veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Harvinainen kunniamerkki huutokaupataan – 1. luokan ritariristejä tehty vain kahdeksan

Harvinainen kunniamerkki huutokaupataan – 1. luokan ritariristejä tehty vain kahdeksan
4.2.2020

HUOM! Vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-ristin hinta sisältäen huutokaupan provisiot nousi 22.2.2020 päättyneessä huutokaupassa 38 280 euroon.

Erittäin harvinainen kunniamerkki on tulossa myyntiin Suomen Numismaattisen Yhdistyksen huutokauppaan 22. helmikuuta. Vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-ristejä ei ole liikkunut koskaan aikaisemmin huutokaupoissa.

Vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-risti on jaettu vain kahdelle henkilölle: sotamarsalkka C.G.E. Mannerheimille sekä jalkaväenkenraali Erik Heinrichsille. Mannerheim sai sen vuonna 1941 ja Heinrichs vuonna 1944.

Vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-risti on hopeaa, ja siinä on kullattu hakaristi. Musta emali on ristin molemmilla puolilla. Sen koko on 49 x 49 mm.

Näitä kunniamerkkejä tehtiin aikoinaan kuitenkin kahdeksan, joista siis yksi on nyt myyntiin tuleva merkki. Sen provenienssista eli omistushistoriasta tiedetään muun muassa, että se on ollut tanskalaisen keräilijän kokoelmissa, josta se on ostettu takaisin Suomeen keräilijöiden välisenä kauppana. Alan huutokaupoissa näitä ei ole liikkunut koskaan aikaisemmin.

Mannerheim-ristin ritareiksi nimitettiin jatkosodan aikana ja heti sen jälkeen kaikkiaan 191 sotilashenkilöä. Nämä 2. luokan ritariristit ovat siis paljon yleisempiä, mutta silti erittäin haluttuja keräilijöiden keskuudessa. Niistä on maksettu 18 000–55 000 euroa, riippuen mm. kunnosta, luovutuskirjan mukanaolosta ja esimerkiksi siitä, onko kunnianosoituksen saajana ollut merkittävä ja/tai muutoin kiinnostava sotilashenkilö.

Joitakin jakamattomia 2. luokan ristejä on myös tullut markkinoille, mutta niiden hinnat ovat huomattavasti myönnettyjä ritariristejä halvempia.

Lähtöhinta 20 000 euroa

Koska nyt myyntiin tulevalla 1. luokan ritariristillä ei harvinaisuutensa takia hintahistoriaa ole, merkistä kuun lopulla maksettavaa hintaa ei voi edes arvailla.

Lähtöhinta on asetettu 20 000 euroon, mikä on harvinaisuuteen nähden vähän, mutta toisaalta arvoa vähentävänä seikkana on se, että juuri tätä kunniamerkkiä ei ole myönnetty kenellekään.

Sotahistoriallisten esineiden keräilijöitä on paljon ympäri maailmaa, ja myös tämä kohde kiinnostaisi varmaan myös ulkomaisia keräilijöitä. Sitä koskee kuitenkin maastavientikielto, joten toiveissa on sen jääminen Suomeen. Tuota vientikieltoa on kuitenkin varsin vaikea valvoa.

Pentti Avomaa

Jutun alkuun lisätty 14.2.2020: Vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-ristin hinta sisältäen huutokaupan provisiot nousi 22.2.2020 päättyneessä huutokaupassa 38 280 euroon.

Rahat, verot, työ & eläke, koti