veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miljoonien arvoisen kaapin myynti tyssäsi norsunluun myyntikieltoon

Miljoonien arvoisen kaapin myynti tyssäsi norsunluun myyntikieltoon
16.10.2018

Kansainvälisillä antiikkimarkkinoilla kohistaan puolesta ja vastaan norsunluuta sisältäneen miljoonakaapin kohtalosta. Sarjakuvaharvinaisuus nousi yli tuhannen euron hintaan Helsingin Pantin huutokaupassa, ja vaakunaharvinaisuudesta maksettiin lähes 15 000 euroa. 

Yksi maailman arvostetuimpia huutokauppayhtiöitä – Christie´s – oli saanut Yhdysvalloista Lontoossa pitämäänsä huutokauppaan myyntiin erittäin arvokkaan ja harvinaisen kaapin 1700-luvulta. Se on kuuluisan puusepän Thomas Chippendalen tekemä, ja kaappi on vaihtanut tätä ennen omistajaa maailman kalleimpana huonekaluna vuonna 1991 pidetyssä huutokaupassa noin 1,5 miljoonalla eurolla. Sen huutokauppahinnan arvioitiin nyt nousevan 4–6 miljoonaan euroon.

Mutta ei se noussut – ei se edes mennyt kaupaksi. Kaapin sisällä kaksien ovien takana oli nimittäin ollut kaapin ensimmäisen omistajan nimikirjaimet, jotka oli taidokkaasti tehty norsunluusta. Ja kun mm. Yhdysvalloissa noudatetaan norsunluuesineiden totaalista myyntikieltoa, nuo norsunluiset kirjaimet oli varovasti irrotettu ja korvattu norsunluuta tarkoin muistuttavasta muovimassasta tehdyillä kirjaimilla. Tätä monet antiikkiharrastajat -ja -sijoittajat pitivät pöyristyttävänä vandalismina.

Christie´sin huutokauppa oli kesällä, mutta tapahtuma on herättänyt alalla Englannissa kiivaan keskustelun siitä, pitäisikö myös Englannissa siirtyä tiukkoihin kieltoihin norsunluuta sisältävien esineiden kaupassa ja nimenomaan tämäntyyppistenkin esineiden osalta, jotka ovat yli sata vuotta vanhoja ja historiallisesti arvokkaita.

Eli auttaisiko antiikkisten, norsunluuta sisältävien esineiden kauppaamisen kielto säilyttämään Afrikan nykyistä hupenevaa norsukantaa vaiko ei?

Juuri Englannissa on siirtomaavallan ajoilta paljon vanhaa esineistö, joka sisältää enemmän tai vähemmän myös norsunluuta.

Arvokas vaakuna

Kruunulla varustettu harvinainen vaakuna sadan vuoden takaa arvostettiin lähes 15 000 euron arvoiseksi Aleksin huutokaupassa. Vaakuna on puuta, ja se on osin kullattu. Kuva: Aleksin huutokauppa

Rahallisesti arvokas kappale Suomen historiaa vaihtoi omistajaa Huutokauppahuone Aleksin syksyisessä huutokaupassa, kun kruunulla varustettu leijonavaakuna vaihtoi omistajaa lähes 15 000 euron hinnalla. Kysymyksessä oli panimosuku Salmelinille kuulunut vaakuna, joka tehtiin Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan jälkeen aikana, jolloin ns. monarkistit halusivat maan kuningaskunnaksi.

Hanke kuivui sittemmin kokoon, kuin Saksasta kuninkaaksi valittu Hessenin prinssi Friedrich Karl kieltäytyi ottamasta kruunua vastaan ja kun Saksa vielä hävisi sodankin.

Lumikille seuraa

Sarjakuvalehti Lumikki ja seitsemän kääpiötä ei ole ainoa alan keräilijöiden himoitsema ja suuresti arvostama sarjakuvalehti.

Helsingin Pantin huutokaupassa myytiin runsas kuukausi sitten tämä ”Seuran suositut sarjakuvat n:o 1 Ruma Ankanpoikanen, Elefantti Elmeri” lähtöhinnallaan, joka oli 1 200 euroa. Sarjakuvakirjanen on 1930-luvulta.

Panttihuutokaupassa näyttävään hintaan myyty ”Elefantti Elmeri” on aika hyvässä kunnossa, joskin kannen taitoksessa on kulumaa, ja lisäksi siinä on vähäisiä likatahroja. Kuva: Helsingin Pantin huutokauppa

 Helanderin huutokaupassa syksyllä realisoitiin puolestaan hieno tinasotilaskokoelma, mutta hinnat jäivät aika vaisuiksi. Tämä Saksan keisari Wilhelm II:sta esittävä tinasotilas maksoi vain noin 60 euroa, vaikka se oli alkuperäislaatikossa pehmusteineen. Kuva: Helanderin huutokauppa

Keraamikoilla juuret Suomessa 

Pohjoismainen keramiikka on monien keräilijöiden arvostamaa ympäri maailmaa, ja suomalaismuotoilijat ovat siinä hyvin edustettuina. Harva kuitenkin tietää, että mm. Yhdysvalloissa on useampikin suomalaista alkuperää oleva keraamikko, joiden esineitä liikkuu maailman arvohuutokaupoissakin.

Tämä Rudy Aution keramiikka-astia on myynnissä Bonhamsin huutokaupassa Los Angelesissa, ja arviohinta on 4 000–6 000 euroa. Astia on lasitettua keramiikkaa, se on signeerattu, ja valmistumisvuosi on 1977. Astian korkeus 71 cm, pituus 48 ja leveys 41 cm. Kuva: Bonhams

Esimerkiksi Bonhamsin Modern Decorative Art and Design -huutokaupassa Los Angelesissa on 25.lokakuuta tarjolla keramiikkatöitä kahdeltakin keraamikolta, joilla on suomalaiset juuret. Molemmilla on myös aika värikäs menneisyys.

Otto Heinolta (1915–2009) on huutokaupassa vaimonsa Vivikan kanssa suunnittelemia ja valmistamia lasitettuja kivitavaroita. Heidän signeerauksensa oli yleensä Otto + Vivika siitä riippumatta, kumpi esineen oli faktisesti tehnyt.

Taide-esineiden lisäksi Otto on mm. suunnitellut Yhdysvaltain avaruushallinnolle Nasalle kuumuutta kestäviä keraamisia laattoja avaruusrakettien kärkiin. Yhdessä vaimonsa kanssa Otto valmisti myös Hollywoodin Sinuhe egyptiläinen -elokuvaan satoja keramiikkaesineitä.

Toinen suomalaisnimi Bonhamsin huutokaupassa onkin jo tunnetumpi Rudy Autio, joka kuoli kymmenisen vuotta sitten emeritusprofessorina noin 80-vuotiaana. Hänet tunnetaan keräilypiireissä erityisesti figuratiivisista astioistaan, joiden usein torsot hahmot ja eläinkuviot muistuttavat Matissen piirroksia.

Hänen töitään löytyy monista arvostetuista museoista niin Suomessa kuin Tukholmassa ja Yhdysvalloissa mm.  Metropolitan Museosta sekä Smithsonia Instituutin Renwick Galleriasta. Hän on työskennellyt Arabiallakin vierailevana taiteilijana, ja hänet on myös nimitetty mm. Ornamon kunniajäseneksi, ja Yhdysvalloissa hän on saanut töistään lukuisia arvostettuja palkintoja.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti