veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Pohjanmaan taiteen keräilijä rakastaa lakeutta

Pohjanmaan taiteen keräilijä rakastaa lakeutta
29.5.2018

Pohjanmaa on kuuluisa itseriittoisista taidemarkkinoistaan ja taideaarteistaan. Maakuntaa yhdistävät kulttuurimyönteisyys, kädentaitojen arvostus ja yksityisyritteliäisyys. Harva etelän taidekauppias edes tohtii lähteä Pohjanmaalle taidetta myymään, sillä siellä tuetaan vahvasti omia taiteilijoita. 

Pohjanmaalainen taide kiinnostaa lääketieteen tohtori Timo Korkiamäkeä. Hän on kerännyt taidetta aktiivisesti kymmenen vuotta, ja sitä ennenkin ostanut teoksia satunnaisesti.

Taidekeräilijä Timo Korkiamäki, LT. Taustalla taiteilija Eero Nelimarkan omakuva vuodelta 1940 ja isokokoinen maalaus taiteilijan ateljeesta Alajärveltä vuodelta 1950. Vasemmalla alareunassa taitelija Juhani Palmun lakeusmaisema Ilmajoelta vuodelta 1982 ja oikealla hienolaatuinen taiteilija Vilho Lammen omakuva vuodelta 1933. "Minulla on mitä yksinkertaisin maku. Tyydyn aina parhaaseen, sanoi jo Oscar Wilde aikoinaan”, toteaa keräilijä. Kuva Virpi Määttä

Timon ja hänen puolisonsa Virpi Korkiamäen taidekokoelmaan kuuluu teoksia muun muassa Salvador Dalilta, Pablo Picassolta, Tatsuo Hoshikalta, Antti Favénilta, Jussi Mäntyseltä, Elvi Maarnilta, Unto Koistiselta, Jenny Nyströmiltä, Martta Wendeliniltä, Reidar Särestöniemeltä, Eero Nelimarkalta, Juhani Palmulta, Veikko Vionojalta ja Vilho Lammilta.

”Minun ei ollut tarkoitus kerätä taidekokoelmaa, mutta niin siinä vain kävi.  On ollut mielenkiintoista vierailla taiteilijoiden ateljeissa. Monet näistä käynneistä ovat johtaneet taidekauppoihin ja vuosien mittaiseen ystävyyteen”, sanoo Korkiamäki.

”Viime vuosina olen kerännyt lähinnä lakeuden maalareiden Eero Nelimarkan, Vilho Lammen, Juhani Palmun ja Veikko Vionojan taidetta. Eero Nelimarkan teoksissa viehättävät etenkin interiöörit ja jokimaisemat. Veikko Vionojan tuotannosta olen hankkinut sisäkuvia, joissa valo tulee ikkunasta sisään tuvan räsymattolattialle.”

Juhani Palmun taiteessa merkille pantavaa on uusiutuminen uran aikana, sanoo Korkiamäki.

”Palmun tuotannosta kokoelmassani on hyvä läpileikkaus Pariisin Bernheim Jeune -galleriassa esillä olleista näyttelytöistä aina paanutöihin ja puuveistoksiin saakka. Erityisen hienoja ovat mielestäni Juhani Palmun Nivalan körttejä kuvaavat maalaukset 1980-luvun alusta.”

Timo Korkiamäki muistelee lämmöllä pariviikkoista tapaamistaan Juhani Palmun kanssa.

 ”Oli hienoa nähdä luonnokset, jotka Juhani oli tehnyt vuosikymmeniä sitten nyt omassa kokoelmassani olevista maalauksista.”

Vilho Lammen tuotannosta avautuu näyttely Lapuan taidemuseoon alkuvuodesta 2019. Korkiamäet antavat näyttelyyn useita omia teoksiaan näytteille.

”Vilho Lampi -kokoelmamme helmiä ovat muotokuvat ja erityisesti Vilho Lammen omakuva vuodelta 1933. Lammen maalauksissa lapuanliikkeen tunnelmat saivat ehkä aidoimman toteutuksensa niin sanotuissa sankarikauden töissä. Vilho Lampi oli kuitenkin taiteessaan kiinnostunut erityisesti tutuista pelloista, naapuritaloista ja näkymistä Liminganjoen varrelta.”

”Vilho Lammen töissä tulee mielestäni todella hyvin esille pohjalaisuus. Se ei tarkoita pelkää maantieteellistä aluetta, vaan myös tiettyä periksiantamatonta luonteenlaatua ja elämäntapaa.”

Miksi juuri pohjanmaalainen taide kiinnostaa?

”Olen kotoisin Kauhavalta ja Pohjanmaa on henkinen kotini. Erikoisen mielenkiintoista on katsella eri taiteilijoiden maalaamia tauluja samasta pihasta tai kylänraitista. Toteutustapa, väripaletti ja lopputulos ovat aivan erilaiset.”

Pauliina Laitinen-Littorin 

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.