veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Poltitko ihosi etelänmatkalla? Et ole yksin

Poltitko ihosi etelänmatkalla? Et ole yksin
19.2.2019

Viime vuosina etelänmatkalla lomailleista suomalaisista lähes puolet on polttanut ihonsa auringossa. Huolellinen ihon suojaaminen etelän lomakohteissa on tärkeää, koska UV-säteily on voimakasta.

Säteilyturvakeskus (STUK) selvitti suomalaisten aurinkosuojautumista ja solariumkäyttäytymistä joulukuussa 2018. Tuloksista ilmenee, että viimeisen viiden vuoden aikana matkustaneista vastaajista 43 prosenttia on polttanut ihonsa auringossa vähintään yhdellä etelänmatkalla. Noin joka kymmenes etelänmatkoilla käyneistä polttaa ihonsa jokaisella tai lähes jokaisella matkalla.

”Ihminen, joka polttaa itsensä toistuvasti auringossa lisää samalla todennäköisyyttään sairastua ihosyöpään”, toteaa tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta. Ylenmääräinen auringossa oleskelu myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

”Erityisen huolellisesti auringolta pitää suojautua etelänlomilla, koska lomakohteissa UV-säteilyn määrät saattavat olla paljon suurempia kuin Suomessa kuumimpanakaan kesäpäivänä. Lämmöstä ja valosta kannattaa nauttia terveyttään uhraamatta”, hän muistuttaa.

Auringon UV-säteilyltä suojautuminen on erityisen tärkeää lapsille ja vaaleaihoisille, punatukkaisille ja pisamaisille.

Selvityksen tuloksista ilmenee myös, että jotkut etelään matkaavat käyvät solariumissa ennen matkaa. Ihon terveyden kannalta niin ei kannata tehdä.

Solariumista saatu rusketus ei suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta vaan käytännössä pelkästään lisää ihon UV-altistusta ja riskiä sairastua ihosyöpään.

”Auringosta saatu rusketus sen sijaan antaa pienen, korkeintaan suojakerrointa 4 vastaavan suojan. Se ei riitä yksistään, jos UV-säteily on voimakasta”, Anne Höytö jatkaa.

Voimakkaalta auringon säteilyltä kannattaa suojautua vaatteilla ja hakeutumalla varjoon sekä käyttämällä lisäsuojana riittävän tehokkaita aurinkovoiteita. Suojakertoimen tulee olla vähintään 30, ja voidetta tulee levittää reilusti ja lisätä säännöllisin väliajoin sekä aina uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.

”Positiivinen asia selvityksen tuloksissa on se, että suomalaiset osaavat suojautua auringolta aikaisempaa paremmin, mutta toisaalta samaan aikaan näyttää siltä, että erityisesti nuorten aikuisten altistuminen UV-säteilylle lisääntyy”, Anne Höytö kertoo.

ENEMMÄN MATKOJA Vastanneista 59 prosenttia on tehnyt etelänmatkoja viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2016 vastaavassa tutkimuksessa luku oli 53 prosenttia. Vuonna 1998 tehdyssä selvityksessä vain noin 22 prosenttia vastaajista kertoi käyneensä etelänmatkalla. 

Kyselyyn vastasi 1 009 henkilöä. Selvityksen toteutti Taloustutkimus Oy Säteilyturvakeskuksen toimeksiannosta.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti