veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Mitä mieltä kesäajasta, ärsyttääkö viisareiden kääntely? Vastaa EU-komission kyselyyn

Mitä mieltä kesäajasta, ärsyttääkö viisareiden kääntely? Vastaa EU-komission kyselyyn
10.7.2018

Euroopan unioni käynnisti heinäkuun alussa kuulemisen kesäajan eduista ja haitoista. Kansalaiset voivat vastata kyselyyn verkossa elokuun 16. päivään asti. 

Komissio hyödyntää tuloksia pohtiessaan, pitäisikö nykyistä kesäaikajärjestelyä ryhtyä muuttamaan. Päätökset järjestelyn jatkosta tai lopettamisesta koskisivat kaikkia EU-maita.

Kyselylomakkeeseen pääset tästä.

Kelloja siirretään kaksi kertaa vuodessa

EU:n kesäaikasäännökset edellyttävät, että kelloja siirretään kahdesti vuodessa. Tällä pyritään ottamaan huomioon muutokset päivän pituudessa siten, että päivänvaloa olisi mahdollisimman paljon.

Sen lisäksi että EU:ssa noudatetaan kesäaikaa, jäsenmaat on myös ryhmitelty kolmeen aikavyöhykkeeseen, joissa noudatetaan kolmea eri virallista aikaa. Tämä järjestely on riippumaton kesäajasta, eivätkä EU:n kesäaikasäännökset tai sen muutokset sinänsä vaikuta virallista aikaa koskevaan päätökseen.

EU:n jäsenmaiden suuri enemmistö on noudattanut kesäaikaa pitkään. Useimmat kesäaikajärjestelyt ovat peräisin niinkin kaukaa kuin ensimmäisen ja toisen maailmansodan tai 1970-luvun öljykriisin ajoilta. Noihin aikoihin kesäaikasäännösten tavoitteena oli lähinnä energiansäästö.

Suomessa kesäaika on ollut käytössä vuodesta 1981 lähtien. Tänä vuonna kesäaika päättyy 28. lokakuuta. Silloin kelloviisareita siirretään aamuyöllä taaksepäin kello neljästä kello kolmeen.

Lisätietoa Euroopan komission kuulemisesta

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.