veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kevään renkaanvaihtosesonki saa rikolliset liikkeelle – nämä paikat rengasvorojen suosikkeja

Kevään renkaanvaihtosesonki saa rikolliset liikkeelle – nämä paikat rengasvorojen suosikkeja
5.4.2023

Varastetuista renkaista voi koitua tuhansien eurojen kustannus ja viikkoja kestävä riesa. Rengasvarkaista on tullut viime vuosina entistä häikäilemättömämpiä.

Rengasvarkauksia tapahtuu tasaisesti ympäri vuoden, mutta selkeä piikki nähdään keväisin ja syksyisin, kun renkaidenvaihtosesonki on kuumimmillaan. Pohjola Vakuutukselle tehdyistä rikosvahinkoihin liittyvistä vahinkoilmoituksista käy ilmi, että auton renkaat varastetaan liki puolessa tapauksista varastosta.

Häkkivarasto on  varkaalle kuin näyteikkuna. Tyypillisesti taloyhtiöiden varastot ovat vartioimattomia, eikä erillistä valvontajärjestelmääkään ole, joten siksi varastot ovat niin otollinen paikka rengasvarkaille, 

Poliisille tehdään vuosittain noin 800 rikosilmoitusta varastetuista renkaista. Rengasvarkauksia tehdään ammattimaisesti ja varkaat ovat häikäilemättömiä. Kohteena ovat niin kadunvarteen kuin talon parkkipaikalle pysäköidyt autot. Neljäsosassa varkaustapauksista renkaat viedään suoraan auton alta ja auto jätetään pukkien päälle.

”Se kertoo, että toiminta on hyvin suunnitelmallista ja röyhkeää. Varsin yleistä on myös se, että renkaita varastetaan auton sisätiloista. Taloudellisen haitan lisäksi varkauden uhriksi joutunut autoilija voi joutua odottamaan uusia vanteita viikkoja, jos kyseessä on esimerkiksi autonvalmistajan alkuperäisvanteet”, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo tiedotteessa.

Keskimäärin varkaiden mukaan lähtevä rengassarja maksaa 500 euroa, mutta erityisesti arvokkaammat merkkirenkaat alumiinivanteilla kiinnostavat rikollisia. Tällöin myös taloudellinen vahinko nousee huomattavasti. Yleisesti ottaen kaikista Pohjola Vakuutuksen korvaamista rengassarjoista kalleimmat alumiinivanteiset merkkirenkaat nousevat tuhansiin euroihin.

Kalleimmat Pohjola Vakuutuksen korvaamat vannesarjat ovat olleet Porschen Panameran, Cayennen ja Taycanin, jotka ovat maksaneet 4 000 euron molemmin puolin. ”Myös Audin ja Jaguarin vannesarjat ovat nousseet kalleimmillaan 2 000 euron suuruusluokkaan.”

Dokumentaatio ja lukkopultit tekevät varkaan elämän hankalaksi

Rikollisia houkuttavat autojen merkkirenkaat vanteineen maksavat usein jopa tuhansia euroja. 

Auton omistajan kannattaa dokumentoida renkaat ja vanteet mahdollisimman huolellisesti. Hiljander suosittelee ottamaan valokuvat ja kirjaamaan ylös renkaan merkin, mallin ja koon.

Lisäksi arvokkaat kevytmetallivanteet olisi hyvä yksilöidä vanteen sisäpuolelle tehdyllä kaiverruksella. Nämä toimenpiteet hankaloittavat jo huomattavasti varastettujen renkaiden jälleenmyyntiä.

Renkaat voi suojata myös lukkopulteilla, joita käytetään tavallisten kiinnityspulttien tapaan. Lukkopultin saa avattua vain yksilöidyllä avainhylsyllä.

”Lukkopultti hankaloittaa varkaiden toimintaa jo todella paljon. Jos haluaa pelata varman päälle, kahden eri sarjan lukkopultin käytön pitäisi viimeistään saada rikolliset luovuttamaan varkausaikeensa”, Hiljander sanoo.

Yksi yleinen virhearvio on, että renkaat nostetaan terassille tai autokatokseen esille odottamaan vaihtoa. Vaikka asuinalue olisi lintukoto, saattavat ammattimaiset rikolliset kiertää etsimässä vartioimatta jätettyjä renkaita.

”Vartioimattomat renkaat autokatoksessa lähtevät kyllä nopeasti varkaiden matkaan. Rengashotelli on luotettava ja mutkaton tapa renkaiden kausisäilytykseen”, Hiljander sanoo.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti