veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kamera käy – perusta vlogi ja tienaa jopa rahaa

Kamera käy  –  perusta vlogi ja tienaa jopa rahaa
25.10.2021

Millainen harrastus on vlogin eli videoblogin pitäminen? Vloggaaja pääsee keskustelemaan itselle tärkeistä asioista omalla kanavallaan. On mukava tutustua samanhenkisiin seuraajiin, joita ei missään muualla tulisi tavattua. Hyvin tehty vlogi huomataan, olivatpa aiheena käden taidot, pyöräily, talous tai vaikka dominopalikkataide. 

1. Oma ääni kuuluviin

Vlogin pitäminen kartuttaa esiintymistaitoa ja opettaa kertomaan asiat yksinkertaisesti. Se on erinomaista harjoitusta videopalaveriin tai työhaastatteluun. Puhu itsellesi tärkeästä ja tutusta asiasta. Ole oma itsesi. Persoonallisuus on mielenkiintoisempaa kuin täydellisyyteen pyrkivä jäykistely. Jos esiintyminen jännittää, voit aloittaa pysyttelemällä pois kuvasta ja antamalla vain äänesi kuulua.

Liian suuria yleisömääriä tai kriittistä palautetta on turha pelätä. Usein vloggaaja joutuu odottelemaan kanavalle seuraajia. Asiallinen video ei kerää ilkeitä kommentteja. Valtaosa vloggaajista on nuoria aikuisia, mutta kaikenikäiset uudet tubettajat ovat tervetulleita. Jos lapsi haluaa opetella vloggaamista, kanavan voi perustaa yhdessä vanhemman kanssa.

2. Helposti alkuun

Aloittajan varusteeksi riittää matkapuhelin, jolla videot kuvataan. Lisäksi tarvitaan helppo puhelinsovellus videopätkien leikkaamisen ja järjestelyyn. Sovelluskaupasta löytyy maksuttomia vaihtoehtoja. Kun videota tiivistää leikkaamalla, siitä tulee kiinnostavampi. Kuvaa ensin koeotoksia, jotta löydät sopivat kuvakulmat ja hyvän puherytmin. Jos esimerkiksi aiheesi on ruuanlaitto, harjoittele keittiössä kattilat tulella.

Kun koossa on ainekset muutamaan vlogiin, perusta Youtube-kanava. Sitä varten vaaditaan Google-tili. Youtubea voi käyttää sekä tavallisella tietokoneella että puhelinsovelluksella. Alusta on suosittu siksi, että vlogit nousevat hyvin esiin Google-haussa. Jos haluat lähettää suoria livelähetyksiä, Instagram tai Twitch ovat käteviä. Pystyvideoihin sopivat Instagram ja Tiktok. Kaikkien palvelujen käytöstä löytyy Youtubesta hyviä suomenkielisiä ohjevideoita. Jos myöhemmin haluat kehittää tuotantosi laatua, hanki lisävarusteiksi mikrofoni ja lisävalo.

3. Koukuta yleisösi

Olipa vlogisi aihepiiri taulunmaalaus, kotileivonta tai kuntosalitreeni, selkeä aiherajaus auttaa samanhenkisiä katsojia löytämään sinut hakukoneella. Kannattaa siis erikoistua. Toista aiheesi jokaisen videon otsikossa ja kuvaustekstissä. Käsittele yhdessä videossa vain yhtä asiaa, kuten ”Näin leivon parhaat korvapuustit”.

Jaa rohkeasti vlogiasi some-postauksilla. Tee joka videoon itse hyvä aloituskuva eli ”pikkukuva.” Ota sopiva kuvakaappaus videostasi ja kirjoita kuvaan houkutteleva teksti esimerkiksi Canva-sovelluksella.

4. Tienestit mielessä

Osa vloggaajista saa työstään elantonsa. Siihen tarvitaan satoja tuhansia seuraajia. Tulot kertyvät muun muassa siitä, että antaa Youtubelle luvan sijoittaa videon yhteyteen mainoksia. Ansainta on monimutkaista, mutta periaatteessa 1 000 videon näyttökertaa tuottaa sinulle noin kaksi euroa.

Kaupallisessa yhteistyössä kerrot videolla jonkun asiakkaasi tuotteista tai palveluista. Muista, että sekä palkkioksi saamasi raha että tuotteet ja edut on ilmoitettava verotuksessa. 

5. Toimi fiksusti

Puhu vain sellaisista asioista, että voisit tyynin mielin heijastaa vlogisi työpaikkasi ruokalan seinälle.  Kunnioita toisten ihmisten yksityisyyttä. Älä julkista itsestäsi tietoja, joita huijarit voivat napata. Monet tubettajat käyttävät nimimerkkiä, joten edes omaa nimeä ei ole pakko kertoa.

Vlogisi on media, joten toimi journalistin eettisten sääntöjen mukaan. Älä lainaa toisten teoksia kuten tekstiä, kuvia, videoita tai musiikkia. Voit etsiä kuvia ja musiikkia lisenssivapaista CC-merkityistä palveluista. Älä kuvaa yksityisissä tiloissa ilman lupaa. Turvallisuuden vuoksi, älä kuvaa auton ratissa! Vertaistukea ja koulutusta tarjoaa esimerkiksi Suomen Videovaikuttajat ry. Jäsenyyteen vaaditaan 200 Youtube-seuraajaa.

Videobloggaamisesta kertoi tubettaja sekä viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija Heli Järvenpää.

Tutustu Taloustaidon vloggaajiin Minna Viljaseen, Esa Kejoseen ja Joona Varikseen Taloustaidon Youtube-kanavalla.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti