veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Putsaa kännykkä kevätkuntoon – siivottu matkapuhelin toimii sutjakammin

Putsaa kännykkä kevätkuntoon – siivottu matkapuhelin toimii sutjakammin
1.5.2019

Kännykän kevätsiivous on helppo tehdä itse. Putsaus parantaa matkapuhelimen toimintaa ja pidentää sen käyttöikää.

1. Poista kaikki tarpeeton kännykästä

Puhelimessa pitäisi olla vähintään 1 GB vapaata muistitilaa. Poista siis sovellukset, joita et ole käyttänyt kuin kerran tai kaksi.

Tällaisia ovat esimerkiksi turhat pelit tai sovellukset, joita olet ajatellut kokeilla, mutta innostus lopahtanut. Voit poistaa myös puhelimeen esiasennettuja sovelluksia, joita et käytä.

Älä kuitenkaan poista järjestelmäsovelluksia. 

2. Siisti ja puhdista kännykän välimuisti

Turha data kannattaa säännöllisesti poistaa. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten varaaman välimuistin saa tyhjennettyä Android-puhelimissa kohdasta Asetukset > Laitteen ylläpito > Tallennustila. iPhonessa puolestaan voi aloittaa menemällä kohtaan Asetukset > Safari > Tyhjennä historia ja poista data.  

Sovellusten viemän tilan näet kohdasta Asetukset > Yleiset > Tallennustila (iPhone). Pahimmat tilasyöpöt on viisainta poistaa ja asentaa uudelleen. Tämä saattaa vapauttaa paljonkin tilaa kännykästä.

3. Tallenna kuvat ja videot pilvipalveluun 

Tarvitsetko kymmeniä kuvia kevään ensimmäisistä valkovuokoista vai voisitko säästää vain sen yhden huippuotoksen? Tyypillisesti tärkeimmät muistot ovat vain puhelimen muistissa ja niiden katoamisen riski on suuri.

Vie kuvat ja videot pilvipalveluihin, kuten Google Photosiin, iCloudiin, Dropboxiin tai Microsoft OneDriveen. Pilvipalveluun tallennetut kuvat ja videot säilyvät tallessa, mutta eivät vie tilaa puhelimesta.

Ulkoinen tallennustila on edullinen tapa säilyttää isoa määrää muistoja, mutta sinun on itse huolehdittava niiden turvallisesta säilyttämisestä toisin kuin pilvipalveluissa.

4. Päivitä järjestelmät ja sovellukset 

Vanhentuneet sovellukset saattavat käyttäytyä epämääräisesti, esimerkiksi sammua kesken käytön. Siksi ne kannattaa säännöllisesti päivittää.

Oman puhelimen viimeisimmät päivitykset näkee Android-puhelimessa kohdasta Asetukset > Ohjelmistopäivitys > Lataa ja asenna. iPhonesta ne löytyvät kohdasta Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys.  

5. Palauta tehdasasetukset

Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät tepsi, voit aina palauttaa älypuhelimen tehdasasetukset. Se vie kuitenkin kaiken datan puhelimesta, joten sitä ennen tiedostot, kuten kuvat ja videot kannattaa varmuuskopioida.

Tehdasasetuksia ei kuitenkaan kannata näpelöidä itse, jos et tiedä, mitä teet. Mikäli olet epävarma, voit pyytää apua esimerkiksi siltä palveluntarjoajilta, jolta olet hankkinut liittymäsi.

Lähde: Telia

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti