veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Mitä vaatii sukuhaudan ylläpito?

Mitä vaatii sukuhaudan ylläpito?
22.10.2021

Monissa seurakuntayhtymissä uudet hautapaikat eivät ole enää ikuisia hautapaikkoja, vaan haudan voi menettää, jos ei siitä pidä huolta. Mitä vaatii sukuhaudan ylläpito? Kysyimme asiaa Malmin hautausmaan ylipuutarhurilta Paula Niemelältä Helsingin seurakuntayhtymästä.

Milloin omaisten pitää havahtua asiaan?

”Hautaoikeus jatkuu viimeisestä hautauksesta aina 25 vuotta. Sen jälkeen haudalle voi ottaa jatkoa 1–25 vuotta. Kuulutamme Helsingissä vuosittain noin 2 000 hautaa. Niistä 300–500 hautaa palautuu meille.”

Paljonko hautapaikka maksaa?

”Hinta riippuu siitä, minkälaisesta haudasta on kyse. Helsingissä 125 euron lunastusmaksulla uurnahaudan saa lunastettua 25 vuodeksi. Arkkuhaudoissa hinta riippuu haudan koosta. Kahden arkkupaikan haudan lunastusmaksu on 400 euroa ja hautausmaksu 570 euroa. 3 metriä leveään hautaan menee tuhkahautauksena jopa 60 vainajaa, eli isompikin suku mahtuu sinne.”  

Mitä muuta sukuhaudan ylläpito vaatii?

”Jos hauta jää kokonaan hoitamatta, se voidaan kuuluttaa hoitamattomuuden takia ja silloin se voi siirtyä takaisin seurakuntayhtymän omistukseen. Näin voi käydä, jos esimerkiksi kivi on kaatunut, eivätkä omaiset huolehdi sitä pystyyn.” 

Voiko haudalle ostaa hoitoa?

”Yleistä on, että haudan lunastuksen yhteydessä maksetaan haudan perushoito. Silloin hautausmaa huolehtii nurmenleikkauksesta. Arkkuhaudan perushoidon hinta 25 vuodeksi maksaa alkaen 1 200 euroa ja uurnahaudan 625 euroa. Perushoidon lisäksi haudalle voi ostaa kesäkukat tai perennakasvit. Muualla Suomessa on tarjolla myös esimerkiksi kasteluhoitoa, kanervien istutusta tai esimerkiksi kynttilän vienti haudalle jouluna.”

Miten kuulutus tapahtuu?

”Kuulutettavien hautojen viereen viedään syksyisin ennen pyhäinpäivää lappu, jossa asiasta kerrotaan vuotta ennen kuin hallinta-aika on päättymässä. Omaisilla on 1,5 vuotta aikaa reagoida lappuun. Jos meillä on yhteystietoja, omaisille lähetetään myös kirje kotiin. Lisäksi pyhäinpäivän aikoihin useissa eri lehdissä ilmoitetaan kuulutuksista.” 

Mitä tapahtuu, jos kuulutukseen jättää reagoimatta?

”Meillä on useamman vuoden varoaika, jolloin hauta voidaan vielä palauttaa. Hietaniemen hautausmaalla tosin kierto on nopeampi. Sitten hauta voidaan antaa seuraavalle. Hautapaikkaa ei muuten voi Helsingissä varata elossa olevalle.” 

Juttua varten haastateltiin Malmin hautausmaan ylipuutarhurin Paula Niemelän lisäksi hautapalveluiden palveluesimiestä Sannamari Airiaista, sekä Ympäristö- ja hautaustoimen assistenttia Elina Rikaniemeä Helsingin seurakuntayhtymästä.

Outi Airaksinen

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti