veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Tarkista autosi rengaspaineet – alipaineesta ikäviä seurauksia pakkasella

Tarkista autosi rengaspaineet – alipaineesta ikäviä seurauksia pakkasella
1.12.2022

Monissa autoissa talvirenkaiden paineet on asetettu kohdalleen lämpimässä hallissa renkaiden vaihdon yhteydessä. Kun lämpötila putoaa pakkaselle, rengaspaineet on syytä tarkistaa uudelleen.

Lämpötilan laskeminen alentaa renkaiden ilmanpainetta noin 0,1 baria /10 astetta. Jos renkaat on vaihdettu alle ja paineet säädetty ohjearvoihin lämpimässä hallissa, ovat ne jo pikkupakkasella alipaineiset.

Rengaspaineet voivat muuttua myös matkan aikana, jos esimerkiksi Etelä-Suomen nollakeleistä ajellaan Lapin paukkupakkasiin.

”Yleisesti suositellaan, että talvirenkaisiin tulisi laittaa jo valmiiksi 0,2 baria enemmän painetta, mitä valmistaja suosittelee. Näin pyritään tasaamaan lämpötilanvaihteluiden aiheuttamia muutoksia renkaan käyttäytymiseen”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ohjeistaa tiedotteessa.

Pieni ylipaine renkaassa ei ole haitaksi – alipaine sen sijaan kyllä. Vajaapaineinen rengas vaikeuttaa auton hallintaa, pidentää jarrutusmatkaa, lisää polttoaineenkulutusta, kuluu nopeammin ja myös hajoaa helpommin.

Tarkista autonrenkaiden paineet säännöllisesti

Rengaspaineet tulisi tarkistaa säännöllisesti – paitsi lämpötilan muutosten yhteydessä – myös silloin, kun auton kuormausta olennaisesti muutetaan. Joka tapauksessa tarkistus kannattaa tehdä noin kerran kuukaudessa.

Rengaspaineet pitäisi aina mitata kylmistä renkaista eli ei heti ajon jälkeen.

”Tarkistus kannattaa tehdä lähihuoltamolla, joka olisi enintään kolmen kilometrin ajomatkan päässä ja taajamanopeutta ajaen saavutettavissa. Näin kotoa lähtiessä kylmä rengas ei vielä ehdi lämmetä liikaa ja paineet saadaan säädettyä varmemmin oikeiksi”, Vesalainen ohjeistaa.

Kun rengaspaineet ovat kunnossa ja keskenään oikeassa suhteessa, rengas ohjautuu tarkasti ja on mukava sekä turvallinen ajaa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti