veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Pienyrittäjän auto – mikä sopii citysuhaajalle, maakuntamatkaajalle tai satunnaiselle reissaajalle?

Pienyrittäjän auto – mikä sopii citysuhaajalle, maakuntamatkaajalle tai satunnaiselle reissaajalle?
19.2.2020

Useimmille yrittäjille auto on tärkeä työkalu. Millainen auto sopii pienyrittäjälle ja mitä siltä pitää vaatia? 

Taloustaito sai automaahantuojilta ehdotuksia kolmelle erilaiselle pienyrittäjälle: citysuhaajalle, maakuntamatkaajalle ja satunnaiselle reissaajalle. Suosituksista löytyy kaikkia käyttövoimia, pakettiauton henkilöautoversio Toyota Proace Verso ja urheiluauto Mazda MX-5.

1. CITYSUHAAJA Citysuhaajan bisnes pyörii kaupunkialueella, jossa kuljetusten täytyy sujua nopeasti, kätevästi ja taloudellisesti. Auto voi olla persoonallinen, mutta sen pitäisi ilmentää kaupunkilaisasiakkaille sopivaa arvomaailmaa.

2. MAAKUNTAMATKAAJA Maakuntamatkaajalla liiketoimet ovat hajallaan pitkin Suomea, ja hän joutuu ajamaan ajoittain pitkiäkin matkoja. Ajamisen pitää rasittaa mahdollisimman vähän, sillä edestakainen matka Kokkolaan, Kuopioon tai Joensuuhun yhden päivän aikana on tämän yrittäjän arkea. Kilometrimäärien vuoksi auton taloudellisuus ja hyvä jälleenmyyntiarvo nopeasti kertyneiden kilometrien jälkeen ovat merkityksellisiä. Osakeyhtiötä pyörittävällä pienyrittäjällä kilometrikorvaukset kattavat merkittävän osan tai kokonaan oikein valitun auton kulut.

3. SATUNNAINEN REISSAAJA Satunnainen reissaaja tarvitsee autoa vain silloin tällöin, mutta ajomatkat vaihtelevat kaupunkimiljööstä maakuntamatkoihin. Auton pitää olla aina valmiina lähtemään, vaikka se on saattanut seistä monta päivää, kun pienyrittäjä on uurastanut pajallaan tai toimistollaan.

Nelivedosta turvaa pitkille matkoille  

1. Citysuhaajan auto on ehdottomasti BMW i3. Kaupunkialueelle ideaalinen kompaktiauto toimii 100 prosenttisesti sähköllä. BMW i3 on persoonallinen valinta.

2. BMW 5-sarja on pitkien matkojen kruunattu kuningas. MHEV-tekniikalla varustettu dieselmoottorilinjasto saavuttaa kulutuslukemat, jotka sopivat varsinkin kilometrikorvauksilla ajaville. BMW xDrive nelivetojärjestelmä tuo turvallisuutta pohjoiseen matkaajalle. 

3. Uusi BMW 3-sarja ladattava hybridimalli 330e sopii täydellisesti satunnaiselle reissaajalle.

BMW 3-sarja

Ajot kaupungissa hoituvat täysin sähköisesti, ja pidemmälle matkalle on käytössä aina taloudellinen BMW:n bensiinimoottori.

Yritysmyynnin myyntipäällikkö Jussi Sutinen, BMW Group Suomi

Kompakti sähköautolle löytyy aina parkkipaikka 

1. Smart fortwo EQ on vastuullinen valinta, jolla pääsee päästöttömästi kohteesta toiseen. Smartilla löydät aina sopivat parkkikolon.

2. Mercedes-Benz C300 de pistokehybridin arvo säilyy. Matkat sujuvat pienellä kulutukselle ja käytännössä ilman Nox-päästöjä.

Mercedes-Benz C300

3. Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 180 Progressive antaa vakavaraisen vaikutuksen ja yllättää positiivisesti hinnallaan. 

Lehdistöpäällikkö Pekka Koski, Veho

Ladattavaan farmariin mahtuu tavaraa

1. Citysuhaajan täydellinen valinta on Niro, joka on saatavana hybridinä, ladattavana hybridinä sekä sähköversiona. Kaikki versiot ovat kaupungissa ajavan näkökulmasta  taloudellisia, vähäpäästöisiä ja käytännöllisiä. Persoonallisuutta hakevalle Kia tarjoaa e-Soul-sähköauto, jonka toimintamatka sähköllä on jopa 452 kilometriä.

Kia Niro

Molemmat mallit tarjoavat pienyrittäjälle monipuoliset tilat ja ovat imagollisesti hyväksytty vaihtoehto erityisesti kaupunkialueella liikkuvalle.

2. Kia-mallistosta löytyy pitkää matkaa ajavalle esimerkiksi taloudellinen Sportagen kevythybridimalli. Auto on mukava matka-ajossa ja sopii mukavuus- ja turvallisuusvarusteiltaan paljon ajavalle.

3. Satunnaiselle autoilijalle sopivat Ceedin ladattavat hybridimallit, jotka esitellään alkuvuonna Suomessa. Taloudelliset ja käytännölliset  mallit tarjoavat mahdollisuuden ajaa myös pelkällä sähköllä jopa 50 kilometriä. Ceedin ladattava farmariversio soveltuu hyvin myös tavaroiden kuljettamiseen. Hyvä ja turvallinen valinta yrittäjälle, jolla ajoa saattaa tulla välillä pidemmällekin. 

Tuotepäällikkö Kalle Kaura, Kia Motors Finland

Vähemmän päästöjä kaupungissa

1. Mazda2 2020 on persoonallinen, luotettava, ja vakiona oleva M Hybrid parantaa ajomukavuutta kaupungissa ja vähentää samalla päästöjä.

2. Mazda3 tai CX-30 Skyactiv-X-moottorilla sopiva maakuntamatkaajalle. Uudella tekniikalla saavutetaan matka-ajossa dieselin taloudellisuus ilman dieselin negatiivisia puolia kuten dieselveroa, dieselin markkinatilanteen takia dieselin epävarmaa jälleenmyyntiarvoa tai dieselin NOX -päästöjä. 

Mazda 3

3. Mazda MX-5, koska autoilu sillä on hauskempaa.

Mazda MX5

Mazdan tuote- ja viestintäpäällikkö Sampo Salovuori, Inchcape Motors Finland

Hybridi hyödyntää jarrutusenergiaa

1. Toyota C-HR 1,8 Hybrid on persoonallisen ja nykyaikanen auto, jossa on hyvät sisätilat. Auton hybriditekniikka, joka hyödyntää aina muun muassa jarrutusenergiaa ilman ulkopuolista lataustarvetta, on taloudellinen monenlaisissa ajo-olosuhteissa. Hybridiauton imago on erinomainen.

Toyota C-HR

2. Toyota Proace Verso Active L1 2,0 D 120 automaatti on pitkän akselivälinsä, korkeutensa ja tilavuutensa vuoksi varsin hyvä matka-auto. Taloudellinen moottori ja 8-vaihteinen automaatti takaavat sen, että kilometrikorvaukset riittävät mukavasti auton kuluihin. Kahdeksanpaikkaisten autojen jälleenmyyntiarvo pysyy hyvänä, vaikka kilometrejä olisi kertynytkin.

3. ToyotaYaris 1,5 Hybrid, halutulla varustetasolla on Toyotan hybridityyliin taloudellinen ja mukava maakuntamatkoillakin, mutta auton hankinta ei sido kovin suurta pääomaa. 

Toyota Yaris

Yaris on jälleenmyyntiarvoltaan huippuluokkaa.

Avainasiakaspäällikkö Kalle Kalaja, Toyota Auto Finland

Maakunnissa ei pröystäillä, laatu kuitenkin arvossaan 

1. Citysuhaajan auto voisi olla värikäs ja näyttävä! Suhaajalla on pilkettä silmäkulmassaan ja autolla ajamisen pitää olla hauskaa. Auton pitää sopia pieniin tiloihin. Esimerkiksi Hyundai Kona ja pian Suomeen saapuva i10 ovat suhaajalle sopivia autoja. Kulutus juoksee kosketusnäytöllä yhtä aikaa navin kanssa, joten matkustaminen kaupungissa on näppärää.

Hyundai Kona

2. Kokkolalaiset pitävät valkoisesta väristä, ja matkaaja tarvitsee ergonomisen nahkaverhoillun istuimen. Hyundai Ioniq on esteettisen näköinen auto, hiljainen eikä pröystäile maakunnan väelle liian suurella egollaan tai olemuksellaan. Hyvä tavaratila ja kauniit sisäverhoilun yksityiskohdat, suuri kosketusnäyttö ja auton hiljaisuus vakuuttavat Pohjanmaan lakeuksilla ajavaa liikemiestä tai -naista. Ioniq Hybridin jälleenmyyntiarvo on tutkitusti hybridiautojen parhaimmistoa ja yrittäjä tietää sen jo valitessaan tämän auton.

Hyundai Ioniq

3. Automallin valinnassa otetaan huomioon matkojen pituuksien lisäksi kulutus ja tavarankuljetuskapasiteetin tarve. Matkaajalle käy aina Hyundai Tucson, joka tarvittaessa riittää hiukan isommankin tavaramäärän kuljettamiseen ja tarjoaa mukavuutta ja turvallisuutta myös maakuntamatkoille. Tucson-mallistossa on valittavissa useita vaihtoehtoja: etuveto, HTRAC-neliveto, manuaali, automaatti, bensiini, 48V-kevythybrid (=diesel) sekä neljä varustetasoa.

Yritysmyyntipäällikkö Riina Harjunpää, Hyundai Motor Finland

Täyssähköauto, hybridi, polttomoottori ja neliveto samassa paketissa 

1. Citysuhaajalle Opel Corsa-e sähköauto on ekologinen valinta. Kantama on pitkä, jopa 337 kilometriä. Tavaratilaa 333/1 081 litraa.

2. Opel Grandland PHEV yhdistää 59 kilometrin täyssähkökäytön, hybridin polttomoottorin kanssa ja tarjoaa nelivedon hankaliin olosuhteisiin. Auton  käyttökustannukset ovat alhaiset.

Opel Grandland X PHEV

3. Opel-malliston suosituin malli Astra on juuri uudistunut ja tarjoaa 21 % aiempaa alhaisemman kulutuksen ja päästöt. Astra Sports Tourerin tavaratila vetää laajennettuna jopa 1 630 litraa.  

Tuotepäällikkö Joakim Järvi, LänsiAuto

Sujuvasti sähköpakulla 

1. Nissanin täyssähköinen pakettiauto eNV200 sopii erinomaisesti kaupunkialueelle kaikenlaisiin kuljetuksiin. Täysin sähköisenä se on sekä päästötön että hiljainen kaupunkiajossa.

Auto on ulkomitoiltaan kompakti, ja sen kääntöympyrä on hyvin pieni, joten se sopii ahtaille pihoille ja kaduille. Auton käyttökulut ovat täysin sähköisen voimalinjan ansiosta pienet.

Nissan eNV200 on mahdollista lämmittää tai jäähdyttää valmiiksi latauksen aikana, joten se on myös kuljettajaystävällinen.

2. Qashqai dig-t 160 DCT ProPilot sopii paljon ajavalle. Auton kuljettajaa avustavat järjestelmät tekevät matkustamisesta stressitöntä, ja ne pitävät huolen muun muassa siitä, että auto pysyy kaistalla, kuolleessa kulmassa olevat autot eivät pääse yllättämään tai että parkkipaikalta poistuttaessa takana risteävä liikenne tulee huomatuksi. Qashqain jälleenmyyntiarvo on erinomainen.

3. Nissan Micra soveltuu satunnaisen reissaajan autoksi erinomaisesti. Auto on kotonaan niin kaupungissa kuin pitkilläkin matkoilla. Micrassa on penkit kaatamalla myös riittävästi tilaa pienyrittäjän kuljetustarpeisiin.

Viestintäpäällikkö Mika Särkelä, Nissan Nordic Europe

Täyssähköautolla edullisemmin 

1. Citysuhaajan arvomaailmaan sopii täyssähköinen Volvo XC40 Recharge. Tässä sähköautossa on tehokas 408 hevosvoimainen voimanlähde ja jopa yli 400 kilometrin ajon mahdollistava akusto. Auto soveltuu hyvin kaupunkiajoon, sillä sitä ei tarvitse tankata, ja lataamiseen soveltuvia julkisia latauspaikkoja ja parkkihalleja on hyvin saatavilla.

Täyssähköauto on käyttökustannuksiltaan taloudellinen: sen latauskulut ovat keskimäärin kolmannes vastaavan polttomoottoriauton polttoainekustannuksista. 

2. Maakuntamatkaajalle soveltuu Volvon kevythybridi tai moderni diesel, tiloiltaan farmari tai SUV-malli. Volvon suosituin korimalli XC60 B4 on erityisen suosittu myös hyvän jälleenmyyntiarvonsa takia.

Pitkille matkoille soveltuu hyvin esimerkiksi Volvo XC60 B4 AWD -kevythybri, jossa bensiini- tai dieselmoottorin rinnalla toimii sähkömoottori matalalla 48 voltin jännitteellä. Kevythybridijärjestelmä vähentää kulutusta ja polttomoottorin päästöjä noin 15 prosenttia.

3. Lataushybridi XC40 T5 Twin Engine on Volvo-paketin kuukausierällä houkutteleva  vaihtoehto vähemmän ajavalle. Autossa on 46 kilometrin sähköinen toimintasäde ja toisena voimanlähteenä moderni 1,5-litrainen 3-sylinterinen bensiinimoottori (180 hv/265 Nm), jolloin se soveltuu erinomaisesti myös pitkille matkoille.

