veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Aseita jopa 1600-luvulta – militariaa paljon myynnissä huutokaupoissa

Aseita jopa 1600-luvulta – militariaa paljon myynnissä huutokaupoissa
5.6.2018

Kevään merkittävimmät huutokaupat on Suomessa nyt pidetty, mutta Tukholmassa sellaiset ovat ehkä vasta edessäpäin. Suomalaisissa arvohuutokaupoissa näkyi erityisesti huippudesignin ja militarian suosio.

Asekeräilijöiden pankkitilit kutistuivat kummasti loppukevään huutokaupoissa, sillä tarjolla oli useita asekokoelmia ja monia yksittäisiä keräilyharvinaisuuksia.

Esimerkiksi huutokauppahuone Aleksi myi Lempäälän huutokaupassaan Lapissa asuneen antiikki- ja asekeräilijän harvinaisen asekokoelman, joka käsitti vanhoja, arvokkaita aseita jopa1600-luvulta. Mustaruutiaseita oli tarjolla kaikkiaan 42, ja kaikki menivät kaupaksi – muutamat useiden tuhansien hintaan. Mukana oli mm. ruotsalainen hyljepyssy vuodelta 1866. Ase painaa yli 20 kiloa.

Jääkärikapteeni Arne Ilanderin asekokoelmaan kuulunut koristeellinen turkkilainen väkipyssy myytiin Helanderin erikoishuutokaupassa toukokuussa. Väkipyssy on lyhytpiippuinen ja suurikaliiperinen ase, jolla ammutaan hauli- tai rautaromupanoksia. Väkipyssyn piippu laajenee usein trumpettimaiseksi suppiloksi, jolloin panokset saadaan leviämään laajemmalle alueelle, ja siis tähtäyksen ei tarvitse olla kovin tarkkaa. Se on myös suorasuista huomattavasti helpompi ladata, jolla on suuri merkitys esimerkiksi keinuvalla laivan kannella. Nyt huutokaupatun väkipyssyn kahva on varustettu luu- ja metallijuotteella sekä vähäpitoisella hopealla. Pyssyn kokonaispituus on 39 cm. Lähtöhinta oli 500 euroa, mutta siitä maksettiin huutomaksuineen yli 2 000 euroa.

Hagelstamilla oli myös militariaan keskittynyt erikoishuutokauppansa, jossa oli tarjolla jääkärikapteeni Arne Ilanderin asekokoelma sekä mm. jääkärieversti Theodor (Teuvo) Kosti Wartiovaaran sotilasjäämistö.

Wartiovaara osallistui talvisodassa mm. Taipaleen taisteluihin. Ilander osallistui sisällissodassa Tampereen valtaukseen ja haavoittuikin vaikeasti Kalevankankaan taisteluissa. Talvisodassa hän toimi mm. Ryhmä Talvelan esikunnassa ja jatkosodassa osallistui mm. Sallan taisteluihin.

Ilanderin asekokoelman arvokkaimpia kohteita oli ratsuväen modifioitu karabiini mallia 1854. Karabiini on sotilaskiväärin tai musketin lyhennetty versio, jota on ratsun selässä helpompi käsitellä kuin pitkää asetta.

Hagelstamilla myynnissä ollut karabiini kallistui lähtöhinnastaan yli viisinkertaiseksi, ja hinta nousi lopulta huutomaksuineen noin 18 000 euroon.

Arvoa iskurityöläiselle

Poikkeuksellisen kova hinnan nousu lähtöhinnastaan tapahtui sotasaaliina saadulle Onezhskiyn Traktorintehtaan rintamerkille, joka oli annettu neuvostoliittolaiseen tapaan parhaalle iskurityöläiselle. Merkin takana on nimikaiverrus P. Sorokin.

Rintamerkin lähtöhinta oli 300 euroa, mutta se kohosi huutomaksuineen lähes 1 500 euroon. Hintakilpailusta voi päätellä, että tähän merkkiin tai tehtaaseen liittyy jotain, jota tavallinen suomalainen militarian keräilijä ei osaa arvostaa. Kyseessä on yksi Venäjän vanhimmista tehtaista. Merkki tuskin jäi Suomeen.

Hagelstam oli myös laajentanut huutokauppansa valikoimaa Nautica- ja Palokunta-osastoilla. Merenkulkuun liittyvän esineistön keräilijöitä onkin paljon, mutta palokuntatavarat ovat jo harvinaisempi keräilyalue. Tarjontaakaan ei tässä huutokaupassa paljon ollut, mutta kaupaksi meni esimerkiksi hyvin säilynyt, harvinainen Turun palokuntalaitoksen suuriruhtinaskunnan aikainen mantteli. Arvomerkki on vasemmassa hihassa. Siitä maksettiin huutomaksuineen runsaat 200 euroa.

Militariaa tarjolla paljon

Ehkä militarian tarjonta oli keväällä jo ylipursuavaa, koska jotkut toisen maailmansodan aikaiset aseet eivät nousseet lähellekään lähtöhintoja. Esimerkiksi Helanderin toukokuun huutokaupassa tarjolla ollut Prabellum-pistooli (Deutsche Waffen und Munitionsfabriken AG) kahden lippaan ja kotelon kera ei noussut kuin noin 120 euroon. Arviohinta oli sentään 600 euroa.

 Bukowskisin nettihuutokaupassa oli toukokuun lopulla myynnissä Suomen merivoimien upseerille – kontra-amiraalille – kuuluneita esineitä mm. tämä paraatipuku asusteineen noin 50 vuoden takaa. Kokonaisuuteen kuului mm. upseerimiekka m/22 laivastolle kullattuine messinkikahvoineen sekä lukuisia suomalaisia ja ulkomaisia kunniamerkkejä, mm. Suomen Leijonan ritarikunnan komentajaristi, Vapaudenristi 4. lk. sekä talvi- ja jatkosodan muistomitalit. Asukokonaisuudesta maksettiin huutomaksuineen noin 1 750 euroa.

Myöskään tavallisimmat talvi- ja jatkosodan aikaiset mitalit ja kunniamerkit eivät enää yltäneet aiempiin hintoihin. Niitä tulee markkinoille ilmeisen paljon perikunnilta. Toki harvinaisuuksille riittää yhä kilpahuutajia. 

Stockholms Auktionsverk aktivoitunut

Tukholmalainen arvohuutokauppayhtiö Stockholms Auktionsverk on aktivoitunut muutoinkin kuin laajentumalla Suomeen. Vanha ja kunnianarvoisa huutokauppatalo siirtyi muutama vuosi sitten tanskalaisen Lauritz.comin omistukseen ja osaksi sen huutokauppayhtiöiden laajaa ketjua.

Nyt Stockholms Auktionsverkin omistusta on jälleen rukattu monimutkaisin järjestelyin, joiden lopputuloksena mm. Lauritz myi sen osake-enemmistön kiinteistöbisneksessä miljoonansa tienanneelle Per Taubelle. Kaupan myötä tukholmalaisyhtiön arvostettu toimitusjohtaja jättää paikkansa.

Stockholms Auktionsverk myy 5.6 pidettävässä iltahuutokaupassaan Albert Edelfeltin pastellityön ”Ikkunan ääärellä”.  Hinta-arvio on 200 000–250 000 euroa. Teos on signeerattu Pariisissa vuonna 1884, ja kooltaan se on 68 x 62 cm. Sen osti signeerausvuonna Göteborgin taideyhdistys, jolta se kulkeutui paikalliselle taidekauppiaalle. Viimeksi se vaihtoi omistajaa keväällä 2011 niin ikään Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa Tukholmassa.

Stockholms Auktionsverk ja Bukowskis käyvät kovaa kilpaa niin arvotavaran ostajista kuin myyjistäkin. Suomessa Stockholms on tulokkaana yhä altavastaajan asemassa, mutta sillä on kyllä ollut myynnissä monia arvokkaita maalauksia ja designesineitä.

Ruotsissa Stockholms sai keväällä myydäkseen yhden hienoimmista kohteista pitkään aikaan eli noin 400 arvoesinettä Lennartsnäs-linnan kokoelmista. Myyntiin tulee lähinnä antiikkihuonekaluja ja taide-esineitä, ja myynti tapahtuu kolmessa eri huutokaupassa kesäkuussa 5.6. alkaen.

Kevään arvohuutokauppojen rauhanomaisimpiin esineisiin kuului esimerkiksi tämä varsin harvinainen ja kansainvälisesti arvostettu 38-osainen posliininen ruoka-astiasto Royal Copenhagen, Flora Danica. Astiaston mallit suunnitteli ja maalasi 1700-luvulla taiteilija Johann Christoph Bayer. Astiasto oli tarkoitettu esittelemään tanskalaisia villikasveja. Astiastoa annettiin lahjaksi kuninkaallisilta toisille, ja se on edelleen suosittu kuningasperheissäkin. Astiastosta maksettiin Hagelstamin huutokaupassa peräti runsaat 6 500 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti