veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Luontoyö taivasta katsellen – näin sujui retkeily ekomökissä

Luontoyö taivasta katsellen – näin sujui retkeily ekomökissä
27.6.2023

Jos teltassa konttaaminen ja nihkeät petivaatteet eivät kiinnosta, luontoon voi hakea uutta tuntumaa intiaanitelttaa muistuttavassa Nolla-mökissä. Yöpyminen ei ole halpa, mutta elämys on nautinnollinen.

Tsirp tsirp, piiskuttaa västäräkkiemo rantakalliolla nokka täynnä hyönteisiä. Poikasten ruokkiminen ei olekaan tänään helppoa, sillä pesän alla olevassa mökissä on taas uudet ihmiset. Nykyaikainen lintuperhe pesii hieman hankalassa paikassa: aurinkopaneelin alla Nolla-mökin katolla.

Lopulta poikaset kuitenkin saavat lounaansa ja me ihmiset alamme keitellä omaamme biopolttoaineella tomivalla liedellä mökin kolmikulmaisen huopakaton suojissa. Olemme majoittuneet Tvijälpin saarelle Espoon Westendiin kokeilemaan, miltä tuntuu viettää yö kaupungissa, mutta kuitenkin meriluonnon ympäröimänä.

Seitsemän Nolla Companyn saarelle rakentamaa mökkiä piiloutuvat kauniisti avokalliolle käkkyrämäntyjen lomiin. Suuresta lasipäädystä loistavat meri ja taivas. Naapureita ei juuri huomaa, sillä tänne ei ole tultu bilettämään. Lokkien ja hanhien huudot katkaisee silloin tällöin veneen tai vesijetin pörinä. Mökin sisällä on rauhaisaa.

Mökkiyritys haluaa edistää luontoystävällistä matkailua. Jätteet kierrätetään ja majoituksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt kompensoidaan. Jokaisesta mökkivarauksesta lahjoitetaan 5 euroa Suomen luonnonsuojeluliitolle. Nolla-mökkejä on Tvijälpin lisäksi Helsingin Isosaaressa ja yksi Vuosaaressa.

Mukavaa ja kaunista

Nolla-mökille on helppo tulla vaikka julkisilla, sillä hintaan sisältyvät venekuljetukset lähtevät metro- ja bussipysäkkien läheltä. Mökissä on valmiina kaikki tarvittava, mutta ei mitään turhaa: sängyt peittoineen ja tyynyineen, ruokailuvälineet, valaisin, tuuletin ja latauspiste puhelimelle. (Muista pakata mukaan laturin pistoke sekä vuodevaatteet, jos et vuokraa niitä erikseen.)

Koivuvaneri, suomalainen muotoilu ja Marimekon tekstiilit saavat tuntemaan, että olet astunut sisään sisustuslehden sivulle. Mökki on ilmava ja valoisa. Jos haluat kokata ulkona, kallion huipulla on tyylikäs keittokatos kaasugrilleineen. Ekokäymälään astelee hetkessä.

Saaren salaperäisyys kiehtoo. Kinttupolkuja on muutama, opaskylttejä ei näy. Pohjoisesta löytyy varpuja ja muhkeita havupuita, lahden pohjukasta rantalehto iiriksineen ja lemmikinkukkineen. Pohjoiskärjen pikku uimarannalta on hauska tehdä lenkki lahden pohjukkaa kohti, jos jaksaa uida pitkiä matkoja. Venelaiturissa on lyhyempään pulahtajille uimaportaat. Vesille pääsee myös vuokraamalla kanootin tai sup-laudan.

Pientä haastetta

Paratiisissakaan kaikki ei voi olla täydellistä. Mökkien ovissa on koodilla aukaistavat sähkölukot. Elektroniikka on hiukan arvaamatonta ja sekä meillä että naapurissa tuskaillaan välillä lukon konstailua.

Pulmien yllättäessä voi soittaa päivystyspuhelimeen.

Saaren maasto on paikoin jyrkkää. Esimerkiksi venerannasta noustaan kalliolle seinäjyrkkää rinnettä. Siksi Tvijälpiin ei kannata lähteä, jos liikkumisessa on haasteita.

Makeaa vettä ei saarella ole. Vuorokauden varalle vettä tulisi yhdelle henkilölle kantaa mukana vähintään kolme litraa. Monen retkeläisen kainalossa keikkui myös kylmälaukku. Kesähelteellä se on ainoa tapa säilyttää pilaantuvia eväitä.

Faktat

  • Mökin suunnittelija: Robin Falck, 2018
  • Yöpymisen hinta: 200 e /mökki
  • Venekuljetus: Keilaniemi (Espoo) - Tvijälp 15 min, Kauppatori (Helsinki) - Isosaari 30 min
  • Mökissä lämmitin & liesi: kyllä, uusiutuva energia
  • Saarella vesipiste: Tvijälp ei  / Isosaari kyllä
  • Jääkaappi: ei
  • Saarella henkilökuntaa tai muita palveluja: Tvijälp ei / Isosaari: kesäravintolat, saunat, golfkenttä ym.
  • Luonnosuojelu: 5 e /varaus Suomen luonnosuojeluliitolle

 

vene meri Tvijälp

 

mökki meri Nolla

 

iiris lemmikki Tvijälp Nolla

Satu Alavalkama

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti