veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Hävittäjä-ässän arvokkaat kunniamerkit huutokaupataan – lähtöhinta jopa 50 000 euroa

Hävittäjä-ässän arvokkaat kunniamerkit huutokaupataan – lähtöhinta jopa 50 000 euroa
28.4.2020

Merkittävä kunniamerkkikokonaisuus, ehkä merkittävin, joka Suomessa on koskaan ollut tarjolla, on tulossa myyntiin Suomen Numismaattisen Yhdistyksen 9. toukokuuta päättyvässä huutokaupassa. Kyseessä ovat legendaarisen kenraalin ja hävittäjä-ässän Gustaf Erik Magnussonin (1902–1993) kunnia- ja sotilasmerkit. Lähtöhinta on peräti 50 000 euroa.

Lähtöhintaa ei voi pitää korkeana, sillä kokonaisuuteen kuuluu mm. Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti sekä Vapaudenristin 1. luokan risti 1941 miekkojen kera – molemmissa on mukana alkuperäinen rasia ja myöntökirja.

Kohteeseen kuuluu myös kymmenen kunniamerkin ripa myöntökirjoineen, useita muita Magnussonille kuuluneita kunnia- ja sotilasmerkkejä sekä Mannerheim-ristin ritarin nimikoitu ja numeroitu hautatunnus, joka on tehty seinäreliefiksi.

Erittäin harvinaiseen huutokauppakohteeseen kuuluu mm. Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti, Vapaudenristin 1. luokan risti 1941 miekkojen kera sekä kunniamerkkiripa, jossa on mm. Vapaussodan muistomitali ruusukkeella, soljilla Tampere, Viipuri ja Savo, Ilmavoimien muistoristi soljella Lentojoukot sekä Tanskan Dannebrogin ritarikunnan ritariristi. Kuva: Suomen Numismaattinen Yhdistys

Magnusson nimitettiin everstiluutnanttina Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi 26.6.1944. Nimitysperusteluissa korostettiin mm. sitä, että ”hänen johtamansa hävittäjälentäjät ovat tähän mennessä saavuttaneet lähes 800 ilmavoittoa, joista nyt käynnissä olevan hyökkäyksen aikana 175.” Henkilökohtaisesti hän ampui alas vähintään viisi viholliskonetta.

Erillisenä kohteena huutokaupassa myydään Magnussonille kuuluneet univormut ja varusesineet, joiden pohjahinta on huutokaupassa 3 000 euroa.

Magnusson erosi ilmavoimien palveluksesta vuonna 1946 everstin arvoisena.  Myöhemmin hän työskenteli Pohjoismaiden Yhdyspankin konttoreiden johtajana Varkaudessa, Lahdessa ja Helsingin Rautatientorilla.

Pentti Avomaa 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti