veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Äänikirja korvassa, palvelu puhelimessa – vertaile hinnat ja sisällöt ja säästä

Äänikirja korvassa, palvelu puhelimessa – vertaile hinnat ja sisällöt ja säästä
26.11.2021

Mitä eroa äänikirjapalveluiden sisällöissä ja hinnoissa on? Taloustaito läpivalaisi kuusi palvelua.

Jokahemmon taskusta löytyvä älypuhelin ja nopeat nettiyhteydet ovat avanneet markkinat äänikirjoille. Suomenkin suppealla kielialueella voi kuunnella kiinteällä kuukausimaksulla niin paljon äänikirjoja kuin sielu sietää.

Tutustuimme kuuteen suosittuun äänikirjapalveluun, joissa on kattavat valikoimat suomenkielisiä teoksia. Syynissä olivat Bookbeat, Elisa Kirja, Nextory, Storytel, Suomalainen Plus ja Supla. Viimeksi mainittua lukuun ottamatta jokaisessa niistä on bonuksena reippaat määrät tekstimuotoisia kirjoja. 

Suomisisällöissä samaa, perhehinnoissa eroja

Vaikka jokainen palvelu on omannäköisensä, suomenkieliset sisällöt ovat hyvin samankaltaisia. Satunnaiskokeiluissamme tarjonnasta löytyi vain pikkuriikkisiä eroja yksittäisten kirjojen osalta. Bookbeat ja – pelkkien äänikirjojen osalta – Supla erottuivat tässä suhteessa ainoina ilman puutteita.

Eroavaisuuksia on enemmän vieraskielisessä äänikirjallisuudessa. Suomalainen ilmoittaa tarjoavansa vain suomenkielisiä kirjoja. Elisallakin ulkomaankielinen tarjonta on kirjoittamishetkellä vasta tulossa palveluun.

Yhden käyttäjän rajattoman kuukausipaketin hinta useimmissa palveluissa on 17 euroa. Lisäksi Storytel, Bookbeat ja Nextory myyvät 20 tunnin pakettia kympillä. Bookbeatilla on tarjolla vielä 15 euron hintainen 100 tunnin tilaus, joka riittänee innokkaallekin kuuntelijalle. Hyvä näin, sillä Bookbeatin yhden hengen rajaton paketti on vertailun kallein.

Vaihtelu on taas suurempaa perhepakettien hinnoissa. Suomalainen, Supla ja Elisa eivät myy perhetilauksia itse asiassa lainkaan. Jokaisen perheenjäsenen on niissä siis ostettava oma tilauksensa, jos palvelua haluaa käyttää samanaikaisesti.

Innokkaasti kuuntelevassa tai lukevassa perheessä Storytel on edullisin. Kahden aikuisen ja kahden lapsen perhetilaus maksaa 21 euroa. Perhetilauksettomissa palveluissa saman lystin hinta olisi lähes 68 euroa.

Tilauksen katkaisemalla saattaa saada tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä! Noin euron hintaista jatkokuukautta ainakin kirjoittajalle tarjosivat tässä tilanteessa Bookbeat, Nextory ja Storytel. 

Homma toimii ‒ enimmäkseen

Kaikkien tutkailemiemme palveluiden käytettävyys oli enemmän tai vähemmän hyvää. Puutteita löytyi lähinnä Elisa Kirjasta. Merkittävin ongelma siinä oli – ainakin Oneplus 8T -testiluurissa – että kirja jäi ”kummittelemaan” eli soimaan, jos sovelluksen sulki katkaisematta ensin kirjan toistoa. Haamutoiston lopettamiseksi sovellus piti käynnistää uudestaan ja pysäyttää toisto sovelluksesta.

Bookbeatin ja Elisa Kirjan käyttäjäystävälliseksi tarkoitettu toiminto, jossa haku palauttaa aina lähimmän hakutuloksen, on osin kaksiteräinen miekka.

Tilanteessa, jossa kirjan tai kirjailijan nimi ei ole ihan tarkasti tiedossa, siitä on tietysti hyötyä. Mutta jos tarkoituksena on selvittää, löytyykö valikoimista kirjailija X:n kirjoja tai tiettyyn hakusanaan liittyviä nimikkeitä vai ei, ominaisuus voi turhauttaa. Näissä tapauksissa olisi hyödyllisempää saada vastaus ”Ei hakutuloksia”.

Äänikirjapalvelut ovat suhteellisen tuoreita palveluita ja muuttuvat siten sangen nopeasti. Tämän jutun kirjoittamisen aikana parikin havaitsemaamme bugia ehti tulla korjatuksi. 

Kuuntelun perustoiminnallisuudet ovat hyvin samankaltaisia kaikissa kokeilemissamme palveluissa:

  • Palvelu luonnollisesti muistaa kohdan, mihin kuuntelu jäi.
  • Pikakelausnapit eteen ja taakse ovat tarjolla.
  • Lukunopeutta voi halutessaan muuttaa.
  • Uniajastin varmistaa, ettei kuuntelu jatku kohtuuttoman kauan, jos nukkumatti hyökkää kesken kuuntelun.

Kannattaa hyödyntää palveluiden ilmaiset kokeilujaksot. Peräti 30 päivän tutustumisjakso on tarjolla kaikkialla paitsi Storytelissa ja Elisassa, jotka antavat 14 veloituksetonta päivää nekin.

Palvelu Yhden kuuntelijan
rajattoman tilauksen
hinta e/kk
Kahden aikuisen ja kahden lapsen rajattoman
tilauksen hinta e/kk
Erityistä
Bookbeat 19,99 43,96 Kokeilumme kattavin suomenkielinen valikoima. Kilpailukykyinen sadan tunnin kuukausitilaus.

Kallein yhden kuuntelijan rajaton tilaus.
Elisa Kirja 16,99 67,96

Toistaiseksi vain
suomenkielisiä äänikirjoja.
Ei perhetilauksia.

Kallein kahden aikuisen ja kahden lapsen rajaton tilaus.

Nextory 16,99 27,99 Kahden aikuisen rajaton
tilaus halvempi kuin
muualla (19,99 e/kk).
Storytel 16,99 (sis. myös
yhden lapsitilin
20,99

Kokeilujemme laajin englanninkielinen
tarjonta.

Edullisin kahden aikuisen ja kahden
lapsen rajaton tilaus.

Suomalainen
Plus
16,95 67,8 Ei perhetilauksia.

Edullisin myös tekstikirjoja
sisältävistä palveluista.
Supla 14,99 59,96

Toimii myös 
tietokoneella.
Ei tekstikirjoja.

Edullisin kaikista palveluista.

ÄÄNIKIRJAPALVELUT – 6 esimerkkiä

1. Bookbeat

Ruotsalaislähtöinen Bookbeat on julistautunut Suomen suosituimmaksi äänikirjapalveluksi. Palvelu ainakin kehittyy nopeasti.

Toiminnallisuudesta bongaamamme pari bugia korjautuivat jutun kirjoittamisen aikana. Jutun valmistumisen aikoihin Bookbeat ilmoitti valikoimansa laajentuneen yli 300 000 kirjaan, kun vielä paria viikkoa aiemmin määrä oli ”vain” yli 200 000.

Myös ilmoitettu kielivalikoima on juhlava. Pikku kokeiluissamme vieraskielisten hakutulosten määrä oli kuitenkin sangen vaatimaton Storyteliin ja Nextoryyn verrattuna. Toisaalta suomenkielisten nimikkeiden saatavuudessa Bookbeat taas oli muita parempi. 

2. Elisa Kirja

Markkinapioneeri Elisa avasi äänikirjapalvelunsa jo vuonna 2010. Etumatka ei kuitenkaan näy käytännössä. Sovelluksen käyttö on piirun verran kulmikkaampaa kuin kilpailijoilla. Esimerkiksi hakutoimintoon täytyy mennä aina yhden ylimääräisen täppäyksen kautta. Sovellus jää myös ajoittain miettimään eikä toimi siis erityisen ripeästi.

Markkinointiväite ”eniten suomenkielisiä ääni- ja e-kirjoja” viitannee kokonaistarjontaan, jossa ovat mukana myös erikseen ostettavat opukset. Se on ainoa kokeilemistamme palveluista, jossa on John Irvingin suomenkielisiä tekstikirjoja. Ne eivät kuitenkaan kuulu kuukausitilaukseen vaan ovat ostettavissa erikseen.

Myös esimerkiksi Stephen Kingin 22.11.63 -tekstikirja irtoaa vain eri hintaan. Verrokit Nextorya lukuun ottamatta tarjoavat sitä kuukausitilauksessaan.

Elisassa on kirjoittamishetkellä vain suomenkielisiä äänikirjoja. Palvelun ilmoituksen mukaan ”kymmeniätuhansia” englannin- ja ruotsinkielisiä äänikirjoja on tuloillaan. Toivottavasti ne pullahtavat kuukausimaksuun kuuluviksi.

3. Nextory

Ruotsalainen Nextory on tasaisen hyvä äänikirjapalvelu. Siinä ei oikeastaan ole heikkouksia. Palvelu erottuu – Storytelin ohella – edukseen laajalla englannin- ja ruotsinkielisellä tarjonnalla. Suomipuolikin on kunnossa, joskin kauneusvirheenä sattumalta havaittu Stephen Kingin suomenkielisen 22.11.63 -tekstikirjan puuttuminen.

Haku on hyvä yhdistelmä sumeaa ja tarkkaa. Se kertoo täydelliset osumat tai niiden puuttumisen, jolloin se ehdottaa lähimpiä hakutuloksia.

Kahden aikuisen perhetilaus on vertailun halvin, 20 euroa.

4. Storytel

Niin ikään ruotsalainen Storytel vakuuttaa kaikilla rintamilla. Erityisvahvuuksia ovat kokeilujemme kattavin englanninkielinen tarjonta ja edullisin hinta nelihenkisen perheen tilaukselle. Heikkoa kohtaa ei oikeastaan ole. No, ilmaistilaus on Elisa Kirjan tavoin tarjolla vain 14 päiväksi, kun muissa palveluissa veloitukseton tutustumisjakso on 30 päivää.

Kirsikkana kakun päällä on ääni- ja tekstimuotoisen kirjan synkronointi. Lukemista voi jatkaa kohdasta, johon äänikirjassa jäi, ja päinvastoin. Bravo!

5. Suomalainen Plus

Nimensä mukaisesti Suomalainen Plus sisältää vain suomenkielisiä ääni- ja tekstikirjoja. Niistä se suoriutuu ihan hyvin.

Suomalainen on ainoa palvelu, josta Stephen Kingin 22.11.63 on tarjolla suomeksi niin audiona kuin tekstinä kuukausitilauksessa. John Irvingin suomenkielisiä äänikirjoja taas löytyi yksi vähemmän kuin muista palveluista.

Sovelluksen toimivuus on hyvää tasoa. Pikkuruisena kauneusvirheenä sen avaaminen kestää tovin pidempään kuin ruotsalaiskolmikon.

Palvelu on katselmuksemme edullisin myös tekstikirjoja sisältävä palvelu yhdelle käyttäjälle. Perhetilauksia ei sen sijaan ole tarjolla.

6. Supla

Supla on hieman toista maata kuin muut tutkailemamme palvelut. Äänikirjojen lisäksi mukana on paljon muuta ääntä – radiokanavia ja podcasteja. Supla ei tarjoa tekstimuotoisia opuksia lainkaan. Vastaavasti kuukausitilauksen hinta on pari euroa yleistä markkinatasoa halvempi. Toisaalta, perhetilauksia ei ole tarjolla.

Mukavana erikoisuutena palvelu toimii myös nettiselaimella. Se on siten tutkailemistamme palveluista ainoa, josta voi nauttia tietokoneella, ilman kännykkää. Toki kännykkäsovelluskin on saatavilla.

Palvelu mainostaa näkyvästi – mutta osin harhaanjohtavasti – yksinoikeudellisia äänikirjojaan. Esimerkiksi Koskelan teinisurma, joka jutun kirjoittamishetkillä on esillä, löytyy helposti muistakin äänikirjapalveluista.

Palvelussa on englannin- ja ruotsinkielistä tarjontaa, mutta ei kovinkaan runsaasti. Hakukokeiluissamme kun emme saaneet lainkaan vieraskielisiä tuloksia.

Tiedot juttuun ja taulukkoon on kerätty syyskuussa.

Kari Ahokas

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti