veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Milloin tarvitaan uusi passi?

Milloin tarvitaan uusi passi?
4.6.2018

Ennen matkalle lähtöä on hyvä tarkistaa passin viimeinen voimassaolopäivä. Eri kohdemaissa on erilaiset edellytykset siitä, kuinka kauan passin pitää olla voimassa matkan päättymisen jälkeen. Jos passi on menossa vanhaksi, uuden saa tilattua nopeimmin poliisin sähköisestä palvelusta. 

Miten pitkään passin pitää olla voimassa, jotta se on kelvollinen matkustusasiakirja EU-maissa, Arja Safarov ulkoministeriön passitiimistä?

”EU-maissa Suomen passi on kelvollinen matkustusasiakirja sen voimassaolon päättymiseen saakka, eli passin on oltava voimassa koko matkan ajan. Suomen kansalaisena voit käyttää passin sijasta matkustusasiakirjana poliisin myöntämää henkilökorttia EU-maihin ja joihinkin muihin Euroopan maihin matkustaessasi. Sekä passi että henkilökortti ovat voimassa viisi vuotta.” 

Entä muut maat kuin EU-maat, onko niissä erilainen käytäntö? 

”Muiden maiden osalta tulee tarkistaa kohdemaan viranomaisilta, kuinka kauan passin on oltava voimassa matkan päättymisen jälkeen. Yleensä tämä aika on 3 tai 6 kuukautta.

Tarkistaminen onnistuu esimerkiksi ulkomaiden Suomen-edustustoissa. Niiden yhteystiedot löydät esimerkiksi ulkoministeriön verkkosivuilta kohdasta Matkustaminen ja maat. Joihinkin maailman maihin Suomen kansalaisilta vaaditaan passin lisäksi viisumi. Myös viisumin tarvetta voi kysyä maan lähimmästä edustustosta.” 

Tarvitaanko passia Pohjoismaissa? 

”Pohjoismaiden kansalainen ei tarvitse matkustusasiakirjaa liikkuessaan muissa Pohjoismaissa, mutta henkilön on aina vaadittaessa kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa.”

Kiinnostaako matkustusturvallisuus? Tutustu eri matkakohteiden matkustustiedotteisiin. Lähdetkö omatoimimatkalle? Tee matkustusilmoitus.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti