veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Antiikkista jouluiloa arvohuutokaupasta – mitä joululahjaksi keräilijälle

Antiikkista jouluiloa arvohuutokaupasta – mitä joululahjaksi keräilijälle
29.11.2018

Tämä Patrizia Pepen suunnittelema musta leninki huomattaisiin varmasti pikkujoulujuhlissa. Se oli myynnissä marraskuussa Stockholms Auktionsverkin muotihuutokaupassa. Lähtöhinta oli noin 190 euroa, mutta siitä maksettiin lopulta huutomaksuineen vain vajaat 60 euroa, joten pukuhuolista voi selvitä huutokaupassa halvallakin.

Keräilijän joulupakettiin – ja hänen kokoelmiinsa – saa arvohuutokaupoista helposti täytettä, kunhan toimii nopeasti. Sama koskee pikkujoulujuhlia, joihin vintage-huutokaupoista löytää varmasti kiinnostavaa päälle pantavaa. 

Keräilijän puoliso ja lapset saavat helposti selville, mitä kohteita keräilijän kokoelmista vielä puuttuu. Täydennysostoihin huutokaupoista on kuitenkin  ryhdyttävä ajoissa, jotta huutokauppa ehtii päättyä ja tavara kulkeutua oikeaan osoitteeseen.

Vielä nopeammin on ryhdyttävä selaamaan netin huutokauppaluetteloita, jos mielii saada itselleen pikkujoulujuhliin jonkun näyttävän asusteen, sillä todennäköisesti asuste vaatii ainakin neulaa ja lankaa istuakseen uuden omistajan päällä hyvin.

Ainakaan kenkiä en tosin menisi lainkaan ostamaan kokeilematta niitä ensin huutokauppanäytössä.

Varman päälle ostava pitäytyy hankkimaan merkkivyön tai -laukun. Tai vaikkapa näyttävän korun. Sävähdyttäviä asusteita on kyllä tarjolla paljon, eikä niitä yleensä ole käytetty kuin muutaman kerran.

Jotkut ostavat huutokaupoista joululahjaksi esineitä, jotka jollain tavoin liittyvät lahjan saajan ikään, tapoihin tai muihinkin kuin keräilyharrastukseen. Ikään liittyvä lahja voisi olla vaikkapa hopea- tai kultaesine, koska leimoista selviää valmistusvuosi. Tai vaikkapa kirja tai lehden vuosikerta syntymävuodelta. Tai urheilua harrastavalle olympialaisiin liittyvää tavaraa, musiikkia harrastavalle savikiekko tai älppäri syntymävuodelta jne.

Totta kai huutokaupoissa tarjotaan ja ostetaankin joulun alla myös sesonkituotteita kyntteliköistä joulukoristeisiin. Arvokkaita ovat esimerkiksi vanhat, lasiset joulukuusen koristeet, joita tehtiin erityisesti Saksassa. 

Musiikin harrastajalle olisi ollut tarjolla jukebox-harvinaisuus noin vuodelta 1940. Se oli myynnissä Bukowskis Marketin nettihuutokaupassa marraskuussa Göteborgista. Kysymyksessä oli Wurlitzer mallia 81, ja siinä on alkuperäinen puinen ”Mae West”- runko. Jukeboxin lempinimi johtuu sen kurvikkaista muodoista – joista myös näyttelijä ja aikansa seksisymboliksi nimitetty Mae West oli tunnettu. Soittimen korkeus on 160 cm ja sen sarjanumero on 0001. Jukeboxilla on myös asiantuntijan kirjoittama todistus sen alkuperäisyydestä – kopioitakin nimittäin on myynnissä. Jukeboxin lähtöhinta oli huutokaupassa vajaat 10 000 euroa, ja suunnilleen siihen hintaa se huutomaksuineen nousikin.

 Joulujuomat huutokaupasta

Jos veronpalautukset ovat runsaanpuoleiset, alkoholijuomien huutokaupassa niistä pääsisi helpolla eroon. Ruotsin Systembolaget järjesti taas marraskuussa alkoholijuomien huutokaupan, ja seuraava päättyy 12. joulukuuta, joten siihen vielä ehtisi.

Tarjolla oli marraskuussa yli tuhat kohdetta, joista Bordeaux’n viinien osuus oli yli kolmannes. Vanhin tarjolla ollut punaviini on 1920-luvulta, mutta valkoviini Château d´Yquem oli peräti vuodelta 1908, eli se siis vietti olemassaolonsa 110-vuotispäiviä. Pulloa on säilytetty asiaankuuluvasti yksityisessä viinikellarissa +14 asteen lämpötilassa. Viinistä maksettiin noin 1 800 euroa.

Tämä hiukan jopa pelottavan näköinen tonttu 1900-luvulta oli tarjolla marraskuun lopulla Bukowskis Marketin huutokaupassa. Se on kivitavaraa ja tehty Kalmarin fajanssitehtaassa. Korkeutta on peräti 84 cm, eli se on tarkoitettu lattialla tai matalalla korokkeella pidettäväksi. Hinta huutomaksuineen kohosi peräti yli kolminkertaiseksi lähtöhinnastaan ja päätyi huutomaksuineen lähes 1 200 euroon.

Viskejäkin oli tarjolla lähes 200 kohdetta, joista huutokaupan järjestäjä ylpeili erityisesti Port Ellenin tislaamon tuotteilla. Toinen ylpeilyn kohde on skottilainen The Macallan Select Reserve 1946 – 52 vuotta vanha viski, jota tislaamo myi pienen erikoiserän vuonna 1998. Mukana oli alkuperäinen puinen säilytyslaatikko tislaamon johtajan autenttisuustodistuksella varustettuna. Viskistä maksettiin huutomaksuineen lähes 15 000 euroa.

Uusi alkoholilaki mahdollistaisi Suomessakin vastaavien huutokauppojen järjestämisen, mutta Alko ei ole niistä ainakaan vielä innostunut.

Marilynin joululahja-auto

Harva on saanut sellaisia joululahjoja kuin koko maailman tuntema Marilyn Monroe. Erityisesti Hollywoodin tähtiin liittyvien esineiden huutokauppaamiseen erikoistunut Julien´s Auctions järjesti marraskuussa Los Angelesissa parikin huutokauppaa, joissa oli tarjolla melkoisen kiinnostavia esineitä esiintymisasuista autoihin, jotka ovat kuuluneet koko maailman tuntemille elokuva- ja musiikkialan idoleille.

Hämmästyttävää kyllä yhä löytyy Marilyn Monroelle kuuluneita esineitä, joita ei vielä ole huutokaupattu. 

Yksi sellainen oli silmiä hivelevän kauniiksi entisöity Ford Thunderbird convertible, jolla Marilyn ajeli tai jonka hän ainakin omisti vuosina 1955–1962. Kaikki Marilyniin liittyvä on mennyt kaupaksi koviin hintoihin, ja niinpä tästäkin autosta maksettiin huutokauppayhtiön kuluineen runsaat puoli miljoonaa euroa. Hintaa nosti sekin, että juuri tällä autolla ajoivat vihille vuonna 1956 Marilyn ja näytelmäkirjailija Arthur Miller.

Auton Marilyn-lisä on melkoinen, sillä vastaavat maksavat amerikkalaisissa autohuutokaupoissa yleensä 25 000–60 000 euroa kunnosta riippuen.

Vaikka auto ostettiin joulukuussa 1955 Marilynin yrityksen nimiin, huhut kertovat, että todellisuudessa auto oli valokuvaaja Milton Greenen joululahja Marilynille. Eli tässä taas pieni joululahjavinkki!

Marilyn antoi puolestaan autonsa lahjaksi 18-vuotispäivän kunniaksi ystävänsä pojalle vain muutamia kuukausia ennen traagista kuolemaansa.

Marraskuussa Julien‘silla myyty Marilyn Monroen aikoinaan omistama Ford Thunderbird oli siihen aikaan oikea voimapesä -  V8-moottori tuotti 225 hevosvoimaa. Auto oli Fordin vastine Chevroletin Corvettelle.

Julien´sin toisessa huutokaupassa marraskuun lopulla myytiin puolestaan Playboy-lehden perustajan Hugh M. Hefnerin kokoelmia. Lehtihän sai komean startin vuonna 1953 julkaisemalla ensimmäisen numeronsa kannessa Marilynin vähävaatteisen kuvan. Se lehden numero Hefnerin nimikirjoituksella varustettuna noteerattiin muutama vuosi sitten Julien´sin huutokaupassa peräti runsaan 30 000 euron arvoiseksi.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.