veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Terveenä karanteeniin – korvaako matkavakuutus peruuntuneen kotimaanmatkan?

Terveenä karanteeniin – korvaako matkavakuutus peruuntuneen kotimaanmatkan?
2.3.2021

Matkailun suunnittelu myös tutussa kotimaassa merkitsee tänä vuonna erityistä ennakointia ja varautumista. Vakuutusten laajuus, korvausehdot ja korvauskäytännöt vaihtelevat eri matkavakuutuksissa, joten sisältö tulee aina selvittää omasta vakuutuksesta.

Matkavakuutus ei lähtökohtaisesti ole edes voimassa kotimaan matkoilla, mutta vakuutuksen kattavuutta voi laajentaa koskemaan myös Suomea. Kaikkia koronaan liittyviä tilanteita vakuutusturva ei kuitenkaan kata. Matkavakuutuksesta ei yleensä korvata menetettyä matkaa tai palveluja, jos joutuu terveenä karanteeniin.

Epidemiatilanteen tai viranomaismääräysten johdosta peruuntuneet tai keskeytyneet matkat eivät kuulu useimpien matkavakuutuksien korvauspiiriin.

Jos matkavakuutukseen kuuluu erillinen vakuutusturva epidemian varalle, liittyy vakuutuksiin tuolloinkin monia rajoituksia korvattavuuden suhteen. Matkan peruuntuminen tai keskeytyminen yleisen tilanteen takia ei siten välttämättä tule korvattavaksi.

Vakuutus voimaan myös kotimaassa  

Vakuutus- ja rahoitusneuvontaa antavan FINEn mukaan matkavakuutukset ovat lähtökohtaisesti voimassa vain ulkomaan matkoilla, mutta poikkeuksiakin eri vakuutuksista löytyy. Se, että matkavakuutus olisi voimassa myös kotimaassa, vaatii usein voimassaolon laajentamista ja lisämaksuja. Vakuutusta tehtäessä pitää erikseen valita vakuutuksen voimassaoloalueeksi myös Suomi.

Matkavakuutukseen ei sisälly matkustaminen tai siirtyminen paikasta toiseen tavanomaisessa elinympäristössä, kuten kotona, työ- tai opiskelupaikassa, tai edes omalla mökillä. Matkan tulee, vakuutusten ehdoista riippuen, suuntautua yli 50–150 km päähän näistä paikoista. Ehdoissa saatetaan edellyttää myös, että matkaan sisältyy yöpyminen.

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Katja Lappi kertoo, että jokainen perheenjäsen tulee olla vakuutettuna matkavakuutuksella. Vakuutukset ovat erilaisia sen suhteen, kuuluvatko lapset vanhempien vakuutuksiin, onko koko perhe vakuutettuna kokonaisuutena vai pitääkö jokaiselle ottaa matkavakuutus erikseen.

Korvaus yleensä vain sairastuneelle

Etenkin talvilomalle lähtiessä kohteessa saatetaan varata etukäteen jo monenlaisia palveluja. Mökkivarauksen tai hotellivarauksen lisäksi ostetaan tai varataan matkaliput, hissiliput ja kohteessa suunnitellut muut aktiviteetit.

Vakuutukset eivät välttämättä korvaa koko seurueen matkaa tai etukäteen ostettuja palveluja, jos yksi matkallelähtijä ennen matkan alkua sairastuu tai joutuu karanteeniin. 

"Jos matka peruutuu koronaan sairastumisen takia, korvataan sairastuneelle tyypillisesti sellaiset etukäteen maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkapalveluntarjoaja, esimerkiksi lentoyhtiö tai mökin vuokraaja, ei ole velvollinen palauttamaan. Samoin etukäteen maksetut hissiliput ovat tyypillisesti korvattavia kuluja. Muiden perheenjäsenten osalta matkan peruuntumisen korvattavuus vaihtelee tilanteesta ja vakuutusehdoista riippuen."

Karanteeniin joutuminen terveenä ei useimmissa vakuutuksissa ole korvattava matkan peruuntumisen syy. Poikkeuksena tästä saatetaan osassa vakuutuksia korvata matkan peruuntuminen, jos joutuu karanteeniin samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen sairastumisen vuoksi.

Jos taas koronaan sairastuu matkalla, korvataan sairastumisen hoitokulut matkavakuutuksesta normaalien sairastumisehtojen mukaisesti. Korvausta voi saada lisäksi esimerkiksi sairastumisesta aiheutuneista ylimääräisistä matka- ja majoituskuluista, etukäteen maksetuista palveluista kuten hissilipuista, sekä sairaalassaolon ajalta menetettyjen matkapäivien korvausta. Pääsääntöisesti korvattavuus koskee tässäkin sairastunutta.

Sairastuneen perheen osalta korvauskäytännöt ja vakuutusehdot vaihtelevat. Mikäli matkalla oleva perhe joutuu terveenä karanteeniin, ei matkavakuutuksesta yleensä saa korvauksia.

Marja Lammi 

Rahat, verot, työ & eläke, koti