veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Tiedätkö, mitä matkavakuutus korvaa? Tarkista vakuutuksesi ennen lomaa

Tiedätkö, mitä matkavakuutus korvaa? Tarkista vakuutuksesi ennen lomaa
11.7.2018

Suurin osa suomalaisista tietää, että matkavakuutus korvaa lääkäri- ja sairaanhoitokuluja matkalla sairastuessa tai loukkaantuessa. Mitä muuta vakuutus korvaa?  

5 vinkkiä – tarkista matkavakuutuksesi sisältö ennen matkaa 

1. Millaisia tapahtumia ja kuluja matkavakuutus korvaa

Matkustajavakuutuksesta korvataan matkasairauksien ja tapaturmien hoitokuluja ja matkatavaravakuutuksesta korvataan tavaroille sattuneita vahinkoja. Arvioi tavaroidesi arvo tätä varten. 

Matkavakuutukseen voi lisäksi sisältyä matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutus.

Tarkista, mikä on vakuutuksen omavastuuosuus ja kuinka pitkän ja kalliin hoidon se korvaa, onko hoitokuluissa yläraja ja korvaako vakuutus esimerkiksi kotiinkuljetuksen vakavissa sairaustapauksissa?

Matkavakuutus voi sisältää matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen. Omaan vakuutusyhdistelmään voi ottaa molemmat vakuutukset, tai vain toisen.

2. Pitääkö lapsella olla oma matkavakuutus?

Tarkista, tarvitsevatko lapset omat vakuutukset.

3. Tarvitsetko matkalla lisäturvaa?

Mieti, mitä aiot tehdä matkallasi? Tarvitsetko mahdollisesti lisäturvaa tiettyjen lajien (esimerkiksi laitesukellus, kiipeily, riippuliito) harrastamiseksi?

4. Onko sinulla joku perussairaus?

Jos sinulla on jokin perussairaus, tarkista miten vakuutuksesi suhtautuu olemassa olevaan sairauteen

Vakuutukset korvaavat rajoitetusti olemassa olevien sairauksien pahenemisesta aiheutuneita kuluja. Jos perussairauden oireilu on aivan tavallista ja odotettavissa olevaa, ei matkavakuutus välttämättä korvaa hoitoa lainkaan.

Jos perussairautesi odottamattomasti ja äkillisesti pahenee matkalla, vakuutus korvaa matkalla annettavaa välttämätöntä ja akuuttia ensiapuhoitoa yleensä enintään 7–10 päivän ajalta

5. Miten toimit, jos matkalla sattuu vahinko?

Tarkista, miten matkakohteessa pitää vahinkotilanteessa toimia, miten pääset hoitoon ja joudutko ensin itse maksamaan hoidosta vai pääsetkö hoitoon esimerkiksi vakuutustodistusta näyttämällä.

Tallenna vakuutusyhtiön hätäpalvelun yhteystiedot esimerkiksi puhelimeesi. 

Lähde: Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE

Jos vakuutusasiat askarruttavat, kysy apua vakuutusyhtiöltäsi. Tutustu myös Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan laatimaan oppaaseen: Perustietoa matkavakuutuksista (pdf).

Matkavakuutus tunnetaan huonosti

Suomalaisista 80 prosenttia tietää, että matkavakuutus korvaa lääkäri- ja sairaanhoitokuluja matkalla sairastuessa tai loukkaantuessa. Sitä, miten matkavakuutus muuten turvaa ennen reissua ja sen aikana, ei sen sijaan tunneta, paljastaa vakuutusyhtiö Ifin tuore kysely. 

Keskimääräistä huonommin matkavakuutuksen korvaavuudesta ovat perillä alle 30-vuotiaat. He matkustavat myös muita useammin ilman matkavakuutusta.

Yleisin ulkomailla sattuva vahinko on flunssa tai vatsatauti, jonka on kyselytutkimuksen mukaan kokenut matkalla joka kolmas. Joka viides kaikista ja vielä useampi naisista on saanut auringonpistoksen tai palanut auringossa. Sen sijaan trooppisen sairauden tai muun vakavan sairauden on sairastanut matkalla keskimäärin vain 3 prosenttia.

Lähes joka viides on joutunut käymään ulkomailla lääkärissä omien tai perheenjäsenen vaivojen vuoksi. Yli 60-vuotiaista lääkärissä on käynyt matkalla useampi kuin joka neljäs.

Yleinen vastoinkäyminen lomareissulla on matkatavaroiden katoaminen tai saapuminen kohteeseen myöhässä. Tämä on osunut lähes joka viidennen suomalaisen kohdalle. 

Jos matkatavarat eksyvät tai vahingoittuvat lennon aikana, ensiapua voi saada matkatavaravakuutuksesta tai kotivakuutuksesta. 

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti