veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Granada on Andalucían helmi – suunnista Espanjan aurinkorannoilta sisämaahan ja vuoristoon

Granada on Andalucían helmi – suunnista Espanjan aurinkorannoilta sisämaahan ja vuoristoon
9.5.2019

Espanjan aurinkorannoilta kannattaa suunnata sisämaahan ja tutustua Andalucían historiallisiin kaupunkeihin ja jylhiin vuoristomaisemiin.

Andalucía kattaa koko Etelä-Espanjan Portugalin rajalta Välimeren rannikolle, josta löytyvät myös suomalaismatkailijoiden suosimat aurinkorannat.

Laajalla alueella riittää runsaasti näkemistä ja tekemistä, joten lomasta kannattaa uhrata muutama päivä sisämaan kiinnostaviin kaupunkeihin ja kauniiseen maaseutuun.

Andalucíassa on houkuttelevia kohteita useampaankin matkaan. Keräsimme tähän juttuun alueen itäisen puolen kiinnostavimmat kohteet, jotka löytyvät parin tunnin juna-, bussi tai automatkan säteeltä Málagan seudun aurinkorannoilta.

Granada huokuu historiaa

Jos aikasi riittää vain yhteen parin päivän retkeen sisämaassa, kohteeksi kannattaa valita historiaa huokuva Granada, jota arabiemiirit hallitsivat keskiajalla. Silloin kaupunkiin rakennettiin myös Espanjan vaikuttavimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Alhambran palatsi ja linnoitus.

 Granada huokuu historiaa. Retkokohteeksi kannattaa valita Alhambran palatsi ja linnoitus. Kuva: Matti Remes

Hienoimman osan eli Nasridien palatsin näkeminen edellyttää lipun ostamista etukäteen. Se kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä kullekin päivälle ja kellonajalle varattu kävijäkiintiö on pieni.

Alhambra on rakennettu korkealle kukkulalle, joten korkeuseroja ja portaita riittää kavuttavaksi. Oma vesipullo kannattaa ottaa mukaan, sillä juomapisteitä alueella on harvakseltaan.

Alhambran loisteliaan arkkitehtuurin ihmettely ja laajan alueen kiertäminen vievät helposti kokonaisen päivän. Jos käytettävissä on pari lisäpäivää, ne kuluvat kävellen Albayzínin kaupunginosan sokkeloisilla kujilla ja tutustumiseen kaupungin valtavaan katedraaliin.

Ruoka- ja juomahuolto on taattu, sillä melkein jokaisesta korttelista löytyy tapas-annoksia tarjoavia baareja ja ravintoloita terasseineen. Niissä noudatetaan vielä vanhaa perinnettä, jonka mukaan jokaisen juoman mukana seuraa pientä naposteltavaa. Eikä kyse ole mistään pähkinöistä, vaan tarjoilija saattaa tuoda nenän eteen pienen lautasellisen paellaa tai kroketteja.

Tihein tapas-baarien keskittymä löytyy katedraalin ja Plaza Nuevan välisistä kortteleista. 

Kiireettömiä kävelykierroksia Górdobassa

Myös Granadasta luoteeseen sijaitseva Górdoba on viehättävä vanha kaupunki, jossa arabivalloittajien aika ja sitä seurannut Espanjan kukoistuskausi ovat vahvasti läsnä.

Kaiken keskipiste on moskeijaksi rakennettu ja sittemmin katedraaliksi muutettu Mesquita, joka on itseoikeutetusti Unescon kulttuuriperintökohde.

Roomalainen silta ylittää Guadalquivirjoen Córdobassa. Kuva: Matti Remes

Granadan tavoin myös Górdoba avautuu parhaiten kiireettömillä kävelykierroksilla keskustan mukulakivikaduilla. Niiden varrella on myös kourallinen kiinnostavia pikkumuseoita.

Esimerkiksi Casa del Cabezas on pieni palatsi, joka esittelee vauraan aatelisperheen kotielämää 1500-luvulla. Julio Romero de Torresin museossa voi puolestaan ihastella Suomessa vähän tunnetun taiteilijan monimerkityksellisiä maalauksia 1900-luvun alkupuolelta.

Myös Córdobassa ruokatarjonta painottuu vahvasti tapaksiin. Niitä löytyy esimerkiksi Guadalquivir-joen rantabulevardin (Paseo de la Ribera) varrelta läheltä Mesquitaa tai sen sivukadulta (Calle Enrique Romero Torres). 

Ulkoilureiteillä näkee kauneimmat maisemat

Ison osan Andalucíasta peittävät silmänkantamattomiin ulottuvat appelsiini- ja oliivipuuviljelmät, mutta tasankomaisemia rikkovat välillä kallioiset kukkulat ja jylhät vuoristot. Korkeimmilla huipuilla riittää lunta pitkälle kesään.

Andalucíassa on useita kansallispuistoja, joissa on paljon ulkoilureittejä parin tunnin kevyestä kierroksesta aina usean päivän vaelluksiin saakka. Polut on kohtalaisen hyvin merkattu, joskin joissakin kohdin on toivomisen varaa.

Reiteistä löytyy tietoa Andalucían matkailusivuilta.  Paikallisista turistitoimistoistakin kannattaa kysyä vinkkejä ja karttoja.

Andalucía sopii hyvin myös pyöräilijöille, sillä hiljaisia maaseututeitä alueella risteilee runsaasti. Turistien suosimista kaupungeista löytyy pyörävuokraamoja, joiden valikoimissa on sähköpyöriäkin. Tavallisen pyörän päivävuokra lähtee tyypillisesti 10–15 eurosta ja sähköpyörän 20–30 eurosta.

Vuokraamosta osataan myös antaa vinkkejä, miten löytää kauneimmat maisemareitit ja toisaalta välttää vilkkaasti liikennöidyt väylät.

Pyöräilylle ja vaeltamiselle parasta aikaa ovat huhti–toukokuu ja syys–lokakuu. Kesällä ulkona liikkumista rajoittavat paahtava aurinko ja 40 asteen helle. 

Kulkuneuvo matkakohteen mukaan

Vuokra-auton saa Espanjassa halvimmillaan alle muutamalla kympillä päivässä, ja autovuokraamojen toiminta on ammattimaista esimerkiksi Málagan lentokentän kaltaisissa matkailun solmukohdissa.

Auto on paras tapa kiertää sisämaan pienempiä pikkukaupunkeja ja ihailla kauniita vuoristomaisemia. Sen sijaan isommissa kaupungeissa siitä voi olla enemmän harmia kuin hyötyä, jos majapaikka sijaitsee vanhassa keskustassa. Esimerkiksi Granadassa autolla ei välttämättä pääse hotellin eteen. Myös parkkeeraus on hankalaa ahtaissa tiloissa.

Andalucían historiallisiin kaupunkikohteisiin on kätevä matkustaa junalla tai bussilla. Kuva: Matti Remes

Kaupunkikohteisiin pääseekin usein kätevimmin julkisilla kulkuneuvoilla, jotka ovat edullisia ja täsmällisiä. Esimerkiksi Málagasta Górdobaan lähes 300 kilometrin tuntivauhtia huristava juna kestää noin tunnin ja maksaa päivästä ja ajasta riippuen 20 eurosta ylöspäin. Bussimatka Málagasta Granadaan vie noin kaksi tuntia ja maksaa 10–15 euroa.

Bussi- ja juna-asemilla on runsaasti takseja. Niissä on mittarit, ja taksat ovat suomalaisia pirssejä selvästi halvemmat.

Junaliput voi ostaa etukäteen junayhtiö Renfen kotisivuilta (onnistuu myös englanniksi). Bussilipuissa vastaava verkkokauppa löytyy bussiyhtiö Alsan sivuilta

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti