veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matkavakuutus voi korvata koronasta jopa karanteenikuluja – tarkista vakuutuksesi ehdot ennen matkaa

Matkavakuutus voi korvata koronasta jopa karanteenikuluja – tarkista vakuutuksesi ehdot  ennen matkaa
10.2.2022

Jos ulkomaanmatkasi peruuntuu tai joudut matkalla sairaalahoitoon koronatartunnan takia, voimassa oleva matkavakuutus korvaa koronan aiheuttamia kuluja.

Ennen matkaa on syytä lukea matkavakuutusehdot tarkasti, sillä kaikkia koronan tuottamia lisäkustannuksia ei korvata.

Jos sairastut ennen matkalle lähtöä, voit hakea matkanjärjestäjältä tai lentoyhtiöltä matkan siirtoa tai korvausta. Jos pyyntö torjutaan, voit hakea korvausta matkavakuutuksesta. 

Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisia ja keskeytymisiä sekä matkalta myöhästymisiä vakuutusehtojen mukaisesti. Ehtoihin on syytä paneutua ennen matkalle lähtöä.

Vakuutusasiantuntija Katja Lappi Fine Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta yleistää, että jos matka peruuntuu koronaan sairastumisen takia, matka todennäköisesti korvataan.

Jos matka peruuntuu tai keskeytyy oman tai samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen äkillisen vakavan sairastumisen – kuten koronan – vuoksi, matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen kuluja niin Ifissä kuin Lähitapiolassa. Tässä jutussa tarkastellaan näiden kahden yhtiön matkavakuutusten koronakäytäntöjä. Jos korvaavuudet eroavat, se mainitaan. 

Yleensäkin matkavakuutukset korvaavat koronaviruksen aiheuttamia hoitokuluja sekä ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja samoin kuin muissa matkasairauksissa. Sairastuminen matkalla korvataan, jos ensioireet ovat alkaneet matkalla.

Jos alaikäinen lapsi sairastuu matkalla ja joutuu jäämään eristykseen, tyypillisesti ainakin toisen vanhemman jääminen lapsen seuraksi korvataan.

Jos koronavirustestiin on oireiden perusteella lääkärinlähete, testi korvataan sairauskulu- tai matkavakuutuksesta. Jommastakummasta vakuutuksesta saanee korvausta myös koronavirustartunnan tutkimus- ja hoitokuluista sekä lääkärin määräämistä lääkkeistä ja sairaalan hoitopäivämaksuista.

Koronakaranteenia eivät vakuutukset yleensä korvaa. Silti sairastuneen perheenjäsenten koronan aiheuttamia kuluja todennäköisesti korvataan

Ifin tuotepäällikkö Jukka Heinämäki kehaisee Ifin ”Suomessa ainutlaatuista” karanteeniturvaa. Se korvaa välttämättömiä matka- ja majoituskuluja, jos joudut kohdemaassa karanteeniin korona-altistuksen vuoksi. Karanteeniturvan saa Ifin jatkuvaan matkavakuutukseen automaattisesti. Tämä lisäetu on tänä vuonna voimassa matkoilla EU- tai Schengen-maihin tai Isoon-Britanniaan, jos matka kestää enintään 45 vuorokautta.

Lähitapiolassa ei ole lisäturvaa koronan varalle.

Katja Lappi havainnoi, että epidemiatilanne vaihtelee, ja vakuutusyhtiöt voivat esimerkiksi lisätä korvattavuuksia ehtoihinsa tai lisätä korvattavuuksia tietyksi ajaksi.

”Huomenna voi olla eri tilanne kuin tänään”, hän päättelee.

Varaudu kohdemaan nopeasti muuttuviin koronatoimiin

Matkalla kannattaa varautua myös siihen, että kohdemaa muuttaa nopeasti koronatoimiaan. Jos kohdemaa vaatii karanteenia altistuksen vuoksi, Lähitapiolan matkavakuutus ei korvaa, jos kotiinpaluu muuttuu ja tuottaa lisäkuluja. Ifin jatkuva matkavakuutus korvaa enintään tuhat euroa vakuutettua ja matkaa kohti.

Jos kohdemaan koronakaranteeni on ollut tiedossa ennen matkalle lähtöä, tällöin tuskin mikään vakuutus korvaa tätä riesaa.

Karanteenista pitää pyytää todistus, sillä vakuutusyhtiö voi pyytää sitä, kun haet korvausta. Kuitti tarvitaan myös ylimääräisistä matka- ja majoituskustannuksista.

Viisi vinkkiä matkalle

1. Vertaile, mikä on itsellesi soveltuvin matkavakuutus. Hanki se ennen matkaa.

2. Ulkomailla tarvitset koronarokotustodistuksen, jonka saat lataamalla tai tulostamalla Omakanta-palvelusta.

3. Ota EU-matkalle mukaan myös eurooppalainen sairaanhoitokortti.

4. Tutustu ulkoministeriön nettisivuilta kohdemaan koronakäytäntöihin.

5. Tee matkustusilmoitus. Ilmoitus kannattaa tehdä erityisesti silloin, jos matkustaa riskialttiille alueelle. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.

Hannu Kaskinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti