostoliiton aikana. 

Pärnu vetää väkeä

Mökkeily on Virossa erittäin kausiluontoista eli ajoittuu kesään. Talviurheilumahdollisuudet ovat Virossa rajoitettuja, joten toista sesonkia ei ole ainakaan vielä saatu synnytettyä joulun tienoille tai hiihtolomakaudelle.

”Kysyntä osuu kesäkuukausille ja maantieteellisesti varsin rajoitetulle alueelle. Etenkin suomalainen haluaa lomailla Virossa lähinnä vain Pärnussa tai sen ympäristössä tai Saarenmaalla. Myös ylempänä Viron länsirannikolla on jonkin verran kysyntää”, selvittää Tanila.

Lyhyt sesonki ja kova kysyntä nostavat hintoja etenkin Pärnussa, jossa suomalaiset etsivät majapaikakseen sekä omakotitaloja että asuntoja. Kesän piikkiviikkoina mökkiviikko Pärnussa voikin maksaa reippaasti enemmän kuin viikko Suomessa.

Uudeksi piikkiviikoksi Pärnussa on noussut se elokuun viikonloppu, jona suomalaiset järjestävät kaupungissa Weekend-tanssifestivaalin. Tanilan mukaan ”silloin vedetään majoituskohteista viimeistä”.

Virolainen iltapäivälehti Õhtuleht päivitteli artikkelissaan, miten Weekendin aikana voi asunto neljälle ihmiselle maksaa Pärnussa 1 500 euroa kolmelta päivältä.   

Pille Soodlan mukaan EstRent Cottagesin keskihinta 5–6 hengen lomamökille on 800 euroa viikolta. Hintahaitari on kuitenkin leveä ja kalleimmat lomatalot saattavat mennä 2 000 eurolla. 

Suurin osa vuokraajista suomalaisia

Soodlan mukaan mökkien vuokraajia ovat suomalaisten lisäksi lähinnä saksalaiset ja venäläiset. Suomalaisten osuus asiakkaista on 90 prosenttia.

”Asiakkaiden joukossa on alkanut olla virolaisiakin perheitä. Historiallisista syistä johtuen loma-asunnot on Virossa näihin päiviin saakka mielletty jonkinlaisiksi bilekämpiksi, joihin kokoonnutaan rentoutumaan alkoholin voimalla. Omistajat eivät ole olleet valmiita vuokramaan omaa kohdettaan virolaisille pelätessään sen rikkoutuvan, mutta tämä on nyt muuttumassa.”

Tanilan mukaan asenteet ovat Virossa muuttumassa niinkin, että nykyään iso osa kohteiden omistajista on valmiita maksamaan vuokratuloistaan veroja. Virossa vuokraustoimintaa on perinteisesti pidetty verovapaana tulonhankintana, mutta Viron verovirasto on alkanut tiukentaa otettaan vuokraajista.

”Viron valtio tarvitsee lisää verotuloja sitä mukaa kuin EU-tuet vähenevät”, naurahtaa Tanila.

”EstRent Cottagesissa emme käsittele käteistä rahaa lainkaan, ja kaikista osto- ja myyntitapahtumista kirjoitetaan asianmukainen kuitti. Suosittelen, että muissakin firmoissa meneteltäisiin samalla tavalla.” 

Tarjonta kasvaa verkossa

Vaikka inflaatio etenee Virossa melkein neljän prosentin vuosivauhtia, ovat lomamökkien hinnat polkeneet pari vuotta paikallaan – tai olleet jopa lievässä laskusuunnassa. Hintojen suhteen vuokraustoiminnan huippuvuodet näyttävät olleen 2013-2014.

”Viitisen vuotta sitten oli paljon kysyntää, mutta vain vähän tarjontaa. Nyt on tarjonta lisääntynyt ja samalla on laatukin parantunut. Virosta saa samalla rahalla nyt paljon aiempaa parempaa. Uusia hintapiikkejä ei liene näköpiirissä”, sanoo Tanila.

Tanilan mukaan suomalaisen ”psykologinen kipukynnys” on Virossa tuhat euroa viikolta. Sen enempää hän ei haluaisi mökistä tai lomahuoneistosta maksaa.

EstRent Cottagesin pahin kilpailija lomavuokraustoiminnassa Virossa on Viron valtion matkailutoimisto ja sen paikallistoimistot, jotka ilmoittelevat sivuillaan lomamajoitusmahdollisuuksista.

Mökkejä ja loma-asuntoja ottavat listoilleen myös kansainväliset majoitushakumoottorit kuten Booking.com, sekä tietenkin AirBnb. Kymmenet omistajat Virossa mainostavat kohteitaan myös itse, ja osa myös suomen kielellä.  

Kun vuokraat kesäpaikan Virosta, muista:

  • Kaikki kohteet löytyvät internetistä.
  • Etsi kohteesta käyttäjäkokemuksia internetistä ja kysele ystäviltä ja tutuilta.
  • Tee sopimus huolellisesti ja kielellä, jota varmasti ymmärrät.
  • Ole erityisen huolellinen sopiessasi ennakkomaksuista ja peruutuskäytännöistä.
  • Maksa vain palveluista, joista olet sopinut maksavasi: pitääkö vuokralaisen maksaa loppusiivouksesta, takka- ja saunapuista, avainten luovutuksesta, nettiyhteydestä…
  • Ota huomioon, että sopimuksenteon jälkeisistä lisäpalveluista, kuten ylimääräisistä vuodevaatteista tai uima-altaan täyttämisestä, voi joutua maksamaan.
  • Tarkista, onko pysäköintiä järjestetty, kuinka lähellä ja mihin hintaan.
  • Hoida kuntoon kaikkien matkalaisten ja auton vakuutukset. Viro on ulkomaa.
  • Tarkista, onko vesi juomakelpoista kyseisessä osassa Viroa.
  • Mahdollisten riitatapausten selvittämiseksi ota talosta valokuvia ennen lomajaksonne alkamista ja sen jälkeen.

Sami Lotila

Rahat, verot, työ & eläke, koti