PR-päällikkö Mia Pelttari, Volvo Car Finland

Satunnaiselle reissaajalle kaasuauto

1. Citysuhaaja pärjää arkiajossa pienellä ja taloudellisella moottorilla, lähinnä bensiiniversiona, kaasuversiona, hybridiversiona ja tietenkin yhä enenevässä määrin täyssähköversiona. Auton käyttökulut ovat cityautoissa ja kaupunkikäytössä maltilliset. 

Varustelun osalta pärjää Volkswagen-, Audi- ja SEAT-mallistoissa perusvarustuksilla. Mukavuutta lisääviä varusteita (esim. pysäköintiapu) voi valita omien käyttötarpeiden mukaisesti. 

  • Audin ratkaisu citysuhaajalle on pieni citymaasturi A1 City Carver bensiinimoottorilla tai Q2 bensiini- tai dieselkoneella. Näillä malleilla erottuu massasta sporttisesti ja tyylillä. 
  • Volkswageneista citysuhaajalle sopii uusi täyssähköversio e-Up! Myös Polo on takuuvarma valinta bensiini- tai kaasuversiona. VW e-Up! ja Polo ovat lähinnä 1–2 hengen käyttöön ja taajaman sisällä paikasta A paikkaan B siirtymiseen sopivia näppäriä ja turvallisia kulkupelejä, joihin saa lisäkuljetuskapasiteettia kaatamalla takapenkit alas.
  • Isommat Volkswagen Golf, T-Cross ja T-Roc tarjoavat viboja monenlaisiin näkökulmiin ja arvostuksiin. Jos Citysuhaaja tarvitsee käytännöllistä tilaa, kannattaa yhtenä vaihtoehtona miettiä Volkswagen Caddyä kaasuversiona.

Seat Mii Electric

  • SEAT Mii electric on jättimenestys, taloudellinen ja soveltuu mainiosti taajamaliikkumiseen.

Seat Mii Electric

2. Maakuntamatkaajan – yli 30 000 km vuodessa ajavan – kannattaa edelleen valita dieselmoottori tai vaihtoehtoisesti kaasuversio. Turvallisuutta lisää neliveto, jonka hyötyihin ja mukavuuteen jää koukkuun ajettuaan yhden talven vaihtelevissa sääoloissa. Hyvä maavara kannattaa ottaa huomioon, jos siihen on yhtään tarvetta. 

  • Audeista valinta on A6 Avant malliston taloudellisimmilla dieselmoottoreilla yhdistettynä nelivetoon.
  • Volkswagenin mallistosta tilantarpeesta riippuen joko Golf Variant, Passat Variant, T-Roc tai Touareg malliston taloudellisimmilla dieselmoottoreilla ja yhdistettynä nelivetoon. Arteon on persoonallinen vaihtoehto.
  • Seatilta joko Ateca tai Tarraco malliston taloudellisimmilla dieselmoottoreilla, yhdistettynä nelivetoon.

3. Satunnainen reissaaja saattaa olla pragmaattisesti ajatteleva henkilö, jolloin taloudelliset ja toiminnalliset kriteerit ovat tärkeitä. Talviaikaan satunnainen reissaaja arvostaa polttoainetoimista lisälämmitintä etäkäynnistyksellä, jolloin auton voi lämmittää kotoa, toimistolta tai pajalta lähtövalmiiksi, kun ajamisen tarve iskee.

Satunnainen reissaaja voi liiketoiminnasta riippuen arvostaa mahdollisuutta kuljettaa tavaroita. Lisäksi satunnainen reissaaja saattaa olla kiinnostunut ekologisista arvoista. 

Satunnaisen reissaajan ykkösvalinta on joka tapauksessa kaasuversio, mikäli kaasutankkausasemat ovat yhtään sopivasti saavutettavissa. Jos kaasun tankkausverkosto on ongelma, kannattaa valita vähäpäästöinen bensiiniauto. 

Satunnaisille reissaajille sopii:

  • Audi Q2-malli bensiiniversiona tai A3:n g-tron-kaasuversiona,
  • ladattava Volkswagen Golf GTE - hybridi tai
  • Seat Ibiza tai Leonia TGI-kaasuhybridinä. 

Yritysmyynnistä vastaava johtaja Jaana Särkisilta, K-Caara 

Lue helmikuun Taloustaidosta juttu Pienyrittäjälle auto on tärkeä työkalu. Voit lukea artikkelin näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi. 

Lue myös: Mistä rahat pienyrittäjän autoon?

Juha Partanen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti