veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hinta-arvio muumimukille tai muulle esineelle – mistä apua arvottamiseen?

Hinta-arvio muumimukille tai muulle esineelle – mistä apua arvottamiseen?
5.8.2019

Esineiden arvoa joudutaan usein pohtimaan esimerkiksi avioerossa tai kuolinpesää selvitettäessä. Näkemyserot voivat johtaa pitkiin riitoihin. Siksi esineiden rahallinen arvo kannattaa selvittää siten, että kaikki osapuolet voivat luottaa selvityksen oikeellisuuteen.

Jos kysymys on arvotavarasta, maksullisen, riippumattoman asiantuntijan apu voi olla tarpeen.

Usein arviointitarve liittyy kuolinpesän jakoon. On tapauksia, joissa kaikki pesän tavarat on pantu huutokauppaan, ja sieltä on jokainen perijä voinut ostaa itselleen haluamansa muistoesineen. Tällöin ainakin vältytään siltä, että jälkikäteen jotkut voisivat kantaa kaunaa siitä, että joku pesän osakas olisi saanut muita arvokkaampia tavaroita.

Monilla kodin esineillä on lähinnä tunnearvoa. Ne päätyvät arvohuutokaupoissa keräilylaatikoihin, jotka maksavat usein vain muutaman kympin.

Yleisempi ja halvempi tapa on pyytää ulkopuolinen arvioija apuun ja vähän maksaakin siitä.

Monet huutokauppayhtiöt tekevät jopa kotikäyntejä ilmaiseksi eli arvioivat vaikkapa jonkin kuolinpesän arvon. 

Netistä maksulla tai maksutta

Toki itsekin voi löytää paljon tietoa jopa ilmaiseksi. Netistä selviää jo aika paljon – ainakin tottuneelle käyttäjälle. Monet arvohuutokaupat niin Suomessa kuin ulkomaillakin taltioivat tiedot myymistään esineistä ja sallivat myös asiakkaidensa hakea niistä tietoa nettisivujensa kautta. Niiden perusteella saattaa saada haarukoitua hinta-arvion omalle esineelleen.

Yksi hyvistä hakukoneista on Barnebys.com, jolla on hintatietoja miljoonista huutokauppakohteista eri puolilta maailmaa.  Esimerkiksi Birger Kaipiaisesta löytyy noin tuhat hintatietoa, ja muumimukeistakin useampi sata.

Helpointa on löytää hintatietoja taiteilijoista. Esimerkiksi Artnet-palvelussa on tiedot yli 12 miljoonasta taulusta tai taide-esineestä, jotka on myyty noin 1 800 huutokaupassa ympäri maailmaa. Artnetin käyttö kuitenkin maksaa.

Jos kyseessä on arvokkaampi taulu, patsas tai design-esine, on syytä yleensä kääntyä asiantuntijan puoleen, koska pieneltäkin tuntuvat erot voivat vaikuttaa hintaan oleellisesti. Vielä tärkeämpää on asiantuntijan avulla selvittää, onko kyseessä aito kohde vai väärennös. 

Näkemättä on paha sanoa esineen arvoa

Puhelimitse asiantuntija voi yleensä antaa vain hyvin ylimalkaisen arvion esineen arvosta. Edes valokuvan perusteella ei asiantuntijakaan voi antaa kuin hyvin karkeita hinta-arvioita.

Jäämistössä saattaa olla esimerkiksi merkkilaukku, jonka arvoa, saati aitoutta on usein vaikea selvittää ilman asiantuntijan apua. Nämä arvolaukut huutokaupattiin Helanderin huutokaupassa. Kuva: Helanderin huutokauppa

Jotkin keräilykohteita myyvät liikkeet ilmoittavat selvästi, mitä kohteen arviointi maksaa. Esimerkiksi Rahaliike Holmastolla on puhelinpalveluna kohteiden arviointia minuuttitaksalla; minuutti maksaa vajaa 2 euroa. Filatelian puolella taas on eri aihealueisiin erikoistuneita arvioijia, jotka antavat maksua vastaan aitoustodistuksen.

Jos vanhoja rahoja on vähänkin enemmän, kannattaa hankkia itselleen Rahaluettelo-hinnasto. Filatelian puolella on vastaavia vuosijulkaisuja. 

Pika-arviointikin joskus mahdollista

Toisinaan arvion voi saada maksutta. Esimerkiksi huutokaupan pitäjät järjestävät erityisiä arviointipäiviä, jolloin kuka tahansa voi tuoda sinne aarteitaan ilmaiseksi arvioitavaksi. Niiden intressissä on, että arvioitavaksi tulisi joku arvokkaampi esine, jonka voisi saada huutokauppaan myytäväksi.

Yksittäisiä esineitä voi myös arvottaa lähettämällä niistä mahdollisimman seikkaperäisen selvityksen sekä 3–5 kuvaa eri puolilta otettuna huutokauppayhtiöön, joka on valmis tekemään arviointeja usein ilmaiseksikin. Kuvan perusteella ei kuitenkaan voi arvioida lainkaan esimerkiksi arvokorun kivien aitoutta, kokoa tai hiontaa.

Barnebys.comilla on jopa pika-arviointipalvelu. Se lupaa asiantuntija-arvion esineestä (josta on hyviä kuvia eri puolilta sekä seikkaperäiset tiedot englanniksi) 24 tunnin sisällä 34 US-dollarin hinnalla. Hinta puolittuu, jos arviointiaika kaksinkertaistuu.

Hinta-arviointeja on opittava lukemaan oikein. Erityisen ongelmallinen on sanonta ”vakuutusarvo”, joka laitetaan arvioinneissa usein jopa huomattavasti käypää arvoa korkeammaksi.  Sellaista arvoa ei todellisuudessa kuitenkaan ole olemassa, sillä vakuutusarvo on esineen markkinahinta.

Pentti Avomaa 

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti